Článek
Strom moringa pochází z podhůří Himálaje, odkud se přes Indii a Arábii rozšířil do Afriky. Všude tam se stal součástí základní stravy a využívá se i v tradičním lidovém léčitelství. Právě pro své široké využití a skvělé účinky je moringa známá také jako „strom zázraků“ či „jedlý strom“ nebo „ta, která neumírá“. Názvy víc než výmluvné.
Vitaminová bomba
Moringa olejodárná obsahuje v podstatě všechny důležité vitaminy a minerály. Jen pro zajímavost: ve sto gramech sušených listů je 25krát více železa, než má špenát, 10krát víc vitaminu A, než je v mrkvi, 7krát více vitaminu C, než obsahují pomeranče či 17krát více vápníku, než nabízí mléko. Je v ní i devětkrát více bílkovin než v jogurtu a obsahuje také čtyřikrát více vlákniny než ovesné vločky. Moringové listy jsou bohaté na draslík a najdete v nich i mangan přispívající ke zdravým kloubům a celému pohybovému aparátu či chrom, který pomáhá odbourávat stres, a bor používaný při léčbě osteoporózy. Dále se může pochlubit osmnácti esenciálními aminokyselinami důležitými pro stavbu bílkovin a šestačtyřiceti antioxidanty.
K jídlu i pěstění
Moringové listy se dají jíst syrové, například v salátu, nebo se vaří a přidávají do omáček. Po usušení se drtí na prášek, který lze přisypat do jídla a nápojů anebo se užívá k dalšímu zpracování na potravinové doplňky (kapsle či tablety). Plody vypadají jako velké lusky a ukrývají semena. Právě ta jsou bohatým zdrojem oleje, který má i kosmetické využití. Je skvělý pro suchou i aknózní pleť a osvědčil se také v péči proti vráskám. Obnovuje vitalitu a pevnost pleti a zároveň ji prozáří. Kořen používají místní obyvatelé jako náhražku křenu, ovšem ve větší dávkách je jedovatý.

Sušené listy moringy lze koupit ve formě prášku, tablet i čajůFoto: wasanajai, Shutterstock.com
Jak moringu používat?
Moringu olejodárnou lze koupit jako prášek, tablety, kapsle nebo čaj ze sušených listů. Prášek se přidává do teplých i studených nápojů či smoothie, polévek, omáček nebo do těsta a mletého masa. „Chcete-li si vychutnat jednoduchý a lahodný nápoj, vezměte půl lžičky moringového prášku, přidejte lžičku medu a vymačkejte trochu citronu. Vše smíchejte, přidejte vodu a můžete pít. Ale schválně ji vyzkoušejte dát spolu s kořením do základu guláše, výsledná chuť vás jistě mile překvapí,“ radí výživová poradkyně Štěpánka Čápová, autorka MoriKuchařky.
Doporučené dávkování závisí na tom, v jaké formě se moringu chystáte konzumovat. Kapsle se užívají třikrát denně a zapíjejí se vodou, denní dávka prášku je zhruba jedna až dvě kávové lžičky rozmíchané v nápoji nebo přidané do jídla.
S čím moringa pomáhá?
- Posiluje imunitu a fyzickou kondici.
- Zlepšuje paměť a zpomaluje stárnutí buněk, zvyšuje plodnost.
- Díky vyváženému obsahu všech tělu potřebných látek vás při její konzumaci nebudou „honit chutě“, takže se hodí při redukčních dietách. Velká porce vlákniny, kterou s moringou zkonzumujete, pomůže nastartovat proces hubnutí i čištění střev.
- Produkuje i přírodní neurotransmiter zeatin. Ten je důležitý pro správnou distribuci aminokyselin, vitaminů, olejů, antioxidantů a minerálů a upravuje hormonální rovnováhu žen a dívek, což lze využít v období puberty, těhotenství, kojení či při menopauze.
- Skvělým efektem je i zpomalení stárnutí buněk.
- V období chřipek a nachlazení oceníte, že listy a semena moringy pomáhají snížit horečku, léčit záněty a ulevují při onemocnění horních cest dýchacích.
- Květy moringy mají mít i afrodiziakální účinek.