Hlavní obsah

Čím se lidé léčí z rozchodů? Milováním z pomsty!

Foto: Thinkstock

Kdy jste měli po rozchodu s partnerem první sex vy? Odborníci doporučují trochu odstup!Foto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co lidé dělají, když ukončí vztah? Hupsnou do postele někoho jiného! Proč? Léčí se z rozchodu, zahánějí chmury a také se snaží pomstít bývalým partnerům, tvrdí nový výzkum! Děláte to taky tak?

Článek

Sex ze žalu? Je to měřitelný jev! Vědci z University of Missouri, jejichž výzkum uveřejnil odborný magazín Live Science, o tom vědí svoje! „Lidé sex řadí mezi způsoby, jak se dostat ze smutku z rozchodu, nebo v něm vidí šanci na návrat k ex-partnerovi,“ nechala se slyšet psycholožka a vedoucí výzkumu Lynne Cooper pro zmíněný časopis. Ona a její kolegyně sledovaly 12 týdnů emoce a sexuální aktivity 170 mladých lidí, kterým se v nedávné době rozpadl partnerský vztah. Co všechno tyhle dámy zjistily?

Dva hlavní motivy

25 procent dotázaných se s někým vyspí zanedlouho po rozchodu, což je považováno za formu pomsty vůči bývalé lásce. (Ukázalo se taky, že většina osob spoléhá na to, že svého ex, který bude žárlit, dostane zpátky.) 35 procent lidí chce zapomenout na bývalého partnera, rozchod a všechno to okolo, a proto skočí do náruče někoho jiného. Neznamená to ale, že se dostaví úleva.

„Studie jednoznačně neodhalila, zda je sexuální úlet po rozchodu prospěšný, ale je velmi pravděpodobné, že existují individuální rozdíly mezi lidmi,“ uvedla Lynne Cooper s tím, že všichni účastníci studie vypověděli, že po rozchodu je velmi snadné spát s cizími osobami a vyhledávat stále nové a nové kontakty, což naznačuje snahu vyrovnat se s bolestí, úzkostí, hněvem a nejistotou. Odborníci ale varují, že promiskuitní chování pochopitelně nahrává pohlavně přenosným chorobám. Že ty by se vám vyhnuly obloukem? Po bitvě je každý generál, ale zoufalství je prostě zoufalství!

Foto: Thinkstock

Motivace k sexu mohou být různé. I třeba pomsta bývalému partnerovi...Foto: Thinkstock

Období největší krize

Třetina lidí dokonce uvedla, že sex s někým novým proběhl do čtyř týdnů po rozchodu s partnerem. Vědci dodávají, že právě v tomto období je sebeúcta nejnižší a pocity nelibosti naopak vysoké.

Kdy je opuštěný člověk, náchylný k provozování sexu na jednu noc a dalších dobrodružství, zcela mimo dosah bláhových nápadů spojených se sexem? Po uplynutí šesti měsíců od rozpadu partnerství!

Lynne Cooper to vysvětluje tak, že negativní pocity ze změny stavu se ustálí a sociální sebevědomí jedince vzroste „na snesitelnou úroveň“. Ostatně, toto téma ji samotnou velmi zajímá. „Nevěřili byste, kolik vtipů a návodů ve spojitosti se sexem z pomsty na internetu koluje. Je to opravdu pozoruhodné,“ udiveně pronesla pro Live Science s takovým zaujetím, že nikdo nepochybuje o námětu její další studie.

Foto: Thinkstock

Po asi půl roce jsou podle psychologů porozchodové emoce uklidněné, a je tedy vhodné začít hledat nový vztahFoto: Thinkstock

Rizika spontánnosti

„Vždycky jsem se zajímala o to, jak se lidé vyrovnávají s nepříznivými událostmi ve svém životě a co vede k jejich zotavení,“ dodala výzkumnice, která plánuje svůj průzkum rozšířit na osoby všech věkových skupin a hodlá se i nadále věnovat porozchodovým traumatům, sexuálním motivům a riskantnímu chování. Asi se jí zdá, že o rozchodech a sexu toho pořád ví málo, nicméně jednou věcí si je nadmíru jistá už dnes.

„Lidé, kteří používají sex jako formu pomsty a vystavují se sexuálním rizikům, mohou mít větší potíže s přechodem na nový vztah,“ vysvětluje. Podle ní tedy sexuální vybití „za každou cenu“ nemusí být šťastnou volbou. Máte stejný názor?

A jak se z rozchodu léčíte vy? Co pomáhá? Koňak? Dovolená? Nový objev? Chceme znát všechny metody!

Načítám