Hlavní obsah

Čím si nejvíc zkracujete život? Tyhle chyby dělá skoro každý!

Foto: Profimedia

Z čeho máte strach vy? Pokud vás strach paralyzuje, je třeba s tím něco dělat!Foto: Profimedia

Reklama

Myslíte, že to, jak dlouho budete žít, máte dané předem? Podle řady duchovních teorií to tak skutečně je. Věda ale naopak říká, že na délku života má vliv váš životní styl. Na co se budete spoléhat?

Článek

Žijeme v zajímavé době. Po celá staletí totiž lidé umírali na nedostatek. Nedostatek jídla, fyzického odpočinku, nebyly léky ani dostatečně vyvinutá zdravotní péče.

Teď je tomu naopak. Ve vyspělých zemích je těchto věcí dost, a lidé začínají podléhat chorobám z blahobytu. Život vám zkracuje jak nezdravá životospráva, tak například stresy z věcí, které v době, kdy se bojovalo s hladem a morovými epidemiemi, lidstvo příliš netrápily.

Překonejte svůj strach

„Strach je zcela přirozená emoce. Je však důležité uvědomit si, k čemu strach hlavně slouží, tedy k ochraně. Je dobrý rádce, když se máte vyhnout nějakým riskantním situacím. Například když vidíte kance v lese, pak vám strach radí rychle utíkat, a to je velmi dobrá a cenná rada. Problém nastává, pokud je váš strach naprosto neopodstatněný a situace spojené se strachem se odehrávají převážně ve vaší mysli,“ uvádí psycholožka a koučka Mgr. Jitka Nesnídalová.

Obecně největším strachem je strach z budoucnosti a s ním související nejistoty. Lidem zkracují život obavy o práci, obavy z nedostatku peněz.

Mladí lidé se dle odborníků také více strachují vlastního neúspěchu jak v profesním, tak také v osobním životě. Podle studie Harvard Medical School mohou déle trvající obtíže nalézt životního partnera, potažmo strach z toho, že nikoho takového nepotkáte, zkrátit život až o rok.

Foto: Profimedia

Sklenička vína ve společnosti přátel je naprosto v pořádku. Horší je to s častou konzumací tvrdého alkoholuFoto: Profimedia

„Strach vám brání dělat změny, strach vás brzdí nebo až paralyzuje. Přitom je jen na vašem rozhodnutí, čemu budete dávat energii, zda strachu nebo naději. Věřím, že každý může najít harmonii, ale musí se začít dívat dovnitř sebe. Nelze nalézt harmonii ve světě, pokud ji nenajde nejdříve člověk uvnitř sebe sama,“ komentuje Jitka Nesnídalová.

Hektický život? Vyvažte ho zdravou životosprávou

Neustálá psychická zátěž a hektický životní styl jsou vlastně jakýmsi spouštěčem většiny dalších faktorů, které vám zkracují život. Víte, jak se chováte ke svému tělu, když jste vystaveni dlouhodobému vypětí sil?

„Běžně opačně, než je pro zachování zdraví nezbytné. Šidíte péči o sebe. S těmito klienty či pacienty se denně potkávám v ordinaci. Je to klasický scénář. Začali podnikat, nastoupili do velké firmy či do prvního zaměstnání. Pracují běžně 10, 12, ale klidně i 16 hodin denně. Přes den se nahodile živí podřadnými polotovary, fasfoodovou stravou, sladkostmi a prolévají se kávou a energetickými drinky. Večer pak opět zasednou za počítač a ulevují si alkoholem,“ popisuje MUDr. Hana Mojžíšová, specialistka na výživu a léčbu obezity.

„Alkohol v menších dávkách přinese příjemné uvolnění, později ale představuje další zátěž pro tělo včetně mozku a spolu s dalšími faktory prohloubí nastupující nespavost,“ upozorňuje dále lékařka.

Foto: Profimedia

Hektický život je třeba vyrovnávat správnou výživou, pohybem a dostatkem odpočinkuFoto: Profimedia

Alkohol i nedostatek spánku jsou přitom velkým zdravotním rizikem. Podle výpočtů vycházejících z dat U. S. Centres for Disease Control and Prevention každá vypitá láhev tvrdého alkoholu zkrátí člověku život o 6,6 hodiny. Chronický nedostatek spánku je pak zase podle studií Harvardské univerzity jedním z původců kardiovaskulárních nemocí, rakoviny, diabetu či obezity.

„Svým přepracovaným klientům proto vysvětluji, že čím více hekticky žijí, tím vzornější by měla být jejich životospráva, aby tělo dostalo dostatek kvalitní energie pro zvládnutí náročného dne či života,“ říká Hana Mojžíšová.

Nikdo vás proto nenutí vzdát se své práce a závazků, pouze se pokuste udržet vše v rovnováze. Své tělo správně vyživujte a psychické vypětí redukujte pohybovými aktivitami.

A když se budete cítit vyčerpaní, zařaďte do jídelníčku těchto 10 potravin. Zaručeně vás nakopnou!

Reklama

Načítám