Hlavní obsah

Čištění jazyka je zásadní pro zdraví i svěží dech. Kartáčkem to ale nedělejte!

Foto: Andrey_Popov, shutterstock.com

Za zápach z úst často může navrstvený povlak na povrchu jazykaFoto: Andrey_Popov, shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když tělo tráví potravu, vstřebává cenné látky a naopak vylučuje toxiny. Ty se usazují na jazyku. Právě proto na něm ráno míváte světlý povlak. Je třeba ho odstranit, a to nejen kvůli zápachu z úst.

Článek

Každé ráno si vyčistit zuby berete jako samozřejmost. Ale co jazyk? O ten se také pravidelně staráte? Pokud ne, určitě byste měli začít.

Podle učení Ájurvéda je jazyk zrcadlem vašeho zdraví. Odráží stav vašeho těla po fyzické, ale i psychické stránce. Povrch jazyka je tvořen různými rýhami a výběžky, kde ulpívají bakterie a toxiny, kterých se vaše tělo snaží zbavovat. Pokud povlak pravidelně neodstraňujete, vrství se. A je vám asi jasné, že to není dobře.

Každé ráno se zbavte toxinů

Slovo detoxikace je dnes až moc často spojováno s různými dietami a speciálními kúrami. Přitom detoxikace je to, co vlastně vaše tělo dělá pořád. Každý den, každou noc.

Když tělo tráví to, co do sebe přijalo, tedy jídlo, pití, nějaké potravinové doplňky a podobně, snaží se co nejlépe využít cenné látky. Stejně tak se snaží zbavit těch škodlivých.

Toxiny, které se nějakým způsobem dostaly do organismu, se tělo mermomocí snaží vylučovat. Spousta těchto procesů probíhá ve spánku. Proto ráno, když se probudíte máte na jazyku povlak. Jsou to nahromaděné škodliviny, které je třeba odstranit.

Nečištěný jazyk = zápach z úst

Pokud povlak na jazyku zůstane a vy začnete normálně jíst a pít, toxiny se mohou dostávat zpět do organismu. Tím pádem – s trochou nadsázky – maříte těžkou práci vašeho těla.

To ale zdaleka není všechno. Pokud na hygienu jazyku nemyslíte dlouhodobě, povlak na jeho povrchu se vrství. Výsledkem je nejen nehezký vzhled jazyka, ale především právě nepříjemný zápach z úst, kterého se pouhým čištěním zubů nezbavíte. Už jenom z toho důvodu je dobré opravdu poctivě a pravidelně jazyk čistit.

Foto: Diego_Cervo, shutterstock.com

Kartáček není na čištění jazyka vhodný, neboť povlak neodstraní efektivněFoto: Diego_Cervo, shutterstock.com

Používejte škrabku, ne kartáček

Čistíte si jazyk, ale nemáte škrabku? Tak to s velkou pravděpodobností děláte špatně. Pokud tedy nepoužíváte například čajovou lžičku, která je stále lepší variantou než kartáček.

Když vezmete na povrch jazyka kartáček, nejenže ho dost trápíte, ale hlavně tím nic moc nevyřešíte. Kartáček totiž spíše všechny toxiny rozptýlí po ústní dutině, než dostane pryč.

„Ideální je povlak odstranit pomocí speciální škrabky na jazyk, lehkými stíravými pohyby směrem od kořene jazyka k jeho špičce. Při stírání hlavně netlačte, mohli byste si poškodit papily jazyka. Stačí lehce setřít a jazyk bude mít opět růžovou barvu,“ říká dentální hygienistka Veronika Zákopčaníková z Dental office H33.

Škrabky seženete jak ve větších lékárnách, tak i v drogeriích, specializovaných obchodech pro ústní hygienu nebo i v krámcích s přípravky alternativní medicíny. Běžně se používají škrabky kovové i plastové, avšak kovové jsou určitě vhodnější. Nejenže povlak odstraní efektivněji, ale též přispívají k ničení bakterií v ústní dutině.

Čistíte si jazyk? A co mezizubní prostory?

Reklama

Načítám