Hlavní obsah

Zapomínáte na mezizubní prostory? Pak máte zuby vyčištěné jen z půlky!

Foto: Profimedia

Pokud nečistíte mezizubní prostory, uhnívají zde zbytky zubního plakuFoto: Profimedia

Reklama

Zuby si čistíte asi pravidelně, aspoň dvakrát denně. Jste si ale jistí, že si je vždy opravdu vyčistíte? Pokud vynecháváte mezizubní prostory, tak určitě ne. Ty totiž tvoří až 40 procent povrchu zubu.

Článek

Můžete mít klidně ten nejkvalitnější, nejprofesionálnější a nejkrásnější zubní kartáček, co existuje. A i když si s ním budete zuby čistit třeba dvě hodiny, stejně se zcela pravděpodobně vůbec nedostanete do mezizubních prostor. Právě nečištění těchto částí zubů, kde víceméně „uhnívá“ usazený zubní plak, vede k četným problémům, jež mohou vyústit až v parodontózu.

Mezizubí tvoří až 40 procent povrchu zubu

Sice se to vůbec nezdá, ale mezizubní prostory tvoří poměrně rozsáhlou plochu. „Uvádí se 20 až 40 procent povrchu zubu,“ říká MUDr. Jan Chvojka, stomatolog kliniky estetické medicíny a stomatologie Mediestetik.

„V mezizubním prostoru přitom mohou ulpívat zbytky potravy, dochází zde k usazování zubního plaku, mohou se zde množit bakterie. Vytváří se zubní kámen, který se díky tomuto prostředí může začít rozvíjet i v zubní kaz nebo zánět dásní. Ten může postupem času vést až k parodontitidě (lidově parodontóze – pozn. redakce),“ popisuje MUDr. Jan Chvojka.

Foto: Profimedia

Nástrojů na čištění mezizubí existuje celá řadaFoto: Profimedia

Zubní nit, nebo mezizubní kartáček?

Je důležité si uvědomit, že mezizubní prostory nevyčistíte bez nástrojů k tomu určených. Klasický kartáček, ať sebelepší, tedy určitě stačit nebude. Metod pro čištění mezizubí je ale více.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Výrobek TePe PlaqSearch (10 tablet) vám zvýrazní barevně místa, kde se zubní plak nevyčistil. Cena 75 Kč. Přístroj na mezizubní hygienu Philips Sonicare AirFloss Ultra díky směsi vzduchu a mikrokapiček vody odstraňuje zubní plak. Cena 2499 KčFoto: Archiv firem

V první řadě se můžete setkat s mezizubními kartáčky. Ty se většinou prodávají v různých barevných variantách, a to podle jejich šířky. „Vybrat správnou velikost je velmi důležité. Většinou jsou potřeba minimálně dvě, možná i tři velikosti,“ říká dentální hygienistka Jana Křepelková. O ideální velikosti mezizubního kartáčku je vhodné poradit se s odborníkem. Čištění příliš tenkým kartáčkem je neefektivní, příliš široký zase může poškodit dáseň i zub.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Elmex zubní nit voskovaná s aminofluoridy. Obsah 50 m. Cena 80 Kč. A sada pěti mezizubních kartáčků Curaprox v různých velikostech. Cena 111 KčFoto: Archiv firem

„Dále se dají používat zubní nitě, takzvané floss, ať již voskované či nevoskované. Pak také flosspic, což je připravená dentální nit na plastovém nosiči, kterým můžete mezizubní prostor vyčistit. Taktéž je možné využít ústní sprchu nazývanou irigátor,“ jmenuje MUDr. Jan Chvojka, který zároveň opět připomíná, že pro každého člověka může být vhodná jiná metoda, proto se opravdu raději zeptejte svého stomatologa nebo hygienistky.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Dentální párátka s nití Spokar k péči o mezizubní prostory. Cena za 50 kusů 45 Kč. G.U.M Original White bělicí zubní nit s fluoridy. Délka 30 m. Cena 79 KčFoto: Archiv firem

Mezizubním prostorám se stačí věnovat jednou denně, ideálně večer. Čištění zubů se tím prodlouží, ale ne zas o tolik. Se speciálními ústními sprchami plak odstraníte za méně než minutu. U nití a mezizubních kartáčků se dá hovořit nanejvýš o pár minutách. Zkrátka nic, co by se nedalo zvládnout :-).

Nezapomínáte při čištění zubů na mezizubní prostory?

Reklama

Související témata:

Načítám