Hlavní obsah

Čištění koberců: Tohle zabere!

Foto: Thinkstock

Světlý koberec je krásný, je na něm ale všechno vidětFoto: Thinkstock

Reklama

Nejideálnější podlaha pro alergiky? Přece koberec – radí odborníci. Zároveň ale dodávají, že ho musíte udržovat čistý. Tedy pravidelně vysávat a čas od času mu dopřát větší úklid. Tedy umýt ho. Ale jak? Je dobré brát na koberec vodu, nebo bývá výhodnější takzvaná suchá cesta? Anebo jsou nejlepší tipy našich babiček? Vyberte si!

Článek

Existují však případy, kdy se moc rozhodovat nemůžete. To platí pro majitele vlněných, hedvábných nebo pravých perských koberců, na něž mokrou cestu nelze použít, protože je voda může poničit. Stejně tak by se jí měli vyhnout ti, kteří mají podklad pod kobercem z dřevěných prken či palubek. Také těm voda nedělá dobře. Pokud nepatříte ani do jedné z těchto skupin, je rozhodnutí jen na vás. A také na tom, jak moc je koberec špinavý a kdy po něm potřebujete opět chodit.

Voda je účinnější, nehodí se ale vždy

„Čištění vodou, tedy takzvaná mokrá cesta, je vždy určitě razantnější a účinnější. Jde více do hloubky a koberec se vyčistí lépe,“ říká Vladimír Kalát z úklidové firmy Dalolesk. Ale pozor, není pro každého! Opatrní by měli být nejen majitelé vlněných koberců a ti s dřevěným podkladem, důležitá je také stálobarevnost materiálu.

Zpravidla ty dražší a ručně barvené výrobky mohou při kontaktu s chemickými látkami měnit, nebo ztrácet barvu.„Zde bych doporučil nejprve vyzkoušet působení vody a čisticího přípravku na malém kousku někde v rohu, kde případná změna barvy nebude vidět,“ radí Evžen Nýdrle z firmy Pohodlnější život.

Tím však úskalí mokrého mytí nekončí. Musíte také počítat s tím, že další zhruba čtyři hodiny zůstane podlaha vlhká a vy nebudete moct pokoj používat ani sem postavit nazpátek nábytek. Ale i pak je dobré být opatrný. „Když si nejste jisti, že je podlaha dokonale vyschlá, doporučil bych nohy nábytku podložit kouskem igelitu, třeba taškou nebo sáčkem, a nechat je tam několik dnů. Jinak by se totiž mohlo stát, že vlhké dřevo pustí 'barvu' a takový flek se velmi špatně odstraňuje,“ říká Evžen Nýdrle.

Když už si domů povoláte firmu na čištění koberců, prokonzultujte s ní, zda by vám nevyčistila i čalouněný nábytek. I pro něj je tato metoda lepší a účinnější. Pozor ovšem na starý nábytek, kde by se v případě většího namočení mohly objevit fleky, které „vylezou" z molitanu nebo spodní vrstvy pod čalounící látkou.

Rozhodně se však do mokrého čištění koberců či nábytku nepouštějte sami, a to ani tehdy, když máte lux určený k vysávání vody. Jejich výkon zpravidla není takový, aby z koberce vytáhly vodu i špínu, většinou ji ještě více „zapracují“ dovnitř. Je proto lepší povolat firmu, rozhodně vás nezruinuje. Cena za metr čtvereční se pohybuje jen kolem desetikoruny.

Suchá cesta je šetrnější, ale dražší

Jste na svůj nábytek a koberce opatrní a rozhodně zde nemáte fleky od rozlitých nápojů nebo vyšlapané „cestičky“, se kterými si poradí jen voda? Pak klidně zvolte suchou cestu. Je k nábytku šetrnější, dochází při ní k odsátí prachu i roztočů. Velkou výhodou je i to, že hned po skončení prací můžete koberec i místnost používat. Je proto ideální pro „větší“ údržbu koberců a čalounění právě v domácnostech s alergiky.

Suchou metodu čištění můžete zvolit i na vlnu a další citlivější materiály. Ale i zde je třeba počítat s několika vadami. „Prášek, který se používá pro suché čištění a na který se vážou částice špíny, se při závěrečném vysávání rozptýlí po místnosti a usadí se na okolním nábytku nebo oknech, takže pak musíte udělat velký úklid celé místnosti,“ varuje František Kaláb. Ale je pravda, že mnozí, když si nechají vyčistit koberce, pak automaticky přidávají „velký“ úklid celé místnosti.

Suchá metoda je šetrná i na čištění čalounění, bez problému si poradí i se svislými plochami, kde se místo prášku používá čisticí pěna. I když tady platí, že čím více nerovností a členění nábytek má, tím je jeho čištění náročnější, delší a také dražší.

Přitom cenu lze označit také za jednu z nevýhod suchého čistění. Oproti mokrému je několikrát dražší a za metr čtvereční rovného koberce dáte zhruba 120 korun.

Foto: Thinkstock

Namokro se koberec vyčistí nejlépeFoto: Thinkstock

Tipy našich babiček:

V mnohých rodinách se však dědí osvědčené tipy na údržbu koberců, které nemají s vodou ani chemií nic společného. Zde je několik z nich:

  • Pokud máte drahé kusové nebo nepřilepené koberce, počkejte, až napadne čerstvý sníh, koberec na něj položte lícovou stranou a z druhé strany ručně klepejte plácačkou na koberce – je to sice pracné (ale ušetříte ten den za fitko), koberci tím ale vrátíte barvu, vlas se načechrá a špína vypadne ven.
  • Méně pracné doporučení říká: rozsypte po koberci prášek do pečiva, nechte několik hodin – nejlépe přes noc – působit, a pak důkladně vyluxujte.
  • Obdobná varianta vám nabízí místo prášku do pečiva zvolit smetanu ke šlehání. Mírně ji vyšlehejte, aby vytvořila pěnu, koberec potřete, nechte zaschnout a opět důkladně vysajte.
  • Mezi odsvědčené čističe patří i kysané zelí – slijte vodu, rovnoměrně poházejte po koberci. Pak zameťte a koberec vyluxujte.
  • Na mastné skvrny na koberci použijte jedlou sodu, na čárance od fixy nebo propisky platí citronová šťáva.
  • Pokud vám na koberec skápne vosk ze svíčky, použijte piják nebo kuchyňské utěrky a žehličku, máte-li ve vlasu zašlapanou žvýkačku, místo ledujte a pak ztuhlé zbytky žvýkačky vydrolte.

Jste majitelem koberce či koberců? Podělte se s ostatními o své zkušenosti, jak je čistíte vy!

Reklama

Související témata:

Načítám