Hlavní obsah

Čisticí prostředky: Můžete věřit slibům na obalech?

Foto: Profimedia

Lesk jako blesk během pár minut? Vyzkoušeli jsme toFoto: Profimedia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Můžete věřit výrobcům čisticích prostředků, když na obalech slibují okamžitý účinek, dlouhotrvající vůni, extrémní výkon a podobně? Tato jejich prohlášení jsme otestovali, a tady máte výsledky!

Článek

Možná máte také za sebou zkušenost, kdy si extra silné čistidlo neporadilo ani s lehkým zašpiněním a uvedený čas v návodu jste museli prodloužit dvojnásobně, aby se dostavil kýžený výsledek. Proto jsme zkoušeli, zda nakoupené úklidové přípravky opravdu udělají to, co výrobce slibuje. Tady jsou výsledky.

Bref koupelna

Foto: archiv firmy

Bref Koupelna si poradí s vodním kamenem a skvrnami od vody, zanechává oslnivý lesk. Stačí nastříkat, nechat pět minut působit a opláchnout. Cena: 500 ml za 69,90 KčFoto: archiv firmy

Výsledek testu: Bref jsme nastříkali na vanu a dlaždičky. Po pěti minutách jsme místa osprchovali. Na vaně bylo vidět, kde pěna stékala, chtělo to přejet vlhkým hadříkem. Z dlaždic skvrny zmizely, stejně jako vodní kámen – z něj zůstaly jen maličké kousky na krajích dlaždic, ale šly dolů při druhém setření. Po uschnutí se povrch opravdu leskl – a to výrazně. V tomto případě bychom raději dobu působení prodloužili – záleží ale na míře znečištění.

Method čistič koupelen, odstraní vodní kámen

Foto: archiv firmy

Sprejový čistič Method, netoxický, je určen pro čištění koupelny a odstranění vodního kamene. Jak použít? Stříkněte a otřete! Cena: 830 ml za 135 KčFoto: archiv firmy

Výsledek testu:Přípravek jsme použili na vanu a dlaždičky, kousek od místa, kde jsme zkoušeli předchozí výrobek. Přesně dle návodu jsme nastříkali a hned otřeli. Vana byla srovnatelně čistá, vodního kamene na dlaždicích zůstalo o maličko víc, než v případě prvního přípravku, ale po druhém otření hadříkem se ho podařilo otřít skoro celý. Tento výsledek považujeme za dobrý, záleží na míře znečištění.

Cif krém

Foto: archiv firmy

Cif krém můžete použít na hliník, smalt, kov, sklokeramiku, nerez, mramor, plast, laminát, podlahy z PVC a další. Přípravek stačí nanést na znečištěný povrch pomocí navlhčené houbičky nebo hadříku, lehce setřít a pak omýt vodou. Obnoví vzhled staršího plastového nábytku i zašlou koženou obuv. Cena: 750 ml za 44,90 KčFoto: archiv firmy

Výsledek testu:Postupovali jsme přesně podle návodu, pokusili jsme se vyčistit plastovou židli a kotníkové tenisky. Obě mají svá nejlepší, tedy bíle zářící, léta za sebou. Cif opravdu jen lehkým přetřením odstranil usazenou špínu a zabarvení z obou materiálů. Nemuseli jsme ani příliš tlačit, ani dlouho drhnout. Ani jeden testovaný objekt nedoznal žádných škrábanců. Prohlášení výrobce považujeme za pravdivé.

Pur power

Foto: archiv firmy

Pur Power s technologií Cold Boost je přípravek na mytí nádobí i v chladnější a studené vodě, zvládne přitom i připečené zbytky, mastnotu a dokonce i škrobové zbytky jídla. Cena: 450 ml za 29,90 KčFoto: archiv firmy

Výsledek testu: Opravdu ledová voda byla nepříjemná na ruce, takže jsme se rozhodli pro příjemných 38 stupňů. Myli jsme pekáč od rýžového nákypu, pánvičku po smažení obalovaného květáku a hrnec po bramborové kaši, která se při ohřívání trošku připekla. Přípravek jsme nanesli na houbičku a bez velkého drhnutí jsme zvládli připečenou kaši, po jen o málo větší snaze i připečenou rýži. Pánvičku s mastnými přípečky jsme museli vzít nadvakrát, ale nakonec se podařilo. Prohlášení výrobce tedy považujeme za pravdivé.

Cillit Bang univerzální odmašťovač

Foto: archiv firmy

Zvládne připálenou mastnotu a silné znečištění z pracovních ploch, sporáků a jejich obkladů, dřezů a dalších povrchů. Stačí nastříkat a nechat působit maximálně 5 minut. Cena: 500 ml za 58 KčFoto: archiv firmy

Výsledek testu: Cillit Bang jsme testovali na opravdu řádně zamaštěném a zapečeném plechu. Dle návodu jsme ho nanesli a nechali působit pět minut. Setřeli jsme houbičkou na nádobí. Mastnota pouštěla dolů, jen v rozích a v místech opravdu vysokého nánosu mastnota zůstala. Opakovali jsme tedy postup znovu, nechali působit dvě minuty. Při použití drsné strany houbičky už šla i urputná mastnota dolů. Přípravek je jistě agresivní – radíme pracovat v rukavicích a moc se nad ním nenaklánět, štípe do očí. Prohlášení výrobce je ale pravdivé.

Sidolux Crystal Window

Foto: archiv firmy

Sidolux Crystal Window na mytí oken, zrcadel a obkladů. Díky nanočásticím s ním pracujete beze šmouh a povrchy zůstávají čisté dvakrát déle než při očistě obyčejnými přípravky. Cena: 750 ml za 37 KčFoto: archiv firmy

Výsledek testu: Testovali jsme na zrcadle v koupelně. Polovinu jsme umyli obyčejným přípravkem, druhou nano technologií. Je pravda, že se s nano přípravkem pracovalo rychleji a šmouhy zmizely a méně se mžilo při pouštění horké vody. Dvojnásobnou ochranu potvrdit nemůžeme – skvrn od vody a pasty na něm bylo stejně, jen se pak lépe čistilo od přischlých kapek. Prohlášení výrobce možná platí pro okna či méně namáhané plochy. Budeme rádi, když nám napíšete svoje zkušenosti.

Závěr:Prohlášení výrobců jsou většinou pravdivá, což je příjemné zjištění.

Jaké máte zkušenosti s deklarovanou účinností čisticích přípravků vy? Napište nám!

Načítám