Hlavní obsah

Čistý bazén? S robotem a chemií snadno!

Foto: ROBOT WORLD s.r.o.

Pravidelná péče o čistotu bazénu má zásadní vliv na kvalitu vody i spotřebu bazénové chemieFoto: ROBOT WORLD s.r.o.

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Horký letní den a osvěžující voda v bazénu. Lákavá kombinace, že? Jenže křišťálově čistá voda vyžaduje péči.

Článek

Jak by správná údržba bazénu měla vypadat? Filtrace posbírá nečistoty z vodní hladiny. Bazénový vysavač vysaje částečky u dna, případně setře nečistoty i ze stěn. Pokud si pořídíte robotický bazénový vysavač, ušetří vám spoustu času. Poradíme vám, jaký vybrat a jak správně používat bazénovou chemii.

1. Poloautomatické bazénové vysavače

Poloautomatický bazénový vysavač připojíte k filtraci bazénu. O víc se nemusíte starat. Vysavač jezdí po bazénu sám. S menšími a jednoduchými bazény si bez problému poradí. Pro výběr potřebujete znát velikost bazénu a výkon čerpadla bazénové filtrace.

Foto: ROBOT WORLD s.r.o.

Na foto (zleva): Zodiac Kontiki 2 je vhodný pro čerpadla s výkonem 5–7 m3/hod a pro silnější čerpadla zvolte Zodiac Baracuda MX6Foto: ROBOT WORLD s.r.o.

2. Automatické bazénové vysavače

S automatickým bazénovým vysavačem je čištění bazénu hračka. Má vlastní čerpadlo a filtrační nádobu. Jezdí systematicky, a díky aktivním kartáčům odstraní i ulpělé nečistoty a řasy. Některé modely dokážou vyčistit i stěny bazénu a linku, která se vytváří podél hladiny. Po skončení pouze vypláchnete filtr čistou vodou.

Foto: ROBOT WORLD s.r.o.

Na foto (zleva): Nejprodávanější automat Dolphin E10 a Zodiac RC4100 CyclonX – skvělý poměr cena/výkonFoto: ROBOT WORLD s.r.o.

3. Bazénová chemie

Před sezonou bazén důkladně vyčistěte a dopusťte čistou vodou. Upravte pH na hodnotu mezi 7,0–7,4. Před prvním koupáním udělejte šokové ošetření vyšší dávkou dezinfekce nebo speciálním přípravkem. Po několika hodinách přidejte vločkovač, který shlukne mikročástice, aby je dokázala zachytit filtrace nebo vysavač. Bazén následně vysajte vysavačem.

Do skimmeru nebo plováku pravidelně doplňujte chlorové tablety, které se pomalu rozpouští. Jednou týdně přidejte algicidní přípravek na prevenci vzniku řas a vločkovač, který vysráží vzniklý kal, aby po vysátí byla voda opět průzračná a jiskřivá.

Všechny zmíněné přípravky můžete zakoupit na roboticky-vysavac.cz/bazenova-chemie.

Foto: ROBOT WORLD s.r.o.

Dolphin S200 si poradí s bazénem do 12 m. Čistí dno, stěny i hladinovou linkuFoto: ROBOT WORLD s.r.o.

Reklama

Načítám