Hlavní obsah

Co byste měli vědět o prostatě vašeho muže

Foto: istockphoto

Prostata, strašák mnoha mužů, o kterém se většinou nechtějí bavitFoto: istockphoto

Nezhoubné zvětšení prostaty – strašák mnoha mužů, o kterém se většinou nechtějí bavit, jelikož se za tento problém stydí, anebo mu nepřikládají tak velkou váhu, jakou by měli. Přitom valná většina z nich ani neví, jak velké starosti si mohou přivodit v případě, že nezačnou s léčbou.

Článek

Máme jako ženy dobré povědomí o tom, co je to prostata, a jak moc je třeba dbát na prevenci? Pokud jste se o toto téma prozatím nezajímaly, teď je ten správný čas. Možná pomůžete vašemu mužskému protějšku odhalit začínající či přetrvávající potíže, a tak mu pomoci.

Je až alarmující, že po překročení hranice věku 50 let má zkušenosti se zvětšenou prostatou více než polovina mužů. Pokud se váš partner pohybuje v tomhle věku, měly byste si začít všímat základních symptomů. Pokud vidíte vašeho muže vstávat několikrát za noc, protože se musí jít neodkladně vymočit, nebo je pro něj naopak obtížné se vymočit či má bolesti v podbřišku, je třeba zbystřit a návštěvu urologa příliš neodkládat. Na začátku se totiž dá nezhoubné zvětšení prostaty velmi dobře podchytit a obtěžující příznaky ustoupí. V opačném případě se mohou problémy stát daleko vážnějšími a prostata může být zasažena záněty, a dokonce i rakovinou. Zjistěte více informací a stav prostaty vašeho muže na www.urotest.cz

Foto: istockphoto

Časté noční močení je jedním z příznaků nezhoubného zvětšení prostatyFoto: istockphoto

Důležité je zaměřit se na prevenci

Dodržování pravidelné návštěvy u lékaře pro rizikovou věkovou skupinu 50 let a více je důležité, aby se případné onemocnění prostaty odhalilo včas. Podstatným faktorem prevence je ale i zdravý životní styl. V jídelníčku by se mělo vyskytovat dostatek zeleniny, ovoce i luštěnin a samozřejmě je třeba zahrnout i aktivní pohyb. Důležité je se vyvarovat nadměrné konzumaci alkoholu a kávy, jež zatěžují prostatu, která se jako důsledek nedostatečně prokrvuje, a tím mohou vznikat problémy s močením. Na druhou stranu například sex má pozitivní účinky na mužskou prostatu, proto neváhejte spojit příjemné s užitečným.

Foto: Alfa Medimedia

Zjistěte stav prostaty vašeho muže.Foto: Alfa Medimedia

Lékařské vyšetření

Pokud se Váš muž objedná na preventivní prohlídku, měl by vědět, že vyšetření není nijak bolestivé a zabere cca 15 minut jeho času. Ještě před návštěvou lékaře si může váš muž v pohodlí domova vyplnit UROtest. Zodpovězením několika otázek, které jsou mezinárodně schválené, se dozví důležité informace o stavu prostaty a močového měchýře. Pokud doporučení testu bude návštěva urologa, je dobré vzít výsledky UROtestu s sebou. To ušetří čas nejen Vašemu muži, ale i lékaři, který díky tomuto přehledu může přesněji stanovit závažnost obtíží a následně zvolí vhodnou léčbu.

Prof. MUDr. Miloš Broďák, Ph. D. o prevenci prostaty.

Reklama

Načítám