Hlavní obsah

Víte, jak si v létě nezničit vlasy?

Foto: Isifa

Stačí dodržet pár jednoduchých zásad a vaše vlasy sluníčko neohrozíFoto: Isifa

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vysušené, bez lesku, roztřepené a vyšisované… Vypadají tak přes léto právě vaše vlasy? Pak děláte něco špatně! Chcete-li mít i v tomto náročném období vlasy lesklé a zdravé, stačí, abyste dodržovaly pár obecných zásad. Opravdu to není to žádná věda, chce to jen chtít.

Článek

Stejně jako pokožku je třeba v létě chránit i vlasy před škodlivým UV zářením a dalšími nástrahami, které jejich stav jenom ničí. Teorii možná znáte dobře, ale přesto ji mnohdy podceňujete, a pak se divíte, že máte vlasy jako slámu. Věřte, že se vysoké letní teploty, intenzivní slunce, sůl a chlór na vlasech dokážou výrazně negativně podepsat.

Dáváte vlasům dostatek vitaminů?

Každé vlasy se skládají z množství chemických prvků, například uhlíku, kyslíku, dusíku, železa, zinku, jódu, dále pak z různých aminokyselin, proteinů, lipidů a vody. Aby byly v létě zdravé, je ideální začít už koncem jara doplňovat alespoň vitaminy A, B a zinek.

Vitamin A pomáhá redukovat činnost mazových žláz, vitamin B omezuje vypadávání vlasů, tvorbu lupů, a hlavně poskytuje ochranu před UV zářením. Zinek vlasy posílí a brání jejich vysušení. Komplex vitaminů naleznete například ve výrobku firmy Innéov pod názvem „Zdravá vlasová pokožka“, kde vás 30 kapslí vyjde na 575 korun.

Vitaminy můžete polykat v kapslích nebo zařaďte do každodenního jídelníčku více potravin s jejich obsahem. Vitamin A je obsažen například v mléce, sýrech, brokolici, mrkvi, zelí, broskvích a meruňkách, mase a rybách. Vitamin B najdete z dostupných potravin třeba v pivovarských kvasnicích, játrech, rýži, vaječném žloutku, obilovinách. Zinek je obsažen v hovězím a vepřovém mase, v játrech, vejcích, ústřicích, sýrech, fazolích, dýňových semenech a ořechách.

Barvíte si vlasy před dovolenou?

Samozřejmě záleží na tom, jak vaše dovolená probíhá, ale vezmeme-li jako modelovou situaci válení se na pláži u moře, pak je barvení těsně před dovolenou pro vlasy katastrofa! Po každém barvení či odbarvení, a to i nejšetrnějšími přípravky, jsou vlasy oslabené, a tím pádem i zranitelnější. Barvené vlasy v létě potřebují pořádnou dávku ochranné hydratační péče a nemá smysl se tímto zatěžovat na dovolené. Navíc se budete slunit a koupat, a to barvám vůbec nesvědčí. Na slunci poměrně rychle blednou a výsledkem je pak úplně jiný odstín, než ten, který jste původně zamýšlely.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): nahoře AVON Advance Techniques-Restorative Mask – ošetřující maska na barvené vlasy – 139 Kč, L´ORÉAL PARIS ELSÈVE-Total Repair 5 – regenerační maska na vlasy 125 Kč, dole YVES ROCHER NUTRITION-Masque Minute Nutri-Réparateur – expresní vyživující a opravná maska – 229 Kč, L´ORÉAL PROFESSIONNEL- Absolut Repair Cellular – regenerace vlasů do hloubky – 399 KčFoto: archiv firem

Polední slunce škodí nejvíce

Mezi jedenáctou a čtvrtou hodinou se slunci raději vyhněte nebo pohyb na něm co nejvíce omezte. V tomto čase je slunce pro vlasy skutečným nepřítelem. Intenzivní sluneční paprsky vlasy extrémně vysušují a oslabují. Přidáte-li k tomu ještě chlorovanou nebo slanou vodu, tak se nedivte, že vlasy ztratí elasticitu, lesk a vyblednou. S jejich rozčesáváním se pak pěkně navztekáte, určitě pár vlasů i vytrháte, a stejně z nich žádný extra účes nevytvoříte.

Určitě se vyplatí koupit si nějakou pokrývku hlavy, ve které se budete cítit pohodlně. Ať je to kšiltovka, šátek nebo klobouk, vždycky poslouží jako výborná ochrana vlasů před sluncem. Klobouky jsou letos módním trendem, tak se jich nebojte. Ten svůj si vyberte třeba v našem článku Klobouky pro letní sezonu!.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): nahoře DIESEL 579 Kč, ESPRIT 189 Kč, GUCCI 1199 Kč, dole PUMA 249 Kč, TERRANOVA 129 Kč, TOPSHOP 519 Kč, ZARA 399 KčFoto: archiv firem

Je úplně normální si po umytí vlasy vyfénovat. Problém je v tom, že horkým vzduchem se vlasy suší nerovnoměrně a přepalují se. Pokud to ale nejde jinak, tak alespoň snižte teplotu foukání na minimum. Ideální je vysušit mokré vlasy do ručníku, rozčesat a nechat je volně uschnout. Při každém mytí použijte kondicionér a minimálně jednou v týdnu vlasy hýčkejte speciální maskou nebo zábalem. Vlasy tak získají výživu a hydrataci, prokrví se vlasová pokožka a oživí se vlasové cibulky.

V letní kosmetické výbavě by vám neměl chybět přípravek s ochranou proti UV záření. V obchodech je naleznete ve vlasových slunečních řadách, které jsou výrobcem šité na míru právě pro horké letní dny.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): KÉRASTASE SOLE IL-Huile Céleste - ochranná péče o vlasy vystavené slunci 575 Kč, KÉRASTASE SOLEIL-Micro-Voile Protecteur - ochrana barvených vlasů před škodlivými vlivy UV záření 530 Kč, MATRIX BIOLAGE-Sunsorials – vlasový olej 347 Kč, REDKEN Color Extend Sun Solar Screen SPF 12 - Ochranný přípravek pro vlasovou pokožku před sluncem a obnovu vlasů vystavených slunci 589 KčFoto: archiv firem

Nechcete-li utrácet za drahé masky, vyzkoušejte třeba tuhle, kterou si uděláte samy doma: v mikrovlnce nahřejte 100 ml olivového oleje tak, aby byl příjemně teplý, a vetřete ho do suchých vlasů. Pak zabalte vlasy do ručníku a nechejte olej 30 minut působit. Na závěr vlasy umyjte šamponem. Uvidíte, jak budou hebké a lesklé, a přitom vůbec ne mastné.

Časté mytí vlasů

V létě byste kvůli častějšímu mytí vlasů měli používat šetrnější šampony a vlasy na závěr osprchovat jen vlažnou vodou. Pamatujte na to, že pokud se koupete ve slané nebo příliš chlorované vodě, vlasy je třeba osprchovat vždycky!

Péčí o vlasy ochranný rituál rozhodně nekončí, jak uvádí kadeřník Tomáš Szymik z kadeřnického salonu Praha 2: „Letní hrátky, voda, slunce, pot, sůl a chlor mohou vysušovat a narušovat nejen vlasy, ale také pokožku hlavy. Aby vám po dovolené nezůstaly následky v podobě pálení kůže či lupů nebo abyste alespoň napravili již vzniklé škody, zvolte některé z šetrných produktů. Například Goldwell nabízí speciální řadu Inner Effect Regulate pro citlivou pokožku hlavy (150 ml stojí 520 Kč), která je díky němu uvolněná, problémy s citlivostí i lupy postupně mizí, vlasy jsou zdravé a lesklé.“

Teď už je na vás, chcete-li v létě pro své vlasy dělat maximum, nebo je vám všechno jedno. Ať se ale zachováte jakkoli, váš přístup bude právě na vlasech vidět zaručeně v každém případě. Proto se rozhodně vyplatí řídit se těmito našimi radami. A pamatujte, že nestačí speciální vlasovou kosmetiku zakoupit, ale je třeba ji i opravdu důsledně používat!

Jak jste na tom vy? Myslíte si, že používání ochranných vlasových přípravků na léto je zbytečné vyhazování peněz?

Reklama

Související témata:

Načítám