Hlavní obsah

Co dokáže podkladová báze pod make-up?

Foto: Isifa

S podkladovou bází vám líčení vydrží déle, poradí si i s drobnými vráskami a póryFoto: Isifa

Reklama

Určitě už jste o ní slyšely, dost možná ale ve vaší kosmetické sbírce stále ještě chybí. Je podkladová báze zbytečností, která vám jen bude zabírat místo v koupelně, nebo vaši pleť opravdu vylepší? Pojďte se s ní seznámit trochu důvěrněji.

Článek

Nejprve si pojďme ve zkratce říct, co to vlastně podkladová báze (primer nebo base) vlastně je. Báze je nejčastěji bezbarvá, má převážně gelovou konzistenci a slouží primárně k tomu, aby vaši pleť připravila na následné nanesení make-upu. S bází navíc prodloužíte životnost vašeho líčení (podívejte se na Líčení, které vydrží 24 hodin), ale to rozhodně není všechno, co tahle šikulka umí.

Příjemný bonus – vyzmizíkované vrásky

Báze se bude hodit všem dámám, které trápí vrásky. Na nedokonalosti a nerovnosti pleti je totiž jako dělaná. Naneste ji mezi vaším krémem a make-upem (pozor, bází pěsticí krémy nenahradíte, podkladové báze fungují jen na efekt, pleť vyhladí, ale účinnými látkami ji nenadopují) a sledujte, jak drobné rýhy mizí.

Než se vrhnete na nanášení make-upu, minutku dvě počkejte. Bázi klidně nanášejte prsty, pracuje se s ní velmi snadno. Kromě toho, že vaši tvář krásně vyhladí, vám ještě usnadní práci s make-upem, který půjde rozetřít snadněji. Doporučit můžeme Studio Secrets Professional (L'Oréal, 429 Kč) nebo bázi Korres (kolem 700 Kč).

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Studio Secrets Professional L'Oréal (429 Kč), podkladová báze Korres (700 Kč)Foto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Satin Make-up Base Dermacol (249 Kč), La Base Pro Lancome (1150 Kč)Foto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): High Definition Primer Make Up For Ever (850 Kč), Face Primer Oriflame (189 Kč)Foto: archiv firem

Póry zminimalizované!

„Podkladovku“ ale využijí i ženy, které řeší rozšířené póry. Make-up je samozřejmě může malinko zneviditelnit, ale lepší službu vám prokáže právě báze, která póry, byť jen dočasně a opticky, stáhne. „Určitě se nemusíte bát, že by vám taková báze póry ucpávala. U přípravků, které mají póry minimalizovat, výrobce s problematickou a mastnější pletí zpravidla počítá. Na krabičce byste měly najít nápis ,oil free'. Osvědčil se mi například přípravek Pore Minimizer Instant Perfector od značky Clinique,“ radí vizážistka Lenka Nelešická. Ruku do ohně bychom dali za přípravek The Pore-Fessional od Benefitu (Sephora, kolem 850 Kč), dobře funguje i zmatňující báze Matt Control (Dermacol, 249 Kč).

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): The Pore-Fessional Benefit (850 Kč), Matt Control Dermacol (249 Kč)Foto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): All Mat Make Up For Ever (kolem 1200 Kč), Skin Refined Zone Treatment Soin MAC (kolem 600 Kč)Foto: archiv firem

Pro zářivou pleť

Druhou kategorií jsou báze, které mají za úkol tvář rozjasnit. I ty můžete použít pod make-up, ale určitě je využijete i ve dnech, kdy si chcete vyrazit „bez“. Chcete-li vaší tváři dopřát luxus, pořiďte si, tekuté „Meteority“ (Guerlain, okolo 1500 Kč), malé perličky, které se přetransformují v gel. Úžasný je i přípravek That Gal (Benefit, kolem 700 Kč), který vás hravě zbaví mdlé a zašedlé pleti. Více se dozvíte ve článku Pleť jako z plakátu? Kouzlete s rozjasňovači!.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Météorites Perles Guerlain (1500 Kč), That Gal Benefit (700 Kč)Foto: archiv firem

Aby stíny držely

Podkladové báze se nedělají jen pod make-up, ale i pod oční stíny. Důvod je jasný – s bází se vám stíny nebudou nepěkně slévat a na očích vydrží mnohem déle. „Investici do báze bych určitě doporučovala, s ní vám vydrží i levnější stíny celý den. Spokojená jsem se značkou Artdeco,“ doporučuje vizážistka Alena Brodilová.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Eyeshadow Base Artdeco (210 Kč), Stay Dont´t Stray Benefit (750 Kč)Foto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Eyeshadow Base NYX (169 Kč), Shadow Insurance Too Faced Sephora (kolem 650 Kč)Foto: archiv firem

Používáte podkladové báze? Která je podle vás ta nej? Budeme se těšit na vaše názory!

Reklama

Související témata:

Načítám