Hlavní obsah

Krásná pleť jako z plakátu? Kouzlete s rozjasňovači!

Foto: Thinkstock

Rozjasňovače pomohou vaší pleti i vám zazářitFoto: Thinkstock

Reklama

Jste žena = chcete se líbit. To je nezvratitelný fakt. Vedle šťastné rodiny, kariéry či ideálního partnera si přejete mít krásné vlasy, snovou postavu a nádhernou pleť. Ale ideální zdravě a mladě vypadající pokožku bez jediné chybičky má bohužel malokterá žena. Jak se jí alespoň přiblížit? Zkuste rozjasňovače!

Článek

Pleť je část těla, kterou každý den vystavujete na odiv. Každá z vás se s nějakou narodila a za tu krásnější a kvalitnější by mnohé z vás obětovaly kdeco. Ty šťastnější na vás totiž útočí ze všech stran – z reklamy na make-up na vás vyskočí tvář s pokožkou tak překrásnou, že se až tají dech, sledujete film a více než nad zápletkou přemýšlíte nad tím, jak může mít někdo pleť tak hladkou a sametovou jako hlavní hrdinka (film Podivný příběh Benjamina Buttona jsem si musela pustit 2x – natolik jsem byla poprvé uchvácená pletí Cate Blanchett).

Většinou vás uklidní myšlenka, že za jejich krásou stojí retuše, způsob nasvícení a filmová kouzla. Přesto si však při pohledu do zrcadla postesknete, zklamaným okem přejedete po své matné, našedlé a nezdravě vypadající pleti a zatoužíte vypadat úplně jinak (korektor dělá divy – přesvědčte se v článku Nedokonalosti pleti? Kouzlete s korektorem!). Kosmetické firmy naštěstí vědí, po čem ženy touží, a tak si již nějakou dobu můžete na trhu vybírat mezi nejrůznějšími druhy rozjasňovačů, které dělají vaši pleť krásnější a prozářenější. A jak s nimi naložit?

Barva je důležitá

Předně – rozjasňovače mohou mít mnoho barev – bývají nejčastěji bílé, perleťové, narůžovělé či zlaté. Fungují na principu odrazu světla, a proto obsahují třpytky nebo jiné složky, které se o to postarají – nejdůležitější je, aby se daly lehounce rozetřít do ztracena a na vaší pleti zanechaly přirozeně lesklý odstín. Pravidlem bývá, že bílé se hodí pro světlou a zlaté pro tmavší či opálenou pleť. Je to naprosto logické, neboť na snědé pleti by byl bílý rozjasňovač příliš nápadný a stejně nepatřičně působí i v opačném případě. Perleťové, béžové a lehce narůžovělé barvy jsou pak jakousi střední cestou a měly by slušet každému typu pleti – ve skutečnosti je jejich slušivost individuální a je důležité je předem vyzkoušet!

Vyberte si konzistenci přesně pro vás

Vedle barvy máte na výběr i konzistenci. Ta může být buď krémová, nebo pudrová. V zásadě jde především o to, se kterou se vám lépe pracuje – u krémové používáte více prsty a u pudrové zase štětec. Tekutý rozjasňovač lze pořídit v tubě, v lahvičce s dávkovačem či štětečkem, jímž jej lze roztírat, případně v tužce se štětečkem, která slibuje perfektní a přesné nanesení. Pro jemné prosvětlení celého obličeje můžete trošku vmíchat do make-upu nebo do denního krému. Pudrové rozjasňovače mohou být sypké, tuhé nebo ve formě perel.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Benefit High Beam 500 Kč, Givenchy Mister Bright 599 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Yves Saint Laurent Touche Éclat 800 Kč, Guerlain Météorites Perles 1200 KčFoto: archiv firem

Nejdůležitější je nanášení

Více škody než užitku vám však vedle špatně vybrané barvy může rozjasňovač přinést i v případě špatného nanesení. Tento přípravek se totiž používá na místa, která chcetezdůraznit a vyzdvihnout – po jeho použití budou z vaší tváře jakoby opticky vystupovat, a tak k sobě přitáhnou pozornost.

Pozor, aby se vám nedostal těsně pod oči (vypadaly by pak trochu napuchle), na to jsou jiné finty, přečtěte si Kruhy pod očima? Naučíme vás je zakrýt!) nebo do vrásek, ty by hodně zvýraznil).

Nejčastějším místem pro jeho využití jsou lícní kosti, především jejich vrchní část (nad tvářenkou) – jednoduchým způsobem si vytvoříte sexy vystouplé a výrazné lícní kosti a při jakémkoli pohybu hlavy budete házet oslnivé odlesky, díky nimž pleť působí zdravě a přitažlivě.

Nanesete-li rozjasňovač pod obočí, zvýrazníte jím nadočnicové oblouky i tvar a barvu obočí a zároveň projasníte svůj pohled. Skvěle vypadá rozjasňovač i na hraně nosu (zapomeňte, pokud máte nos velký) nebo v jamce nad horním rtem, kde jej opticky zvětšuje – v těchto místech by měl být ale téměř neviditelný!

Láká vás představa krásně lesklé pleti? Pak si zkuste prsty či štětcem lehce poklepat i spánky – budete jednoduše zářit!

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): MAC Iridescent Powder/Loose 730 Kč, Mary Kay 490 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto: Benefit "that gal" 449 Kč, Oriflame Very Me 149 KčFoto: archiv firem

Rozjasňující báze

Vedle tohoto typu existují ještě rozjasňovače očního okolí, které mají často i krycí schopnosti, a rozjasňující krémy, séra či emulze, jež se nanáší pod make-up, a to na celý obličej. Celá tvář vypadá zdravěji a dostává přirozený lesk – překryjete-li jej make-upem, docílíte naprosto dokonalého efektu, ale pokud si na líčení moc nepotrpíte, klidně jej jen lehce přepudrujte a doplňte tvářenkou. Efekt bude skvělý!

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Clarins Eclat Minute Instant Light 750 Kč, Avon Solutions Visual Perfection SPF 20 149 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): The Body Shop Illuminating Face Base 299 Kč, Dermacol Pearl Energy 260 KčFoto: archiv firem

Rozjasňovač je tedy perfektním pomocníkem, který vám zaručí krásnější, svěží a přirozeně lesklou pleť. Naučit se s ním pracovat není nic těžkého. Pak už ho ale nebudete chtít pustit z ruky!

A co vy? Je rozjasňovač již stálou součástí vaší kosmetické výbavy? A jaký typ či značku preferujete? Podělte se s námi o své zkušenosti!

Reklama

Související témata:

Načítám