Hlavní obsah

Co dokážou moderní pračky? Možná to umí i ta vaše!

Foto: LG

S parní pračkou bude váš život jednodušší. Dokonale a hlavně šetrně vyprat prádlo zvládne i malé dítě, cena asi od 15 000 KčFoto: LG

Reklama

Uvažujete o koupi nové pračky, ale když na ně v obchodě hledíte, nevíte, co znamenají všechny ty nové funkce – například praní v bublinách či studené praní...? My vám poradíme!

Článek

Nic neudělá lepší dojem než čistě vypraná košile, jenže praním se postupem času i kvalitní oblečení „obnosí“. Můžete tomu zabránit, když budete správně používat nabízené programy praní.

Bubliny a studená voda

Prádlo skutečně není nutné při praní vařit, zvlášť když vaše pračka disponuje programem praní v bublinách.Tato metoda podle výrobce zaručuje účinnost praní hned od samotného začátku pracího cyklu, takže i ve studené vodě pere jako v teplé. Vzniklé bubliny se nasytí pracím prostředkem a pronikají hlouběji do tkaniny a rychleji se do ní vsakují, proto se prádle vypere i za použití teploty 15 °C.

Foto: MIELE

Úsporu místa nabízí způsob umístění pračky a sušičky nad sebe do sloupu. Pračka W 500 WP S Supertronic disponuje funkcí inteligentní praní a neuvěřitelným množstvím programů, včetně programu na praní záclon, plyšových hraček nebo sportovní obuvi, cena 64 990 KčFoto: MIELE

„Dnes už není nutné pokaždé kontrolovat, zda se vaše oděvy mohou prát pouze na 30 °C nebo na 60 °C. S pomocí bublin a teploty vody 15 °C vyperete stejně účinně jako v běžné pračce na 40 °C," řekl Michal Tichý, produktový manažer společnosti Samsung.

Jak vůbec vybírat pračku?

Důležité je sledovat spotřebu energie, ale také spotřebu pracího prostředku. „Nové pračky se mohou díky vysoce sofistikované technologii pochlubit nejlepší energetickou třídou A+++ a některé modely jsou ještě o 20 % úspornější, než stanovují limity EU,“ tvrdí René Kubaník, produktový školitel spotřebičů Electrolux.

Foto: SAMSUNG

Muži se už nemohou vymlouvat, že neumí vyprat prádlo. Chytrá pračka umí myslet za ně. A s funkcí Eco Bubble rozhodně žádné prádlo nezničí, cena se pohybuje kolem 20 000 KčFoto: SAMSUNG

Prací prostředky mohou uspořit pračky s automatickým dávkováním tekutého prostředku, případně tekutého i sypkého. Funkce chytrého dávkování představují úsporu až 30 %. Existují také pračky s možností připojení na teplou vodu, nebo lze prádlo vyprat i užitkovou vodou (hygienicky nezávadná voda ze studny, voda dešťová).

Foto: WHIRLPOOL

Předem plněná pračka může být ozdobou interiéru. Díky skvělému designu může stát i v předsíni nebo v kuchyni. Pračky Whirlpool mají energetické označení A+++ a díky šestému smyslu vám ušetří každou korunu, cena se pohybuje kolem 15 000 KčFoto: WHIRLPOOL

Při praní v dešťové vodě nebo vodě ze studny spotřebujete i méně pracího prostředku, protože voda je měkčí než voda z vodovodu. A co víc, šetříte tak drahou pitnou vodu a chráníte životní prostředí. Pokud vám užitková dojde, což se stává, stačí pračku jednoduše přepnout na přívod vody pitné.

Foto: LG

Červený ďábel do vaší koupelny. Ano, pračka může být i červená, nebo růžová… Navíc disponuje přímým sprchováním prádla, jeho automatickým vážením a programem Baby Care, cena asi 18 990 KčFoto: LG

Je dobré si uvědomit, že na pračce se nevyplatí příliš šetřit, protože patří k těm nejdůležitějším a nejvytíženějším spotřebičům v domácnosti. Jakou pračku máte doma vy?

Reklama

Související témata:

Načítám