Hlavní obsah

Co je při menstruaci ještě normální?

Foto: shutterstock.com

Průběh menstruace se může snadno změnitFoto: shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svíjíte se v křečích? Jste nervózní a protivná i sama sobě? Rozbrečí vás pohled třeba na narozeninový dort? Za vše může menstruace! Kdy se při jejím průběhu nemusíte nervovat a kdy je naopak potřeba dělat si vrásky?

Článek

Co organismus, to unikát. Zatímco vy běsníte už jen při představě, že za týden „to" máte dostat, vaše kamarádka, která zrovna svými dny prochází, hází úsměvy na každém kroku. Patří k těm šťastnějším - menstruace z ní nedělá vzteklou bestii. Nebo zkrátka ví, co udělat, aby její choulostivé dny nebyly tak strašné. Některým nepříjemným stavům se totiž dá předejít. Jak?

Cyklus

Menstruace obyčejně přichází po osmadvaceti dnech a trvá v průměru pět dní. Intenzita krvácení přitom může být různá. Po celou dobu vašich dnů tělo ze sebe může vydat něco okolo osmnácti kávových lžiček menstruační krve, ale všechno je velmi individuální. Zvýšený výdej se může pohybovat až okolo čtvrt litru během čtyř až sedmi dní periody, jak odhaduje MUDr. Lubomír Jadrný. A tozpůsobuje ztrátu železa, což může vyústit v chudokrevnost. Jestli jste zvyklá třeba pouze na čtyřdenní periodu a náhle vás překvapí silnější krvácení pátý den, pravděpodobně se nejedná o zdravotní selhání. Panika není namístě, krvácení odezní.

Udivit vás mohou také tmavé krevní sraženiny nebo neobvyklé zabarvení menstruační krve, které vypovídá o jejím stáří. Když se totiž v děloze nebo pochvě krev na chvíli usadí, ztmavne, nebo dokonce zčerná, což je normální. Po porodu a potratu však dbejte zvýšené pozornosti, zda nejsou sraženiny až příliš veliké, na vině může být děložní krvácení, ke kterému jsou ženy po takovýchto zákrocích náchylné!

Nedostala jsem to…

Pokud se menstruace v očekávaný den nedostaví, příčin může být několik. Užívání některých léků, změny, vychýlení psychické i fyzické rovnováhy neboli rozhození hormonální hladiny - to vše ovlivňuje chod krvácení, které se může buď opozdit, anebo také urychlit. Fyzickými změnami jsou přitom myšleny například diety. To, že jste se snažila drasticky shodit, se může odrazit na pravidelném cyklu. (Stejně tak můžete mít menses dvakrát do měsíce, a to když třeba pojedete na dovolenou k moři. Náhlá změna klimatických podmínek s vámi může pěkně zacloumat.) Další variantou je pochopitelně těhotenství.

Foto: shutterstock.com

Cyklus se může o několik dní odchýlitFoto: shutterstock.com

Děložní křeče tzv. dysmenorea nejsou ničím výjimečným. Podle průzkumu jimi vážně trpí asi 19 % žen, jenž jsou tak „vyřazeny“ z běžného života. Křeče můžou doprovázet bolesti hlavy, zvracení, závratě, podrážděnost. Mnohdy potíže upraví pravidelné užívání antikoncepčních pilulek, pokud však není důvodem něco horšího než stahy hladkého svalstva. Jedná se o záněty sliznice dělohy, vejcovodů, zkrátka vnitřního genitálu. V takovém případě se léčí antibiotiky.

Zatracené křeče

Aby došlo ke zmírnění křečovitých stavů, přiklánějí se někteří lékaři k užívání ibuprofenu či valetolu, ale doporučují rozumnou míru. Jak ji však poznáme? Předávkování těmito ulevujícími prostředky bývá velmi snadné. Do „normy“ se prý vejdete, když užijete jednu tabletku denně. Lepší je ale hledat v přírodních zdrojích hořčík a draslík – ulevují od bolesti. Obecně platí, že pokud jsou bolesti a křeče s každým dalším nástupem periody silnější a nesnesitelnější, problém bude nejspíš v nádoru na děložní stěně nebo stavu, kdy je děložní sliznice mimo děložní dutinu.

Během menstruačních dnů se taktéž můžeme potýkat s nežádoucím a nepříjemným zápachem. Buď za něj může nějaký přetrvávající zánět, který se projevuje charakteristickým výtokem mimo cyklus, nebo za odérem stojí vložky a tampony napuštěné vonnými roztoky. Menstruační krev sama o sobě nezapáchá, ovšem jakmile se dostane do kontaktu s vonnou vložkou či tamponem, rozkládající se krev v kombinaci s vůní způsobí své. Proto si raději kupujte pouze neparfémované výrobky.

Reklama

Načítám