Hlavní obsah

Co muži na ženách milují?

Foto: Thinkstock

Smysl pro humor muži oceníFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Inteligence, smysl pro humor, schopnost milovat, věrnost, přizpůsobivost. Patří tohle mezi vlastnosti, kterými ženy lákají své nápadníky jako vosy na med? Nebo muži zabírají na něco úplně jiného? To, co pánové z Marsu po ženách z Venuše chtějí, je teď naprosto jasné! Tipněte si i vy sama, po čem samci prahnou nejvíc.

Článek

Německý spisovatel Hauke Brost se domnívá, že muži jsou skromní a že se během celoživotní trnité cesty za tou pravou láskou naučili odříkání, co se vnějších a vnitřních ženských hodnot týče. Podle něj zájem muže o ženu vyvolá nejprve zevnějšek, a když ten je v pořádku, začíná přemýšlet o povaze a vnitřních hodnotách dotyčné. Já bych to ale tak tragicky neviděla. Spousta mých kamarádů a známých (mužů) se nechává slyšet, že: Hezká, to ona je, ale v hlavě toho moc nemá. Já bych chtěl přirozeně inteligentní ženskou, prostě takovou tu „akorát“.

Tak jak to tedy je? Co muži obdivují u něžnějšího pohlaví? Odpověď přinesla nejen anketa na sociální síti, ale i výroky mužů z mého blízkého okolí. Své si přidaly i odbornice z řad psychologů.

Po čem pánská duše touží?

„Většina pánů prahne po projevech lásky, trochu toho pečovatelství čili maminkovství a ženském sex-appelu,“ říká psycholožka Tamara Cenková. Snad bez výjimky je tu ale jedno přání, které v sobě mají všichni pánové. „Chtějí, aby v nich ženy viděly toho pravého a pro ně jediného muže,“ dodává.

Změnit názor na lásku? Obvyklé!

Možná i proto se pánské požadavky na vnitřní hodnoty ženy přirozeně mění s vývojem jejich společného vztahu. To, co vyznával mladíček s akné na tváři, není směrodatné o pár let později. Dobře to vystihuje Honza: „Než jsem si manželku vzal, vážil jsem si toho, že nezkazí žádnou srandu. Byla zábavná, společenská, veselá, hodně jsme toho spolu prožili. Dnes je starostlivou a pečující matkou. Ze svých tehdejších vlastností nic neztratila, naopak, je pořád stejně úžasná. Akorát se z večírkové holky proměnila v báječnou manželku.“

Foto: Thinkstock

Starostlivost a péče o rodinu patří k ženským přednostemFoto: Thinkstock

No není skvělé zůstat prostě a jednoduše svá? Určitě. Nicméně zde je žebříček toho, co muži u svých partnerek často postrádají.

Co mužům na jejich ženách nejvíc chybí?

1. „ Schopnost logického uvažování," popisuje Lenka Černá, kouč partnerských vztahů. A dodává pravou podstatu této mužské touhy. „Ženy jsou někdy pro muže příliš emoční a neumí se rozhodovat i bavit pouze za použití logiky."

2. Nedostatečné výrazy obdivu. Druhým důvodem je tedy chvála. „Podle průzkumů má většina mužů pocit, že je žena nedostatečně chválí. I to bývá častou příčinou nevěry a koukání se jinde," vysvětluje Černá. „Muži prostě potřebují mít pocit, že jsou úspěšní a umí zajistit rodinu a uspokojit ženu."

Je to i logické. Stejně tak jako každá žena chce být dobrou matkou a být chválena za vzhled, muž potřebuje cítit, že je úspěšný.

3. Praktičnost. Jasně si říci, co a jak uděláme, a podle toho se zařídit. Emoce dát stranou a jednat stejně jako v oblasti práce.

4. Spontánnost. Muži mají rádi, když jsou ženy své, přirozené. Smějí se a chovají klidně trochu nevhodně. „Hlavně když nejsou svázané," doplňuje Černá.

5. Flegmatismus (neřešení zbytečností). „Muži jsou alergičtí na to, jak ženy mají tendenci všechno řešit. Proč jsi to tak řekl a jak jsi to myslel? Jak to tedy uděláme? Proč to tak chceš udělat? To jsou tisíce otázek! A přitom někdy stačí nechat to být a ono to vyplyne," doporučuje kouč.

6. Pochopení. Ruku na srdce. „My ženy často a zbytečně své polovičky omezujeme, žárlíme a dohadujeme se kvůli každému fotbalu. Mužům podle mě schází ten pocit, že je partnerka neuzurpuje a žije si vlastní život," uzavírá Lenka Černá.

Žebříček nejlepších vlastností, které muži hledají u žen. (Ankety se účastnilo 58 respondentů.)

  • ochota pečovat o svého partnera
  • schopnost vychutnávat si okamžiky
  • absolutní věrnost
  • přítulnost, ale nikdy ne dotěrnost
  • smysl pro humor, zvlášť vůči mužským slabostem
  • usměvavost v kombinaci s životním nadhledem
  • přizpůsobivost aktuálním finančním podmínkám
  • um dokázat se vypořádat se špatnou náladou bez cizí pomoci
  • upřímnost
  • ohleduplnost a tolerance
  • něžnost a divokost ve vzájemné symbióze
  • empatie

Co všechno musí super žena mít?

Tak, a teď to po výčtu všech těchto požadavků vypadá, jako by taková žena musela mít „esko“ na hrudi jako známý super hrdina. Jenže pravda je taková, že mezi mužské vlastnosti patří i skromnost, jak jsme si řekli výše, takže není zase tak důležité, aby dáma jejich srdce měla výše uvedený seznam splněný odshora až dolů. Když něco chybí, tak to prostě chybí, a basta fidli.

Pro každého muže se partnerka najde

Nehledě na to, že ne všichni muži jsou si podobní a nárokují si tak shodné požadavky. „Každý muž chce po své partnerce něco jiného, protože pro každého z nich má žena jiný význam,“ popisuje psycholožka Tamara Cenková. „Jeden touží po hospodyňce, druhý po kuchařce, další chce sportovkyni, která vařit nebude. Jediné, co muže spojuje, je touha mít co nejvíce svých požadavků pohromadě v jednom protějšku,“ dodává Cenková.

Tak to vidíte. Po trošce té dokonalosti touží snad každý. Ale dokáže se taky partner přizpůsobit nám? Patří k super vlastnostem vaší drahé polovičky shovívavost, empatie nebo schopnost naslouchat? A co vás na ní naopak rozčiluje? Napište nám pod článek, jak se věci mají!

Reklama

Související témata:

Načítám