Hlavní obsah

Co se bude dít s vaším tělem, když přestanete kouřit?

Foto: Profimedia

Většina kuřáků si svou první cigaretu dala v relativně mladém věku, často v době, kdy jim ještě nebylo 10 letFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro toho, kdo je závislý na nikotinu, znamená konec s kouřením zatěžkávací zkoušku. Nestačí jen odhodlání, ale musí mít i sílu ustát abstinenční příznaky. Co vás ale pak čeká? A jak si to usnadnit?

Článek

Ačkoli se stále hovoří o tom, že spotřeba cigaret v tuzemsku klesá, nedá se říct, že by kouření už nebylo aktuální téma. Kuřáků je stále totiž dost.

„V ČR kouří zhruba 2 300 000 lidí, z toho pouze 26 procent je starší 18 let, zbytek jsou děti a mladiství. První cigaretu si dá dítě kolem desátého roku věku a alarmující je, že kouří více dívek než chlapců,“ uvádí praktická lékařka MUDr. Pavla Myslíková z Lékařského domu Praha 7.

Podle statistik by sedmdesát procent kuřáků chtělo se svým zlozvykem přestat, přesto si minimálně několikrát do týdne kupují cigarety. Dá se tedy říct, že utrácejí své peníze za to, co vlastně nechtějí.

Ono totiž skoncovat s kouřením opravdu není lehké. Přestože je to legální, nikotin je velmi účinná droga, která výrazně působí na mozek a nervový systém a spouští řadu chemických reakcí.

Foto: Profimedia

Dnešní cigarety mají propustnější filtry, a jsou tak ještě škodlivějšíFoto: Profimedia

Nebezpečný koktejl škodlivin

O tom, jak moc kouření škodí, jste toho už asi slyšeli hodně. Vezměte si jen dvě nejčastější příčiny úmrtí lidí – 50 procent populace umírá na nemoci oběhové soustavy a více než čtvrtina na zhoubné nádory.

Co se týče nemocí cév a srdce, přibližně čtvrtina vzniká přímo v důsledku kouření. Kouření je také nejčastější příčinou rakoviny plic, močového měchýře a slinivky. Ze statistik úmrtnosti v Česku také vyplývá, že kdyby všichni kuřáci přestali kouřit, třetina onkologů by byla bez práce.

Cigaretový dým totiž obsahuje celé spektrum škodlivin, které nepříznivě ovlivňují veškeré pochody v lidském těle. Oxid uhelnatý snižuje okysličení krve, kvůli čemuž se zvyšuje krevní tlak a mimo to dochází k uzavírání důležitých cév.

Co je ještě horší, že současné filtry cigaret jsou vyráběny hlavně s ohledem na zisk a zdaleka nejsou tak „poctivé“ a kvalitní, jako tomu bylo před padesáti lety. Tím pádem se dá říct, že kouření je v současnosti škodlivější než kdysi, protože do sebe dostanete ještě více škodlivin a silně karcinogenních látek.

Foto: Profimedia

Rakovina plic je mimo jiné zákeřná tím, že většinou přichází po 20 až 30 letech kouření, tudíž mladší lidé ji příliš neřešíFoto: Profimedia

Bez pomoci to půjde těžko

Spousta kuřáků se každý rok pokusí se svým zlozvykem skončit. Paradoxně naprostá většina z nich spoléhá jen na svoji pevnou vůli.

„Z průzkumů vyplývá, že pokud se kuřák rozhodne přestat s kouřením sám, bez pomoci léků a terapie, má asi tříprocentní šanci na úspěch. Pokud navštíví kuřák lékárnu a koupí si náhradní nikotinové přípravky, zvýší se jeho šance, že přestane kouřit, na 10 procent. S pomocí zkušeného terapeuta nebo centra pro odvykání kouření přestane kouřit asi 40 procent lidí,“ říká lékařka Pavla Myslíková.

Co se bude dít bezprostředně po skončení?

Už 10 hodin od vykouření poslední cigarety se koncentrace kyslíku v krvi vrací do normálu, a s tím mírně klesá riziko infarktu. Po jednom dni dochází k úplnému vyloučení oxidu uhelnatého, dýchací soustava se čistí a vy trpíte kašlem. Začíná kritické období, protože tělo nutkavě vyžaduje svou pravidelnou dávku.

Objevují se abstinenční příznaky. Mohou to být silné bolesti a motání hlavy, závratě, nespavost, se kterou se můžete potýkat až několik týdnů. Přicházejí i psychické problémy jako nervozita, špatná koncentrace.

Do dvou dnů tělo odbourá veškerý nikotin. Vyloučením dehtů se zlepšuje chuť a čich. Typické jsou návaly chutí a často záchvatovité přejídání. Každopádně to nejhorší máte za sebou po třech dnech až po týdnu. Po třech týdnech už se výrazně sníží nutkavá potřeba si zapálit, i když pořád vás to tak jednou dvakrát denně popadne. Velmi zásadní hranice je jeden měsíc až dva, kdy by měly abstinenční příznaky zcela polevit.

Pak to už záleží opravdu jen na vašem přesvědčení a odhodlání. Ale v téhle době už není důvod se k cigaretám vracet!

Reklama

Načítám