Hlavní obsah

Co se stane s vaším tělem, když začnete pravidelně běhat?

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Začátek je vždycky těžký, ale když ho překonáte, možná se i vy zařadíte mezi ty, kteří jsou na běhu závislíFoto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S běžeckými nadšenci jako by se v posledních letech roztrhl pytel. Snad každý zná někoho, kdo pravidelně běhá a miluje to! Zatím jste tomuhle úžasně přirozenému pohybu nepřišly na chuť? Dejte mu šanci!

Článek

Běh může být úmorný a zničující, stejně jako krásný a uvolňující. Je to s ním podobné jako s jinými sporty. Pokud se moc nehýbete a po delší době začnete, vždycky budou první tréninky představovat trochu muka.

Obvykle to ale trvá jen pár týdnů, kdy začnete pozorovat první zlepšení, kdy si uvědomíte, že uběhnete delší trasu s menší námahou a také lepším pocitem. Pokud zkrátka nezlomíte hůl hned při prvním pokusu, můžete se těšit na spoustu pozitiv, která vám běh do života přinese.

„Tělo pravidelného běžce se začne měnit navenek i zevnitř. To znamená nejenom co do jeho vzhledu, nýbrž i z pohledu některých funkcí. Byť ne všechny bývají zkraje pocitově příjemné, celkově a dlouhodobě vede ta změna ke spokojenějšímu životu,“ říká Michal Vítů, trenér PIM Běžeckého klubu v Running Mallu.

Když překonáte začátek, máte skoro vyhráno

První fáze běžeckého snažení bývá skoro vždycky těžká. Tělo protestuje. „Roky, někdy i desetiletí zahálející tělesná schránka vyvíjí vůči jakémukoli náznaku soustavného pohybu odpor. Naprosté začátky doprovází únava, bolesti pohybového ústrojí. A kupříkladu váha, zaklínadlo spousty žen, ne a ne poskočit směrem dolů. Spíše naopak, neboť nenadálým pohybem ,zmatené‘ tělo zadržuje vodu,“ popisuje trenér Michal Vítů s tím, že se to zkrátka musí vydržet, „Ten kus lenocha ve vás prostě musíte ,vyhejbat‘.“

Foto: Alliance, Shutterstock.com

Běh si můžete zpříjemnit například poslechem hudbyFoto: Alliance, Shutterstock.com

Ve druhé fázi se tělo začíná čistit a i trochu sílit. Přesto se ještě v téhle době nedá říct, že byste si běh úplně užívali. „Běh spouští očistné procesy, mimo jiné uvádí v život lymfatický systém. Nicméně zvýšená zátěž znamená, že máte třeba třikrát během krátké doby rýmičku, střevní potíže, zhorší se i kůže,“ uvádí Martin Vítů s radou: „Dejte tomu čas. Pořádně pijte, naučte se pít hlavně vodu. Jezte čerstvou zeleninu a ovoce, dostatek vlákniny, přírodních vitaminů a silice.“

Až překonáte i tohle období, můžete sklízet první ovoce. To už se totiž začínají dostavovat výsledky!

Co vás jako aktivního běžce čeká za pozitiva?

1. Dostanete se na čerstvý vzduch

Pokud trávíte celé dny zavřeni v kanceláři nebo třeba ve škole, je skutečně velké pozitivum dostat se odpoledne na čerstvý vzduch. „Běh vás může zavést do přírody, která působí silně protistresově a vysloveně pozitivně nabíjí. Po běhání se pak domů vrátíte osvěženi a s lehkou hlavou, starosti se odplaví, a tělo naopak zaplaví příval endorfinů neboli hormonů štěstí,“ popisuje Dana Škorpilová z Běžecké školy Miloše Škorpila.

Foto: Oleksandr Khmelevskyi, Shutterstock.com

Pitný režim je při fyzicky náročnějších aktivitách nutné samozřejmě trochu navýšitFoto: Oleksandr Khmelevskyi, Shutterstock.com

2. Zesílí vám svaly

„Postupně vám samozřejmě zesílí ochablé šlachy, úpony, svaly. A také zjistíte, kolik jich máte a které všechny se na běhu podílí! Tomu se pak také přizpůsobí i hmota a hustota kostí,“ uvádí Dana Škorpilová.

3. Budete mít hezčí pleť

„Pravidelným pohybem venku na čerstvém vzduchu se vám vylepší i pleť, protože bude dobře prokrvená a bude mít dostatek kyslíku,“ říká dále Dana Škorpilová. Díky zvýšení průtoku krve a přísunu kyslíku vaše pleť získá svěžejší, mladší a jasnější vzhled.

4. Budete mít silnější srdce

Během také výrazně posílíte kardiovaskulární systém. To je skutečně obrovské plus vzhledem k tomu, že právě nemoci srdce a cév jsou nejčastější příčinou úmrtí.

5. Skvěle strávíte svůj volný čas

„Jako bonus dostanete díky běhu čas, který můžete strávit s tím nejdůležitějším člověkem ve vašem životě – se sebou samým. Běh je, jak s oblibou říká můj muž, tanec po přímce, a stejně jako při tanci i při běhu je člověk prostě šťastný… A když běháte se svou láskou – mužem, dětmi – budete mít smysluplnou náplň společně tráveného času,“ říká závěrem Dana Škorpilová.

Běháte?

Související témata:

Načítám