Hlavní obsah

Buďte stylová i na horách!

Foto: shutterstock.com

Moderní outdoorové oblečení nepromokneFoto: shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzpomenete si ještě na doby, kdy jsme si na turistiku po horách braly pohorky a k tomu třeba staré kalhoty, které jsme mohly zničit? Od té doby však uteklo něco vody a pro chození po horách se ujalo označení „outdoor“, k němuž máme na výběr skutečné profi oblečení.

Článek

Každá aktivita si žádá správné oblečení

To, že pro určitý druh sportu nosíme speciální oblečení, je běžné. Ano, i do hor můžete vyrazit ve starých džínách, ale musíte počítat s tím, že v případě nepřízně počasí budete patřičně trpět. Nepříznivé počasí je to, s čím bychom měly počítat při „outdoor“ aktivitách nejspíše! A právě na to myslí výrobci při navrhování tohoto oblečení! Pokud tedy milujete jen tak toulání v přírodě či ostré túry v horách, určitě se zamyslete nad tím pořídit si pořádnou výbavu, která je pro vaši aktivitu vhodná. A pro chození po výletech, tedy „outdoor“, je skutečně z čeho vybírat! A ačkoliv jde o oblečení v první řadě funkční, nemusíte se bát, že by bylo nějak neslušivé – naopak, klidně v něm můžete vyrazit na procházku do města!

Termoprádlo jako základ

Principem správného výběru oblečení je vrstvení a nejspodnější vrstva, tedy prádlo, představuje základ. Jde však o speciální kousky, tzv. termoprádlo, které musí splňovat určité požadavky. V první řadě musí být vyrobeno ze zcela speciálního kvalitního materiálu, který zabraňuje tomu, aby se prádlo nasáklo vaším potem a potom vás ochlazovalo. Zkrátka, abyste se cítily stále v suchu a v pohodě. Vyrábí se jednak z umělých vláken, jako je polyester a polypropylen. Ty sice rychle odvádějí pot, ale potom mohou studit a rychle přejímají pachy. Hodí se tedy pro aktivity aerobního rázu a pro sporty, u kterých se patřičně zapotíte. Pro turistiku je vhodnější spíše vlna, která se příjemně nosí a pohlcuje jak pot, tak pachy po delší dobu. Ke spodní vrstvě patří také termoponožky, u kterých si můžete vybrat z mnoha různých střihů. Hodí se ty s příměsí vlny, které hřejí i mokré, nebo s příměsí vlákna CoolMax, jež dobře schnou, či s příměsí tzv. stříbrného vlákna, které dobře zbavuje pachů.

Foto: shutterstock.com

Oblečení by mělo odolat nepříjemnému počasíFoto: shutterstock.com

Funkční, ale i slušivé

Na podzim už to nejenom na horách pěkně fouká a i zaprší, takže jedním ze základních kritérií bude nepromokavost a neprofouknutelnost. Někdy se toto oblečení označuje jako „nepropro“. Na funkční prádlo většinou oblékáme fleecové výrobky, které příjemně hřejí a vyrábějí se v několika gramážích – pokud si chcete zajistit větší teplo, zvolte gramáž vyšší (Polartec Classic 200, Polartec ThermalPro, Tecnopile), pro méně náročné aktivity sáhněte po gramážích kolem 100 g/m2 nebo strečovém Polartec PowerStrech. Fleecovou mikinu většinou doplníme kalhotami, které musí umožnit dlouhý a vysoký krok a vyrábějí se často s odepínacími nohavicemi. Obvykle jsou navrženy s kapsami po stranách nebo s kšandami pro snadnější manipulaci. Pro podzimní putování doplníme oblečení ještě bundou, která může být poměrně lehká, větrovkou. U ní oceníme její prodyšnost a zároveň neprofouknutelnost. A protože se na podzim ještě počasí často mění, pro snadné nošení ji můžeme sbalit do malého balíčku. Ať už si vyberete oblečení od kteréhokoliv výrobce, přejeme vám šťastnou cestu!

Chodíte rády na výlety? Používáte při tom profi vybavení, nebo „co dům dal“? Napište nám o tom na info@prozeny.cz!

Reklama

Související témata:

Načítám