Hlavní obsah

Co skrývá Kate Winslet?

Foto: palacepictures.net

Kate Winslet získala za roli OscaraFoto: palacepictures.net

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už ve čtvrtek budou moci i čeští diváci zjistit, proč dostala Kate Winslet nedávno Oscara. Do kin totiž přichází snímek Předčítač. Co si pod takovým poměrně nečitelným názvem filmu představit? Vzplanutí, vztah, touhu, strach a velké tajemství. Jak dlouho vydrží láska mladíka a starší ženy?

Článek

Patnáctiletému Michaelovi se na cestě ze školy udělá špatně. Naštěstí se ho ujme 30letá Hanna Schmitz a dovede ho k rodičům. Hned, jak se Michael uzdraví, vrací za ní, aby jí poděkoval. Okamžitě mezi nimi přeskočí jiskra a jejich vzájemná náklonnost přeroste v milenecký vztah.

Je až pozoruhodné, že věkový rozdíl asi 15 let spolu nikdy neřeší. Je jim spolu dobře. Hanna zasvěcuje mladého Michaela do tajů sexu a on jí za to otevírá dveře literatury. Ráda poslouchá, jak jí Michael předčítá skvosty světové četby. Je to opravdová láska, silné pouto mezi nimi.

Jednoho dne ale Hanna zmizí a s Michaelem se potkávají až za dlouhých osm let - v soudní síni. Nastal čas zodpovídat se za minulé činy. Proč Hanna zmizela a proč se setkávají na tomto místě? Najdou k sobě ještě vůbec někdy cestu? Jak silná byla jejich letní láska? A proč vlastně Hanna tolik milovala jeho předčítání?

Foto: palacepictures.net

Hanna a Michael prožívají nestandardní vztahFoto: palacepictures.net

Film podrývá dnešní přesvědčení o normalitě. Jak daleko jsme ochotni zajít, abychom skryli náš handicap a odlišnost. Jen kvůli vlastnímu strachu se hlavní postavy navenek odvracejí od druhých a stávají se lidskými hyenami.

Přestože jsou představitelé hlavních rolí podstatnou část filmu úplně nazí, působí to zcela přirozeně a nevulgárně. Režisér nás netrápí množstvím vypjatých scén, jsme pouze pozorovateli několika životních osudů. Tvůrci se snaží dovést zápletku až do úplného konce a nenechat žádné otevřené otázky.

A tak se nebojte vyrazit do kina a zhlédnout příběh prosté ženy a intelektuálního mladíka, opravdu to stojí za to. Pozorně naslouchejte všemu, co řeknou, a zkuste je soudit. Zdaleka to není tak jednoduché...

Předčítač - premiéra 23. 4. 2009 Režie: Stephen Daldry Hrají: Kate Winslet, Ralph Fiennes, David Kross, Lena Olin, Bruno Ganz a další Žánr: drama Délka: 123 minut, v původním znění s titulky

Reklama

Načítám