Hlavní obsah

Co na nás poví vlasy?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Z vlasů zjistíte rychlost metabolismuFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Vlasy! Většina z nás je vnímá vzhledově, jako estetickou záležitost. Ale ony jsou mnohem víc! Analýza vlasů vám řekne, jestli jste zdraví, jak se stravujete, jaký máte metabolismus a i třeba to, jaké nemoci vám hrozí.

Článek

Rozbor vlasů je podobný rozboru krve. Jenže nevýhodou rozboru krve je, že je silně ovlivněný okamžitou situací - nedávno snědenou potravou, fyzickou či psychickou zátěží, probíhajícími zánětlivými procesy v těle atd. Rozbor vlasů je na tom o něco lépe. Na rozdíl od krve odráží dlouhodobou situaci - dispozice dané genetickým typem, vlivy životního prostředí i individuálního životního stylu.

Jaký jste typ?

Každý z nás je jiný a má tedy i jiný metabolismus. Víte, jaký metabolický typ jste vy? Pak si nechte udělat rozbor vlasů a dozvíte se to! Nelze přesně říci, zda člověk, který má slabé vlasy, bude mít problémy s osteoporózou. Roztřepené vlasy nám přesně neřeknou, zda nás opravdu postihne chronický únavový syndrom. A mastné vlasy nejsou vždy znamením pro hormonální nerovnováhu. Rozbor vlasů je složitá záležitost a typ člověka se pak liší ještě podle jiných hodnot (poměr vitaminů, minerálů v těle, atd.). Je to v podstatě ten samý model, jako když lidé, kteří mají podobný typ postavy, mívají například sklony k podobným nemocem, nebo jsou naopak podobně vitální.

O sestavení typologií se pokoušeli lékaři už od starověku. Dodnes je známá Hippokratova typologie temperamentů (cholerik, melancholik, sangvinik, flegmatik), s jinou pracuje ajurvédská medicína, s další tradiční čínské lékařství. I dnes se můžeme na metabolické děje dívat z několika pohledů. Například podle toho, jak který typ organismu zpracovává, transportuje a využívá energii přijímanou potravou. Z tohoto poznání pak mohou vycházet konkrétní doporučení.

Když vlasy promluví

Analýzou prvků ze vzorku vlasů lze zjistit jak souhrn a množství všech přítomných látek, jejich srovnání s normou, tak proporce, tedy poměry důležitých prvků vůči sobě navzájem. Například vápníku, fosforu, hořčíku, zinku a mědi. Jejich poměry jsou typické pro určité metabolické děje - naznačují, jak rychle či pomalu se v těle energie uvolňuje, jestli převládá ukládání či spalování, může napovídat o vyšší či nižší aktivitě určitých orgánů, žláz atd. Další část analýzy zaznamenává proporce toxických látek objevených ve vzorku (např. poměr železa vůči toxickému olovu).

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Rozbor vlasů pomůže s výběrem vitaminůFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Co jíst, co ne!

Rozbor vlasů nám může pomoci především rychleji najít účinnou cestu ke zdravějšímu životnímu stylu. Přesně nám tedy poví, co bychom měli jíst, jak podpořit regeneraci, jak se vyhnout zdravotním rizikům, které člověku hrozí z hlediska rodové zátěže. Zjistíte, co, kdy, s čím a jak často jíst či nejíst. Stravovací doporučení mohou například obsahovat radu, jak často zařazovat určité potraviny, zda je vhodnější živočišná bílkovina nebo spíše převaha stravy rostlinné, jaké potraviny vzájemně kombinovat a které ne... Využít se přitom dají i doplňky stravy, například nenasycené mastné kyseliny, lecitin, některé vitaminy či minerály, doplňky podporující detoxikaci či imunitu.

Kolik zaplatíme?

Už se nebudete muset v lékárně rozhodovat, jaké vitaminy si koupíte. Teď už půjdete najisto. A budete vědět, že svému tělu dáváte skutečně to nejlepší. A na kolik vás tohle vědění vyjde? Rozbor vlasů stojí cca 2-3 tisíce korun.

Reklama

Související témata:

Načítám