Hlavní obsah

Co všechno vědí děti o sexu?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

K dětem se dnes snadno dostávají informaceFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Odpověď zní: Většinou skoro všechno. A to už třeba kolem dvanácti let. Rodiče se pak těžko brání šoku, když chtějí svým dětem udělat pečlivě promyšlenou přednášku, a ony se jim vysmějí. Všechno znají, vědí, viděli....Z televize, z internetu, od kamarádů...Jaká je tedy role rodičů?

Článek

Kdeže je ta doba, kdy patnáctiletí teenageři fascinovaně hltali filmové scény líbajícího se páru, nemluvě o souložící dvojici. Vždyť teprve nedávno, s nadsázkou řečeno, se dozvídali, že děti nenosí čáp. Nyní jsou jejich informace o sexu až děsivě rozsáhlé.

Nepodceňujte, ani nepřeceňujte

„Moje dcera měla ode mě samozřejmě nějaká základní ponaučení, ještě než začala menstruovat. Když jí bylo mezi čtrnáctým a patnáctým rokem, chtěla jsem ji víc poučit o sexu - hlavně kvůli antikoncepci. Koukala na mě jako na blázna. Na můj vkus toho věděla až moc," vyprávěla nám matka nyní osmnáctileté Bětky Eva. Přesto posléze, když začala Alžběta chodit a „spát" se starším spolužákem, tak v pohodových chvílích s mámou začala probírat z této oblasti kdeco. „Někdy jsem byla na rozpacích. Ale pochopila jsem, že si chce popovídat s někým zkušenějším, v koho má důvěru, nejen s kamarádkami. Začaly jí zajímat i moje názory," líčí Eva.

„Dospívající toho už ví o sexu hodně, ale často potřebují vyčtené nebo všemožně posbírané znalosti konfrontovat. Leckdy kladou velmi intimní otázky, ale ani těch by se rodiče neměli bát," konstatuje psycholožka Marie Coufalová z poradny pro mládež. Podle ní se vyplatí znalosti dospívajících nepodceňovat, ale ani nepřeceňovat.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Dospívající mají informací o sexu dostFoto: samphoto.cz/jiunlimited

„I když takové zvídavé hovory jsou někdy až nepříjemné. Hlavně když se dcera otevřeně zajímá o sexuální život rodičů, ptá se na konkrétní máminy zkušenosti, zážitky a prožitky. Tady záleží na nátuře matky. Není na škodu udržet a chránit si i před dítětem svoji intimitu, odpovídat spíše na obecné úrovni," míní doktorka Coufalová. Dcera tak alespoň pochopí, že jedna věc jsou užitečné rady a znalosti nebo „hihňání" s kamarádkami při „sexuálních" debatách. A něco jiného vlastní sex, který by přece jenom měl zůstat velmi osobní záležitostí mezi dvěma lidmi.

Jak mám mluvit se synem

Odpradávna platí, že syny „zasvěcují" do teorie sexu otcové. Případně jiný muž, ať už příbuzný nebo rodinný přítel. O to těžší je pozice matky samoživitelky, pokud nemá „po ruce" partnera nebo jiného muže, kterého by chlapec respektoval a byl ochoten se s ním o intimních otázkách bavit. Chlapci jsou navíc v některých ohledech před dospělými ostražitější, uzavřenější, dá se říct, že i stydlivější. A nemají zdaleka takovou tendenci jako dívky intimní záležitosti rozebírat a diskutovat o nich - nanejvýš, a i to v menší míře, s kamarády.

Podle doktorky Coufalové je chyba syna k takovým rozhovorům nutit, jestliže ho to přivádí do rozpaků nebo je mu to nepříjemné. Zároveň by se ale matka neměla tvářit, že je mezi nimi dvěma dané téma tabu.

„Myslím, že v dnešní době si chlapci o sexu dokážou zjistit až až a o žádné rady a zasvěcení od dospělých moc nestojí," dodává psycholožka. "Přesto by matka měla nevtíravým a nenápadným způsobem dávat najevo, že se případným otázkám nebrání," opakovaně zdůrazňuje.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Pokud vám dcera důvěřuje, poradí se s vámiFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Když nastanou problémy

V každém případě je u chlapců i dívek důležité, aby se na vás nebo na někoho důvěryhodného mohli obrátit, pokud mají s vlastním sexem nějaké problémy. Je logické, že se o nich stydí mluvit ještě víc, než o obecných otázkách. „Chlapci mohou mít potíže s erekcí nebo předčasnou ejakulací, eventuálně cítí, že dívku neuspokojili, což je také může frustrovat. Dívky zase zejména s nezkušenými vrstevníky mohou získat pocit, že na sexu není nic tak úžasného, případně mají obavy, že na nich samotných je asi něco ´vadného´," konstatuje sexuolog Václav Krátký. Dnes je již v důchodu, takže může shrnout letité zkušenosti. „Někdy se jedná jen o důsledky prvotní nezkušenosti, hledání vhodného partnera. Zároveň ale mnoho mých klientů mělo dlouhodobé potíže v přístupu k sexu, na nichž se leckdy podepsaly právě špatné počáteční zkušenosti," říká sexuolog.

Shrneme-li tedy názory odborníků, mnoho dnešních teenagerů naše rady nepotřebuje. Přesto je vždy na místě být k jakémukoli hovoru vstřícný. „Nevnucujte se. Ale měli by vědět, že se na vás můžou obrátit," doporučuje Marie Coufalová.

Reklama

Související témata:

Načítám