Hlavní obsah

Horká čokoláda z domácí fontány? Mňam!

Foto: shutterstock.com

Čokloládové fontány se hodí na různé oslavyFoto: shutterstock.com

Reklama

Její léčebné účinky byly prokázány už před staletími, naposledy minulý týden přišli vědci s tím, že dokáže nahradit i některé tišicí léky, protože její pojídání odvádí pozornost mozku od bolesti – ano, takový blahodárný vliv může mít jen čokoláda. Ta se může stát i hlavní hvězdou vaší domácí party. Stačí ji rozpustit v čokoládové fontáně a úspěch bude zaručen.

Článek

Tabulková čokoláda v kapse poslouží jako první pomoc při starosti, tekutá se zase může stát nápojem pro jakoukoli příležitost. Ovšem tato lahodná potravina může být i hlavním lákadlem nejednoho dámského večírku nebo dětské party. Stačí ji rozpustit ve fontáně a namáčet do ní kousky ovoce, ořechy nebo sušenky. O pohoštění a zábavu máme hned postaráno.

Co jsou čokoládové fontány?

Domácí fontány mají výšku kolem třiceti centimetrů a tři patra, po kterých lahodná pochoutka stéká dolů. Existují však i komerční, které jsou mnohem větší a mnohem dražší.

Přitom manipulace s ní je jednoduchá. „Přístroj necháme zhruba pět minut nahřát a pak do spodní misky vložíme nadrobno nalámanou nebo speciálně pro fontány vyrobenou čokoládu a čekáme, až se rozehřeje. Když dostane tekutou konzistenci, přepneme ji na stupeň, který uvede do pohybu šnek, a ten ,vyveze‘ čokoládu do nejvyššího patra,“ popisuje princip Tereza Grulichová z firmy Darekdomu.cz.

Foto: pronajemfontan.cz

Fontánu si můžete i pronajmoutFoto: pronajemfontan.cz

Po pár vteřinách nám začne z horní části vyvěrat tekutá čokoláda a bude stékat po jednotlivých patrech dolů. A tady přichází náš čas, protože právě nyní si můžeme do čokolády namáčet kousky ovoce, sušenky, ale i přistavit malý hrnek a nabrat si trochu na pití.

Objem fontány se pohybuje kolem půl litru tekuté čokolády a další můžeme dovnitř přidávat kdykoli, ovšem je ji třeba nejprve rozehřát, například v mikrovlnce. Podobné pravidlo platí i tehdy, když si na dospěláckém večírku chceme ochutit čokoládu třeba deckou alkoholu, také ten nesmí být studený.

Cena těchto přístrojů se pohybuje zhruba od tisícikoruny výš.

Čokoláda na několik způsobů

Do fontán lze nalámat klasickou tabulkovou čokoládu nebo se prodávají speciální, které připomínají lentilky. Někdo tvrdí, že je lepší používat právě tyto, protože mají vyšší obsah kakaového másla, a tím získají po roztavení tu správnou konzistenci a krásně tečou. Osmisetgramový sáček stojí kolem tří set korun. U těch tabulkových lze té správné vláčnosti dosáhnout třeba přidáním rostlinného tuku.

Foto: archiv

S čokoládou chutná každé ovoce lépeFoto: archiv

Na výběr máme jak klasické čokolády, tedy hořkou, mléčnou nebo bílou, tak můžeme ochutnat i takové delikatesy jako čokoláda citronová nebo pomerančová. Ale pozor, do fontány nepatří čokolády s ořechy, mandlemi, rozinkami a dalšími „přísadami“, které by ji mohly poškodit!

Čokoládové fondue

Že taková čokoládová fontána vypadá zajímavě, ale domu už ji nechcete, protože takhle jste si pořídili fondue, použili ho dvakrát a od té doby překáží v lince? Pokud máte elektrický, u kterého si lze dobře regulovat teplotu, tak ho vytáhněte, čokoládu v něm rozpusťte a začněte namáčet ovoce. Princip je vlastně stejný, jen u fondue se nemůžete kochat tekoucí čokoládou.

Tak tedy dobrou chuť!

Reklama

Související témata:

Načítám