Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Víte, jaké dárky potěší dvakrát? Ty k snědku! Překvapte své blízké, a nejen ty nejmenší, nápaditými čokoládovými lízátky! Z takového dárku bude mít radost každý, kdo si rád zamlsá.

15 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
10 lízátek
  • 200 g hořké čokolády
Článek

Postup

01.

Čokoládu můžete jednoduše rozpustit ve vodní lázni a naplnit jí formičky na lízátka či pralinky a nechat ztuhnout. Pokud chcete, aby výsledek byl krásně čokoládově lesklý a neměl šedivý nádech, je potřeba čokoládu temperovat.

02.

Temperovaná čokoláda není složitější, jen potřebujete kuchyňský teploměr. Čokoládu ve vodní lázni rozpusťte a ohřejte na teplotu 46 stupňů Celsia. Pak misku položte do studené vody a za stálého míchání ji nechte zchladnout na asi 27 stupňů Celsia. Nakonec ji opět zahřejte, tentokrát na 32 stupňů Celsia. Teď už můžete formičky naplnit a těšit se na výsledek! Díky správnému zahřívání a chlazení totiž v čokoládě dojde k chemickým procesům, kdy vzniknou pevné krystalky kakaového másla, a čokoláda pak rychleji tuhne i lépe vypadá.

Také vyrábíte domácí lízátka?

Reklama

Související témata:

Načítám