Hlavní obsah

Dárky, které potěší dvakrát! Ty k snědku!

Foto: Greta Blumajerová

Udělejte i vy svým blízkým radost doma vyrobenými dobrotami!Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Láska prochází žaludkem, to je stará známá pravda. Ukažte i vy svým blízkým, že je máte rádi, a k Vánocům jim připravte dárek, který je potěší hned dvakrát: pod stromečkem, a pak znovu při konzumaci.

Článek

Loňský Michalův článek s tipy na jedlé dárky sklidil velký úspěch, a tak tu pro vás i letos máme várku skvělých nápadů, které můžete připravit rodině i kamarádům či kolegům z práce. Uvidíte, že jen máloco udělá takovou radost, jako s láskou připravená dobrota. A co teprve, když si dáte práci s ručně malovanými cedulkami!

Rukolové pesto

Na 4 skleničky po 1 dl potřebujete:1 balení (100 g) rukoly, 50 g parmezánu, 30 g slunečnicových semínek, 3 stroužky česneku, 1/2 lžíce hrubé mořské soli, asi 1 1/2 dl olivového oleje

Foto: Greta Blumajerová

Pesto máte vyrobené za pár minut a někomu jím uděláte velkou radostFoto: Greta Blumajerová

Postup: Je to neuvěřitelně rychlé a jednoduché, místo rukoly můžete použít také třeba bazalku. Všechny suroviny dejte do mixéru, zalijte je asi polovinou olivového oleje a rozmixujte na kaši. Ke směsi dolijte podle potřeby zbytek olivového oleje (výsledná hustota by měla být asi jako u pasty), naplňte do skleniček, a je hotovo. V lednici vydrží asi měsíc. Je skvělá na těstoviny (stačí přidat na poloviny nakrájená cherry rajčátka) nebo jako dochucovadlo do italských receptů.

Nakládaný balkánský sýr

Na 4 skleničky o objemu 2,5 dl potřebujete: 300 g balkánského sýru, 4 lžíce nahrubo nasekaných černých oliv, 4 stroužky česneku, 1/2 červené papriky, 4 lžíce sterilovaného hrášku, 4 snítky tymiánu a asi 4 dl olivového nebo slunečnicového oleje

Foto: Greta Blumajerová

Nakládané sýry ocení zejména mužiFoto: Greta Blumajerová

Postup: Sýr nakrájejte na kostičky, česnek nasekejte nahrubo, papriku nakrájejte na malé kousky a z tymiánu otrhejte lístečky. Všechny suroviny pak navrstvěte do připravených skleniček a zalijte olejem. Je vhodné sýr nakládat zhruba týden předem, musí se trochu odležet, a přece byste strávníkovi nedali nehotový dárek :-). V lednici vydrží celkem asi 3 týdny, tak dlouho ale mlsným obdarovaným nikdy neodolá!

Ovesné sušenky s brusinkami

Na asi 40 kousků potřebujete: 170 g měkkého másla, 50 g třtinového cukru, 3 lžíce javorového sirupu, 1 1/2 hrnku ovesných vloček, 1/2 hrnku slunečnicových semínek, 50 g sušených brusinek a 50 g oříšků (nesolených pistácií, mandlí, kešu, kokosu...)

Foto: Greta Blumajerová

Sušenky můžete zabalit do celofánového sáčku nebo jimi naplnit proutěný košíčekFoto: Greta Blumajerová

Postup: Troubu zapněte na 180 stupňů. Máslo vyšlehejte s cukrem a pak do něj vmíchejte vločky, semínka, ořechy, nasekané sušené brusinky a javorový sirup, podle potřeby můžete sypké suroviny přidat. Výsledné těsto musí držet pohromadě, nesmí v něm ale už na omak převažovat máslo. Lžící pak klaďte hromádky na plech vyložený pečicím papírem, aby byly sušenky hezčí, můžete je tvarovat do formiček. Plech vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 15 minut dozlatova.

Pokud potřebujete obdarovat někoho hubnoucího nebo třeba diabetika, tak trochu podobné sušenky, ale bez přidaného tuku a cukru, najdete v článku Cukroví, po kterém nepřiberete.

Čokoládová lízátka

Na 8–10 lízátek potřebujete: 200 g hořké čokolády – a samozřejmě formičky a plastové tyčinky na lízátka a kuchyňský teploměr

Foto: Greta Blumajerová

Lízátka či pralinky vypadají efektněFoto: Greta Blumajerová

Postup: Čokoládu je dobré kupovat takovou, která má vysoký podíl kakaového másla, ta z cukrářských potřeb bude určitě vhodnější než za 10 korun z obchodu. Můžete ji jednoduše rozpustit ve vodní lázni a naplnit jí formičky na lízátka či pralinky a nechat ztuhnout. Pokud chcete, aby výsledek byl krásně čokoládově lesklý a neměl šedivý nádech, je potřeba čokoládu temperovat. To není o nic složitější, potřebujete na to ale kuchyňský teploměr.

Čokoládu ve vodní lázni rozpusťte a ohřejte ji na teplotu 46 stupňů. Pak misku položte do studené vody a za stálého míchání ji nechte zchladnout na asi 27 stupňů. Nakonec ji opět zahřejte, tentokrát na 32 stupňů. Teď už můžete formičky naplnit a těšit se na výsledek! Díky správnému zahřívání a chlazení totiž v čokoládě dojde k chemickým procesům, kdy vzniknou pevné krystalky kakaového másla, a čokoláda pak rychleji tuhne i lépe vypadá.

Domácí mandlový likér

Na asi 2 l likéru potřebujete: mandlový pudink v prášku, 500 ml mléka, 2 lžíce cukru, 500 ml rumu a 2 plechovky kondenzovaného mléka (nemáte-li čas, kupte si rovnou karamelizované)

Foto: Greta Blumajerová

Lahví domácího likéru nemůžete nic zkazitFoto: Greta Blumajerová

Postup: Obě plechovky kondenzovaného slazeného mléka ponořte do vody a nechte je asi 2 hodiny pomalu vařit. Pak je nechte vychladnout, a karamelizování je za vámi! Mandlový pudink uvařte podle návodu na obalu, nezapomeňte ho osladit asi dvěma lžícemi cukru. Za občasného promíchání (to aby se neudělal škraloup) ho pak nechte vychladnout, ale ne ztuhnout!

Vychladlý pudink rozmíchejte se zkaramelizovaným mlékem, přimíchejte rum, a ten nejlepší likér je na světě! Je dobré ho dávat aspoň 4–5 dní uleželý, ideální je tak týden.

Necháte se letos inspirovat a vyrobíte svým blízkým nějaký ten jedlý dárek i vy?

Reklama

Načítám