Hlavní obsah
2,9
(46)
Foto: Kenwood

Foto: Kenwood

Co by to bylo za vánoční svátky bez chlebíčků! Ty jsou ale nejlepší, když si na ně veku upečete sami. Připravte si tentokrát ne klasikou bílou, ale dalamánkovou podle Markéty Pavleje.

30 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
2 veky
  • 250 g žitné mouky
  • 350 g polohrubé mouky
  • 3 lžičky soli
  • 1/2 lžičky octa 8%
  • 1 lžička kmínu
  • 450 ml vody
  • 0,3 lžičky sušeného droždí
  • 3 lžíce slunečnicových semínek
  • 1 lžíce melasy
Článek

Postup

01.

Do velké mísy dejte všechny suché ingredience a promíchejte je. Nyní přidejte vodu, ocet i slad a dobře vše spojte v řidší těsto. Nádobu přikryjte potravinovou fólií a nechte při pokojové teplotě následujících 10 hodin zrát.

02.

Po 10 hodinách těsto přesuňte na pomoučený vál a rozdělte ho na dva kusy. Těsto je lepivé, a tak to má i být, zapomeňte na úhlednou bagetu. Je to daň za vláčné těsto s příjemnou strukturou bez dlouhého hnětení. Pokuste se z každého kusu vytvořit podélný tvar, přičemž těsto párkrát otočte do vrtule a uložte na plech. Při práci pomůže i mouka. Pokud se nechcete příliš trápit s lepivým těstem, klidně jej pečte v podélné formě na chleba.

03.

Předehřejte si troubu na 230 °C, funkce horní a spodní ohřev. Na plechu nechte dalamánky přibližně ještě 25 minut kynout. Když jsou vykynuté, posypejte je hrubou solí a kmínem nebo i jinými semínky a dejte péct na přibližně 15–20 minut do zlatova. 

Foto: Kenwood

Foto: Kenwood

A co takhle zkusit i klasickou bílou veku? Té bude slušet některá ze silvestrovských klasik v podobě nejrůznějších pomazánek

Reklama

Načítám