Hlavní obsah

Výročí Listopadu: Domácí veka: skvělý základ na chlebíčky. A voní po másle

Hodnocení:
(306)
Foto: Svatava Vašková
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
nízká

Češi milují chlebíčky a dobrý chlebíček dělá samozřejmě i pečivo. Dnes přináším recept na domácí veku, která je dokonale vláčná a voní máslem.

Ingredience pro:
1 veka
  • 250 g hladké mouky
  • 145 ml mléka
  • 8 g droždí
  • 30 g másla
  • 5 g soli
  • 1 vejce
  • 2 g cukru krupice
Článek

Postup

Krok 1: Nejprve nechte vzejít kvásek. Mléko krátce zahřejte, stačí, aby bylo vlažné. Do misky rozdrobte droždí, zalijte ho troškou vlažného mléka, přidejte asi špetku cukru na podporu kvašení a trošku hladké mouky. Přikryjte utěrkou a vyčkejte asi 10 minut. 

Krok 2: Do zadělávací mísy nasypte hladkou mouku, změklé máslo, zbytek mléka, kvásek a sůl. Ručně, nebo v kuchyňském robotu hnětacím hákem, zadělejte těsto. To pak přikryjte potravinářskou folií a dejte kynout asi na 80 minut. Těsto zdvojnásobí svůj objem.

Krok 3: Vykynuté těsto přendejte na pomoučněný vál a vytvarujte z něho tvar veky. Nebo ho lehce vyválejte a stočte jako roládu. Přikryjte  utěrkou a znovu nechte asi 2030 minut kynout.

Krok 4: Troubu nechte rozehřát na 200 stupňů. Na dno trouby dejte malý (nejlépe litinový) hrnec s vodou. Ta se bude během pečení odpařovat a veka se bude péct v páře. 

Krok 5: Nakynutou veku potřete rozšlehaným vejcem a dejte ji péct přibližně na 20 minut. Hotovou ji nechte zchladnout na drátěné mřížce. 

Foto: Svatava Vašková

Nadýchaná křupavá veka je na světě. Nejlepší na výrobu domácích chlebíčků, ale i jen tak s máslem. Dobrou chuť!

A teď se můžete pustit do přípravy chlebíčků, které vaše hosty ohromí! Vlašský salát je základ, ruské vejce pak pomyslná třešnička na dortu. A co takhle nějaké další recepty z dob socialismu

ynezorPumanzeSaNyknalC
14. 11. 2019

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.