Hlavní obsah
3,0
(380)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Češi milují chlebíčky a dobrý chlebíček dělá samozřejmě i pečivo. Dnes přináším recept na domácí veku, která je dokonale vláčná a voní máslem.

20 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 veku
  • 250 g hladké mouky
  • 145 ml mléka
  • 8 g droždí
  • 30 g másla
  • 5 g soli
  • 1 ks vejce
  • 2 g cukru krupice
Článek

Postup

01.

Nejprve nechte vzejít kvásek. Mléko krátce zahřejte, stačí, aby bylo vlažné. Do misky rozdrobte droždí, zalijte ho troškou vlažného mléka, přidejte asi špetku cukru na podporu kvašení a trošku hladké mouky. Přikryjte utěrkou a vyčkejte asi 10 minut. 

02.

Do zadělávací mísy nasypte hladkou mouku, změklé máslo, zbytek mléka, kvásek a sůl. Ručně, nebo v kuchyňském robotu hnětacím hákem, zadělejte těsto. To pak přikryjte potravinářskou folií a dejte kynout asi na 80 minut. Těsto zdvojnásobí svůj objem.

03.

Vykynuté těsto přendejte na pomoučněný vál a vytvarujte z něho tvar veky. Nebo ho lehce vyválejte a stočte jako roládu. Přikryjte  utěrkou a znovu nechte asi 20–30 minut kynout.

04.

Troubu nechte rozehřát na 200 stupňů. Na dno trouby dejte malý (nejlépe litinový) hrnec s vodou. Ta se bude během pečení odpařovat a veka se bude péct v páře. 

05.

Nakynutou veku potřete rozšlehaným vejcem a dejte ji péct přibližně na 20 minut. Hotovou ji nechte zchladnout na drátěné mřížce. 

Foto: Svatava Vašková

Nadýchaná křupavá veka je na světě. Nejlepší na výrobu domácích chlebíčků, ale i jen tak s máslem. Dobrou chuť!Foto: Svatava Vašková

A teď se můžete pustit do přípravy chlebíčků, které vaše hosty ohromí! Vlašský salát je základ, ruské vejce pak pomyslná třešnička na dortu. A co takhle nějaké další recepty z dob socialismu

Reklama

Související témata:

Načítám