Hlavní obsah

Darujte pupečníkovou krev! Zachráníte život!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Pupečníková krev pomůže jinému dítětiFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příchod nového dítěte na svět je sám o sobě snad nejradostnější událostí, jakou můžete zažít. Ale víte, že můžete svoji radost ještě zvětšit a pomoci někomu jinému? To je přesně cíl projektu Banky pupečníkové krve, který můžete podpořit.

Článek

Proč je pupečníková krev tak důležitá?

Pupečníková krev pochází z placenty a tato krev je jedinečná tím, že obsahuje zcela speciální tzv. kmenotvorné buňky. Ty se nacházejí kromě pupečníkové krve ještě v krevní dřeni a v mnohem menší míře v kolující krvi. Pojďme si ale říct, v čem jsou kmenové buňky tak důležité.

Jedná se o základní kameny naší krve a imunitního systému. Pupečníková krev tak může být použita na transplantaci místo krevní dřeně. Velkou výhodou pupečníkové krve je imunitní nezralost, proto může být dobře použita i pro nepříbuzenskou transplantaci - je tak větší šance, že imunitní systém příjemce štěp přijme. Jedinou nevýhodou krve je její malé množství, takže může být použita k transplantaci pouze u dětí. Na léčbu dětí, které onemocněly některou ze zhoubných chorob krve (např. leukemií), či dalších poruch krvetvorby a metabolismu.

Odběr nebolí

Odběr pupečníkové krve je jednoduchá záležitost. Maminka, která souhlasí s odběrem, vyplní při registraci v porodnici formulář. Tím dává svolení také s kontrolním odběrem po šesti měsících od porodu. Odběr samotný trvá kolem tří až pěti minut, je zcela bezbolestný jak pro matku, tak pro dítě a provádí se ještě před vypuzením placenty z dělohy. Krev se poté musí nejlépe do 24 hodin dopravit na odborné pracoviště, kde krev vyšetří a jsou zde určeny tzv. transplantační znaky. Ty slouží k tomu, aby mohl být vytipován nejsprávnější příjemce. Poté se krev zamrazí a uloží. Jednotlivá pracoviště pochopitelně spolupracují, takže údaje o krvi jsou uloženy do mezinárodního systému.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Odběr pupečníkové krve není bolestivýFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Porodnic není mnoho

Nadchnul vás tento projekt a ráda byste i vy při narození svého děťátka pomohla? Bohužel ne všichni mají tuto možnost. Odběr pupečníkové krve totiž není z nejlevnějších a Banka pupečníkové krve zatím nemá prostředky, aby dokázala zajistit odběr a přepravu krve ze všech porodnic. Je tedy dobré si předem ověřit, zda právě z vaší porodnice to jde.

Vedle dárcovství pupečníkové krve se můžete setkat také s činností některých komerčních firem, které nabízejí uskladnění krve pouze pro potřeby vašeho miminka - pro případ, že by vaše dítě onemocnělo některou ze zákeřných chorob. Bohužel však zatím výzkum natolik nepokročil, aby krev mohla být použita právě pro vaše dítě, neboť například v případě léčby leukemie se vlastní pupečníková krev příliš nehodí (v těchto buňkách může být zakódován i určitý sklon tomuto nádorovému bujení znovu podlehnout neboli přece nelze léčit tkáň toutéž tkání, z které se maligní choroba vyvinula). Je ale mnohem větší šance, že ji využije někdo jiný. V případě, že by však vaše dítě onemocnělo, je možné krevní štěp mezi dárcovskými štěpy dohledat.

Pochopitelně, že nemoc vlastního dítěte si nikdo nepřeje, proto je dárcovství pupečníkové krve hlavně krásná příležitost, jak ukázat, že vám na druhých záleží a jak pomoci. Pokud tak chcete učinit i vy, informujte se ve vaší porodnici, zda je do projektu zapojená!

Reklama

Související témata:

Načítám