Hlavní obsah

Debordelizace domácnosti: Jak správně na to?

Foto: Steve Cukrov, Shutterstock.com

Foto: Steve Cukrov, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za celý život člověk nashromáždí hodně věcí a často mu pak dělá potíže se s nimi rozloučit. Věty typu „Tohle se ještě může někdy hodit“ jsou obvykle cesta do pekla, respektive k přetékající půdě a komoře. Proveďte debordelizaci domácnosti dřív, než vám přeroste přes hlavu. Jak na to?

Článek

Staré školní sešity, cvičky z první třídy nebo sada natáček, které nikdo neměl na hlavě dlouhá léta? Jestli podobnými věcmi stále plníte půdy, komory a úložné prostory, je načase přestat. Někdy zkrátka musí rozum zvítězit nad nostalgií.

Debordelizace ve dvou krocích

Někteří Češi mají tak trochu sklony k hromadění veteše a všelijakého harampádí. Proto není od věci načerpat inspiraci u národa, který svým smyslem pro pořádek vyniká. Japonka Marie Kondo (33) dokázala podnítit tisíce lidí po celém světě, aby si uklidili své domovy. Její kniha „Zázračný úklid – Pořádek jednou provždy“ se stala bestsellerem. Jak na to podle jejího návodu?

Autorka vyvinula dvoukrokovou úklidovou metodu a pojmenovala ji podle sebe KonMari. První fáze spočívá ve vyhazování nepotřebného a druhá v organizaci a úklidu věcí, které selekci přežily. Klíčem k úspěchu je podle Marie Kondo radikální řez.

Každou věc vezměte do ruky

Přetéká-li vám například kuchyň, vyhraďte si jeden víkend na to, že ji celou uklidíte. Postupně berte jednotlivé věci do ruky a pokaždé si odpovězte na otázku, zda vám daný předmět přináší nějakou radost, zda jsou s ním spojené pozitivní pocity. Když ne, pryč s ním.

Stejně postupujte v dalších místnostech, je-li to třeba. Dělejte to ovšem po kategoriích. Těch je podle Marie Kondo pět: oblečení, knihy, papíry, drobné předměty (zahrnují podkategorie bižuterie, drogerie, elektronika, vybavení kuchyně, sportovní potřeby apod.) a vzpomínkové předměty s citovou vazbou (například fotky nebo dopisy). Věci sneste na hromadu a začněte třídit. Nejlepší je začít oblečením, protože bývá nejméně spojené s emocemi.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Každá věc by měla mít určené místo – a na něm by se také měla nacházetFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Přestaňte si lhát

Pořád čekáte, až zhubnete do kalhot, které jste neměli tři roky na sobě? Mohou se vám sice líbit, ale ve skříni vám asi moc radosti nepřinášejí. Spíš naopak – dost možná jsou spojené s pocitem frustrace, že jste za ty tři roky nezhubli ani deko. V tom případě je to jasné: musejí dostat padáka.

Neznamená to ovšem, že dotyčný kousek nemůže těšit někoho jiného. Není nutné hned všechno házet do smetí! Nemusíte ale svými odloženými věcmi nevybíravě zatěžovat členy rodiny nebo kamarády – oblečení zkuste zavézt do místní charity nebo použijte kontejner na použitý textil.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Čekáte, že do něčeho zhubnete, a proto vám to léta visí ve skříni? Nalijte si čistého vínaFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Rozlučte se s minulostí

U knih si dejte pozor na ty, které se sice chystáte přečíst, ale neustále to odkládáte. Máte neotevřený svazek na poličce už rok? Když vám nepřišel natolik zajímavý, abyste ho začali číst hned po nákupu, pravděpodobně už se k tomu nedostanete. Musí z kola ven.

V kategorii papíry samozřejmě bez rozmýšlení zůstávají důležité smlouvy nebo platné záruční listy. Seřaďte si je do praktických pořadačů. Ty neplatné ovšem neshromažďujte.

U drobných předmětů se nebojte vyhazovat ani dary, které už nevyužijete. Svoji funkci splnily, při předání vás potěšily, ale pokud už nejsou k ničemu, s klidným srdcem se jich vzdejte. Pocit radosti se dá vztáhnout i na praktické předměty, jako je mixér apod. Usnadňuje vám práci? To je pozitivní, takže zůstává.

Všechno na značky

Ve chvíli, kdy prostor vyčistíte od předmětů, které už vám nepřinášely žádnou formu radosti, je na řadě druhý krok. Ten spočívá v uspořádání zbylého: každá věc má mít určené místo.

Předměty stejného druhu by navíc měly být pospolu – získáte tak větší přehled, co všechno vlastníte. V případě oblečení tedy dejte k sobě všechny ponožky, kalhoty či halenky... K organizaci drobností se skvěle hodí krabice.

Nebo zkuste něco jiného

Úklid podle Marie Kondo vás neoslovil, ale přece jen byste nějakou radu či návod ocenili? Existují i další knihy, které nabízejí způsoby, jak zatočit s domácím nepořádkem. Inspirujte se našimi tipy.

  • Zbavte se nepořádku jednou provždy – Stačí 10 minut denně - Sheila Chandra
  • Životní úklid - Margareta Magnusson
  • Uklizeno! Jednou provždy... - Toni Hammersley

Provádíte jednou za čas doma selekci, nebo plánujete, že se do toho jednou opravdu pustíte?

Reklama

Související témata:

Načítám