Hlavní obsah

Fígly pro šokový úklid aneb Strategie, jak přežít nečekanou návštěvu bez ostudy

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Zazvoní telefon a kamarádka (v horším případě mamka či tchyně) vám oznámí, že má zrovna cestu kolem a za slabou půlhodinku se staví na kafe. Co když vás zastihne ve chvíli, kdy nemáte naklizeno? Poradíme, co rychle zmáknout, abyste i tak udělali dojem!

Článek

I když u vás doma vládne momentálně trochu chaos, můžete s klidem přivítat nečekanou návštěvu – pokud využijete fígle, které pomohou zlepšit celkový dojem a navodit pocit, že je v podstatě uklizeno.

Obecně platné rady

Naučte se trochu „podvádět“ nebo spíš využít první dojem – právě ten většinou rozhodne, jak bude návštěva vnímat váš byt a to, zda je v něm (ne)uklizeno:

  • Nemáte-li zrovna naklizeno, postarejte se, aby do místnosti nešlo příliš světla – to zbytečně odhaluje prach i šmouhy a jen zhoršuje situaci. Takže rolety či žaluzie stáhněte na „půl žerdi“ a závěsy zatáhněte tak do poloviny okna.
  • Pamatujte, že všechno lesklé přitahuje pozornost, proto se těmto plochám věnujte nejdřív. Jedná se o zrcadla, obrazy, ale i dvířka trouby nebo chromové povrchy v kuchyni, například i chladnička, digestoř…
  • Využijte krabice a košíky: jistě najdete hezkou nádobu, kam lze posbírat drobnosti ze stolu, z poličky nebo i linky. Čím méně věcí se kde povaluje, tím uklizeněji prostor vypadá.
  • Pracujte s vůní. Navozuje příjemné pocity, tudíž rychle zapalte svíčky nebo použijte oblíbené osvěžovače vzduchu. Jestliže nic takového nemáte po ruce, dejte na sporák kastrůlek s vodou a do něj hoďte hřebíček a skořici – a k nim třeba plátky citronu. Tato kombinace nikdy nezklame. Někdy stačí pustit překapávač na kávu – kterou stejně návštěvě nabídnete – a nechat provonění na ní.
  • Ač to vypadá zvláštně, dobrým psychologickým tahem je puštění televize. Spolehlivě funguje jako magnet na pohledy, a i když vypnete zvuk, abyste se mohli bavit, všechny oči budou směřovat na ni a nebude čas kontrolovat prach pod stolem.
  • Postupujte od horních prostor ke spodním a vysátí koberce nebo vytření podlahy hodně vyždímaným mopem si nechejte na konec.

Projděte byt

S vědomím výše uvedených zásad se projděte bytem a zaměřte se na místa, která návštěva uvidí. Nachystejte si úklidové prostředky a pomocníky – ideální jsou vlhčené ubrousky na nábytek i sklo, mop či vysavač a osvědčené čisticí přípravky.

Předsíň

Narovnejte rohožku, boty srovnejte a postarejte se, aby na věšáku bylo co nejméně oblečení. Bundy a kabáty pověste na ramínko a zapněte, vypadají úhledněji. Všechny povalující se klíče, sponky a další drobnosti dejte do krabičky nebo misky. Vlhčenou utěrkou či vlhkým hadříkem setřete rychle prach na viditelných plochách a nakonec vysajte.

Koupelna

Co nejméně věcí se tam bude povalovat, tím lépe. Jestliže koš s prádlem přetéká, alespoň ho překryjte pečlivě složeným ručníkem – anebo část prádla odeberte a strčte do pračky. Rozhodně seberte všechno, co by se potulovalo po umyvadle, a omezte na minimum nebo srovnejte věci na vaně. Umyvadlo utřete.

Zásadní je úklid všeho, co je vedle zrcadla ve výši očí a ve stejné výšce naproti zrcadlu – až se na sebe návštěva při mytí rukou podívá, tohle nepřehlédne.

Upravte a vyklepejte předložky před vanou a pečlivě poskládejte ručníky na topení nebo věšáku – vyndejte nový ručník pro hosty. Máte-li sprchový závěs, zatáhněte ho.

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

V koupelně naleštěte zrcadlo – to je to první, nač se váš host podíváFoto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Toaleta

Nalijte do toalety přípravek na dezinfekci a proti vodnímu kameni a nechejte ho působit – měl by příjemně vonět, silný odér chloru libé pocity nevzbuzuje. Kolem mísy by mělo ležet co nejméně věcí – ideálně je složte do uspořádaného útvaru. Doplňte toaletní papír.

Kuchyň

Jestli máte zrovna plný dřez nádobí, zbavte se ho – ideálně umyjte, utřete a ukliďte. Máte-li myčku, naskládejte ho do ní. Čím víc chcete před návštěvou zazářit, tím víc nouzových řešení můžete zvolit – mezi ně patří třeba naskládání špinavého nádobí do trouby.

Maximum věcí z linky, ale i ze stolu a skříněk dejte pryč – klidně i „za roh“, kam není při běžném pohledu vidět. Čím větší plochy vyklidíte, tím upraveněji to působí.

Zásadní je také srovnat židle ke stolu, narovnat prostírání či ubrus, nařasit záclony a závěsy a hlavně – vyměnit utěrky za nové a ty vzorně poskládat nebo zavěsit.

Chystáte kávu v překapávači? Zapněte ho hned, provoníte tím kuchyň.

Obývací pokoj

Otřete všechny plochy tak, aby se leskly. Skliďte ovladače a noviny z konferenčního stolku. Úhledně poskládejte polštáře a vyhlaďte přehozy či deky na sedačce a křeslech. Není-li obývák vygruntován, stačí trochu zatáhnout závěsy a nenechat světlo odhalit prach a šmouhy. Už jsme mluvili o tom, že televize láká pohledy – platí to i v případě, že je vypnutá. Dejte si záležet, aby na ní nebyl prach a otisky prstů.

Pomocníci pro rychlý úklid

Jsou věci, které vám pomohou velmi rychle a účinně zasáhnout v případě bleskového úklidu. Několik z nich vám představíme.

Foto: Archiv firem

Jak se rychle zbavit prachu a nečistot z nábytku? Pomohou vlhčené ubrousky. Na foto (zleva): Linteo, ubrousky s včelím voskem, nenechávají šmouhy, na nábytek a dřevo, 40 ks za 52 Kč; víceúčelové ubrousky W5, na plasty, nábytek, keramiku, nerez a další materiály, 80 ks za 39,90 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Jak co nejrychleji vyleštit zrcadla i obrazovku? Opět sáhněte po rychlém řešení za pomoci vhodných vlhčených ubrousků. Na foto (zleva): Fine Okna a sklo, 30 ks za 44 Kč; Denkmit Dm na obrazovky, bez alkoholu a rozpouštědel, antistatické, 18 ks za 39,90 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Chcete uklidit a současně provonět toaletu? Na foto (zleva): antibakteriální osvěžovač EST 1923 s vůní čistého prádla, 500 ml za 149 Kč; tekutý ekologický čisticí prostředek na WC Ecover s vůní borovice, 750 ml za 89 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Návštěvě by pod nohama neměly křupat drobky. Na foto (zleva): Electrolux Ergorapido EER73BP, tyčový plus ruční vysavač, bezsáčkový, cyklonový, na nabití pracuje asi 30 minut, cena 3999 Kč; Philips PowerPro Aqua FC6401/01, vysává i vytírá, cyklonový, motorizovaný kartáč, na nabití pracuje asi 40 minut, cena 6499 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Je výhodné mít na bleskový úklid univerzálního pomocníka. Na foto (zleva): úklidový set Click systém 5+1 Leifheit se stěrkou na vanu a dlaždice, ručním mopem na okna, prachovkou, čističem, stěrkou na okna a teleskopickou tyčí, cena 1399 Kč; mop 1-2-Spray od Viledy pomůže fofrem vytřít podlahu, bez použití kbelíku, cena 799 KčFoto: Archiv firem

Jaké fígly používáte k bleskovému úklidu vy? Napište nám!

Reklama

Související témata: