Hlavní obsah

Muži, čtěte! Společné uklízení podle odborníků utužuje vztah

Foto: 4 PM production, Shutterstock.com

Foto: 4 PM production, Shutterstock.com

Reklama

Na světě žije jen málo lidí, kteří se vyloženě vyžívají v uklízení. Většinou jsou domácí práce vykonávány proto, že „není zbytí“. A víte proč mají uklízet oba? Podle odborníků to posiluje vztah!

Článek

Zákon domácnosti? Vždy dojde na okamžik, kdy už je doopravdy nutné vynést odpadky, uklidit nádobí, setřít podlahu nebo vyluxovat. Většina těchto prací leží na bedrech ženy – partnerky, která po výkonu svého zaměstnání nastupuje do práce číslo dvě. Málokterý muž však ví, že je to příležitost, jak vztah posílit. Poukazuje na to Mezinárodní časopis Atlantic a odvolává se na studii Rady současných rodin (CCF).

Nepomůžeš? Tak na sex zapomeň

Studie se zaměřila na různé úkony v domácnosti, včetně nákupů, praní prádla a dalších povinností. Zjistila, že ženy jsou šťastnější, pokud jejich partneři přikládají ruku k dílu. Dámy, které umývají nádobí, uklízejí a vaří, většinou samy prý hlásí více konfliktů a méně spokojenosti se vztahem. A pozor, i menší míru sexuální harmonie! Závěr obsahuje apel, aby muži občas uvařili a jinak pomohli, neboť důsledky těchto „maličkostí“ sahají až do ložnice!

Daniel L. Carlson, odborný asistent sociologie na univerzitě v Utahu a vedoucí autor studie, v této souvislosti upozorňuje na fakt, že ženy, které většinou uklízí po někom jiném a nezbývá jim nic jiného, než se ujmout nepopulárních domácích prací, přestávají být partnerkami a milenkami, neboť jsou spíš hospodyně, kuchařky a matky. Sociolog se prý pak nediví, že u těchto párů dochází k častým nedorozuměním.

Foto: Maridav, Shutterstock.com

Nejde o to muže sexem vydírat, ale žena je po práci v zaměstnání a druhé směně doma prostě jen šíleně unavená. Jediné, na co má večer chuť, je spát. A taky je naštvaná, že je na všechno samaFoto: Maridav, Shutterstock.com

Jednoduchý recept na štěstí

Domácí práce nejsou placené, žena je k nim v podstatě odsouzená, a logicky jí večer nezbývá energie, aby se smyslně svíjela v krajkovém prádle. Navíc se mnohdy nedočká ani špetky uznání. A tím se dostáváme na opačnou stranu barikády. Co se stane, pokud muž své partnerce začne vycházet vstříc a zvedne se z gauče? Začne ve svém vztahu budovat udržitelný mír!

Další studie, tentokrát z Harvardu z Business School, potvrdila, že páry, které si v rámci domácnosti pomáhají, jsou stabilnější a neinklinují tolik k rozvodu. Studie zároveň odhalila, že pokud ani jeden z dvojice na úklid nemá čas, osvědčuje se najmutí profesionálů. Údajně je pořád lepší vyplácet nějakou tu částku úklidové firmě, než se po večerech hádat. Pár má taky víc času sám na sebe. Zkrátka a dobře, ideální stav!

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Studie ukazují, že tam, kde uklízejí oba dva, jsou vztahy stabilnější a lidé se méně rozvádějíFoto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Co dělat, pokud nemáte peněz nazbyt?

Patříte-li k těm, kdo si něco takového nemohou dovolit? Ve jménu domácího štěstí zapojujte do běžných denních úkonů nejen partnera ale i děti. Ukažte zbytku rodiny, že péče o domácnost již dávno není výhradní povinností žen. V 21. století totiž vládne dělba práce!

A co vy, jsou domácí práce čistě ve vaší režii nebo si pomáháte?

Reklama

Načítám