Hlavní obsah

Dekorace z notového papíru potěší nejen milovníky hudby

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stylové prvky poslední dobou nacházejí své místo i v moderním interiéru. Jedním z příkladů je dekorace s motivem not. Ukážeme vám, jak vytvořit efekt patiny, ale také, jak pruhovaný papír použít.

Článek

Dokupujete každý rok alespoň pár nových ozdob, protože ty loňské už vám přijdou okoukané? Zkuste si letos vyrobit opravdu efektní dekorace z notového papíru. Je to velmi snadné a nestojí skoro nic.

Kde vzít notový papír, pokud nemáte dědečka dirigenta? Nelekejte se, nebudeme vás hnát do antikvariátů a nutit vás prohrabávat se starými hudebními archy. Prozradíme vám fintu, díky níž si z jakéhokoli papíru vyrobíte během chvilky léty zažloutlý a archivně vypadající kousek.

Kafe nebo čaj

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Na internetu si najděte jakoukoli notovou partituru, která je buď vaše oblíbená, nebo se vám vizuálně líbí, a vytiskněte ji na klasický bílý papír (rovnou raději vícekrát). Pokud budete chtít jen lehce nažloutlý papír, použijte černý čaj. Uvařte velmi silný odvar a nevyhazujte pytlík, bude se vám hodit! Namočeným sáčkem potírejte papír v pruzích od shora dolů. Moc se s tím nemažte, a hlavně vždy jen jednu vrstvu, aby povrch nezačal pouštět žmolky.

Kdyby se vám to zdálo příliš světlé, kafe je silnější kalibr! Stačí malé množství uvařené kávy, a máte papír patinovaný do opravdu „odleželého“ odstínu. Po uschnutí vložte mezi dva čisté papíry a přežehlete.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Formát A4 je vhodný spíš pro zabalení malých dárků. Představte si obyčejné kytarové trsátko v luxusní krabičce a v hudebním obalu. Není to zábavné? Manžetové knoflíčky pro manžela nebo náušnice pro dospívající dceru také ocení hudební motiv. A kdybyste hledali nějakou inspiraci na dárky pro teenagery, máme pro vás hned 17 tipů.

Romantický nádech

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Z jednoho „archivního“ papíru vyrobíte hned dva stromečky, které si můžete vzít třeba jako drobnou ozdobu do práce na stůl. Ze čtvrtky vystřihněte dva vysoké trojúhelníky, které shrňte do harmoniky, v jejímž středu vyrobte pomocí grilovací jehly dírku a protáhněte špejli. Stejnoměrně rozprostřete a zapíchněte do kousku dřeva. Základnu pro stromek vyrobíte také ze dvou korkových špuntů – jeden rozkrojte a obě půlky připíchněte po stranách celého korku.

Stromeček můžete jednoduše ozdobit provázkem s perličkami – stačí omotat shora dolů, případně polepit tvary s vánočními motivy.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Ozdobený rámeček s fotkou je vždy vděčný dárek pro tety nebo babičky. Stačí starý rám polepit notovým papírem a vložit dobře ladící fotku. Na pianě se bude vedle metronomu  skvěle vyjímat!

Hudba k večeři

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Tentokrát nejde jen o dekoraci. Vánoční koledy nebudou u štědrovečerního stolu jen znít. Mohou ho i zdobit! Svoji nejmilejší vánoční skladbu vytiskněte, složte a můžete do ní založit příbory.

Vánoce ve váze

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Ozdoby na pověšení nemusejí být nutně určeny jen na stromeček. Jakýkoli kout nebo stolek v předsíni rozzáří váza s větvemi (ať už umělými nebo čerstvými). Ozdobit ji můžete v hudebním duchu dvěma způsoby: baňkami nebo papírovou hvězdou. Dejte prostor starým kouličkám, které jste už chtěli vyhodit. Polepte je malými proužky notového papíru a dozdobte stužkou nebo něčím třpytivým.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Hvězdu vyrobte ze dvou archů velikosti A4 (29 x 210 mm), z nichž vystřihněte čtverce. První z nich přeložte do trojúhelníku. Spodní rohy přiložte k hornímu vrcholu.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Rozevřete a podélné strany uprostřed, v místě přeložení, nastřihněte do hloubky 44 milimetrů (odměřte si to pravítkem).

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Nastřižená místa přeložte tak, aby vám vznikly 4 vrcholy hvězdy. Trochu si pohrajte s hranami, aby byla krásně souměrná.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Jednotlivé vrcholy hvězdy zespodu slepte a máte hotovou první polovinu. Stejný postup zopakujte s druhým listem.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Obě hvězdy slepte rubem k sobě. Na jeden z konců přilepte kousek stříbrného řetězu a stužku, která poslouží k zavěšení.

Notový papír je vděčná dekorace, která doplní jakkoli barevně laděný interiér. Promítněte hudební motivy i do svého domu!

Reklama

Načítám