Hlavní obsah

Dekorace z plata na vejce, ruliček od papíru i kelímku od zmrzky!

Foto: Profimedia

Proč při nákupu sledovat jak kvalitu vajíček, tak i to, v jakém je stavu plato? Budete ho ještě potřebovatFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proč se zbavovat surovin, které v pohodě ještě poslouží – a dokonce i ozdobí váš byt? Podívejte se, jak to po drobném zásahu může slušet platu od vajíček nebo kelímku od zmrzliny.

Článek

Porozhlédněte se dobře po bytě a objevte skrytý potenciál nejrůznějších obalů či již nevyužívaných věcí. Když zapojíte fantazii, lze je během chvíle a s minimálními náklady změnit, a vdechnout jim tak nový život.

Cédéčka pověste do okna

Stará a mnohdy už i poškrábaná cédéčka nemusí letět do koše. Velmi lehce, například obyčejnou průhlednou lepenkou, z nich lze sundat stříbrnou vrstvu a na průhledné „placky“ pak kreslit buď permanentním fixem, barvami na sklo, nebo jako v našem případě i lakem na nehty. Několik takto nazdobených disků pak může být zajímavou dekorací do okna, kde si s ní pohrají sluneční paprsky.

Foto: Jakub Jurdič

Pokud pomalovaná cédéčka pověsíte například na zahradě do větví, můžete na nich ponechat kousky stříbrné vrstvy a poslouží i jako elegantní plašička na ptákyFoto: Jakub Jurdič

Květináče z kelímku od zmrzliny

Také se vám nechce vyhazovat pevné a hezky tvarované plastové kelímky od zmrzliny? Proč taky, když se z nich dají velmi lehce vyrobit květináčky, ve kterých lze předpěstovat květiny, které pak vysázíte do zahrady nebo do truhlíků.

Foto: Jakub Jurdič

K dekoraci krabiček postačí obyčejné dřevěné kolíčky a tavná pistole. Jestliže chcete něco elegantnějšího, poslouží i odstřižek látky nebo kůže a třeba v dílně posbírané plíškyFoto: Jakub Jurdič

Růže vonící po vajíčkách

Plata na vajíčka jsou skvělou surovinou pro výrobu květin – například růží. Zvládne ji každý, protože stačí z plata jen opatrně odtrhnout prohlubně na jednotlivá vajíčka. Těm pak otrhejte okraje do tvaru lístků a dvě natlačte do sebe. Střed růže udělejte z odtrženého pruhu kartonu z okraje plata. Vše slepte tavnou pistolí, a je hotovo.

Foto: Jakub Jurdič

Růže můžete ponechat bez barvení nebo dobarvit obyčejnými vodovkami, které se do papíru hezky vsáknou a dají růžím věrohodnostFoto: Jakub Jurdič

Stojánek z kartonu

Stuhy a ozdobné provázky se většinou prodávají navinuté na kolečka z kartonu. Až se vám jich sejde víc stejné velikosti, lze z nich vyrobit třeba stojánek na hřebeny či kosmetické pomůcky. Kolečka slepte tavnou pistolí a dozdobte dle fantazie a barevnosti, kterou potřebujete. Použít můžete i stužky a kousky ozdobných mašlí.

Foto: Jakub Jurdič

Stojánku můžete vyrobit dno z kartonu nebo použít jedno sloupané cédéčko, se kterým jste pracovali při výrobě závěsu do oknaFoto: Jakub Jurdič

Koření skladujte v balonku

Přemýšlíte, jak uchovat bylinky, aby k nim nešel moc vzduch ani světlo a aby tolik nevlhly? Řešením může být obyčejná plastová lahvička s víčkem a balonek. Když mu ustřihnete zesílený lem kolem otvoru, snadno ho navléknete na lahvičku. Můžete nechat jen malý otvor, kterým se koření posype, ale který zabrání zvlhčování. Na balonek se dá psát permanentním fixem.

Foto: Jakub Jurdič

Pokud koupíte větší balonek a natáhnete ho na skleněnou láhev, máte originální vázu. Tu ale můžete vyrobit třeba i z malé plastové lahvičky a dát do ní po jednom květuFoto: Jakub Jurdič

Temné slunce

Z hromádky ruliček od toaletního papíru můžete vyrobit dekoraci, která bude vypadat, jako kdyby byla z kovu. Fantazii se meze nekladou, ale co třeba začít závěsným sluncem?

Stačí ruličky zmáčknout a nastříhat na stejně široké proužky, které oblepíte kolem kruhu z kartonu, který podlepíte a vyplníte smotanými proužky papíru. Paprsky z ruliček přilepte tavnou pistolí, je to rychlejší než lepidlem. Kovový dojem podpoříte tmavší barvou a náznaky lesku za pomoci stříbrné, zlaté nebo bílé barvy.

Foto: Jakub Jurdič

Z takového slunce můžete velmi snadno vyrobit i závěsné zrcadlo – stačí použít kulaté zrcátko, které používáte už léta při líčení, a přilepit ho do středuFoto: Jakub Jurdič

Už jste se také bavili výrobou dekorací z materiálů, které byste jinak vyhodili? Budeme rádi, když se výsledkem svého snažení pochlubíte a fotku dekorací vložíte do této fotogalerie.

Reklama

Načítám