Hlavní obsah

Den proti rakovině: Dnes pomozte!

Foto: Liga proti rakovině

Pomozte a kupte si kytičkuFoto: Liga proti rakovině

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bomba, která potichu tiká snad v každé rodině – i tak se někdy říká rakovině. Potkaly jste dnes dobrovolníky Ligy proti rakovině s kytičkami s červenou stuhou? Věnujte 20 korun na dobrou věc a pomozte tak nejen ostatním, ale možná i sama sobě!

Článek

„Dnes se koná v pořadí 14. ročník akce Český den proti rakovině,“ upozorňuje Jitka Bajgarová z Ligy proti rakovině Praha, „na 11 tisíc dobrovolníků v nepřehlédnutelných žlutých tričkách bude v ulicích prodávat kytičky s červenou stuhou, jednu za 20 Kč.“ Výtěžek sbírky stejně jako každý rok poputuje na nádorovou prevenci, zlepšení kvality života onkologických pacientů a také na výzkum a vybavení onkologických center. Pokud ovšem dobrovolníky letos nikde nepotkáte, nezoufejte – pomoci můžete i jinak. „Lidé, kteří chtějí sbírku podpořit, mohou poslat dárcovskou DMS ve tvaru DMS KVET na číslo 87 777 (cena 30 Kč včetně DPH) nebo zaslat peníze přímo na speciální účet 6500065/0300.“

Rakovina prostaty se nás týká!

Přirozeně – ženy žádnou prostatu nemají, takže by se mohlo zdát, že je rakovina prostaty vůbec nemusí zajímat. Jenže to je omyl! Důvod, proč se o problematice dozvědět více, totiž každý den usíná vedle vás. Přiznejme si to: chlapi jsou srabi (sebekriticky s tím bohužel musím souhlasit). Muži jsou schopni přehlížet zdravotní problémy tak dlouho, dokud jim na dveře neklepe smrtka. A právě tady musejí zasáhnout starostlivější ženy!

Foto: Liga proti rakovině

Dobrovolníky jsou také známé osobnostiFoto: Liga proti rakovině

Donuťte svého partnera/sourozence/tatínka/dědečka staršího 50 let, aby zašel k urologovi na preventivní vyšetření. Statistiky jsou alarmující: v roce 2007 zemřelo v České republice na následky karcinomu prostaty 1443 mužů! Každý rok je navíc toto onemocnění odhaleno u dalších 1350 pacientů, průměrně ve věku mezi 65 a 70 lety.

Prevence? Asi neexistuje!

Ověřené doporučení, jak přecházet karcinomu prostaty, asi neexistuje. Odborníci upozorňují např. na pozitivní účinky selenu, vitaminu A, E a C. Avšak opravdu účinným postupem je prevence sekundární – pravidelné navštěvy urologa, nutné tím spíš, pokud rakovinou onemocněl někdo v přímé rodinné linii.

Jaký postup tedy asi bude nejlepší? Kupte si dnes kytičku s červenou stužkou a hned potom objednejte manžela k doktorovi samy. Postavte ho před hotovou věc – pak už neucukne. Kdo ví, třeba mu zachráníte i život.

Reklama

Související témata:

Načítám