Hlavní obsah

Zuby: Dopřejte jim luxusní péči!

Foto: shutterstock.com

Péče o zuby se vyplatíFoto: shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zuby jsou naše vizitka! Znáte to ale, jejich krása a zdraví závisí na tom, jak se o ně staráme (vzpomněla jste si na včerejší večer, jak jste po rychlém zásahu v dutině ústní skočila pod peřinu?). No… ale dobrá zpráva je, že hromadu práce za vás může udělat dentální hygienistka. Kdo to je a co všechno umí?

Článek

První návštěva

Po vyplnění krátkého dotazníku, týkajícího se vašeho zdravotního stavu, ukázky, jak vypadá zdravý chrup a jak vzniká jeho onemocnění, vám dentální hygienistka předvede, jak si správně čistit zuby, případně opraví váš styl. Proto si s sebou vezměte svůj zubní kartáček. Poté vám již speciální sondou prohlédne dásně. Díky tomu se zjistí, u kterého zubu je zánět nebo zubní kámen. Stejným způsobem se odhaluje stav paradontózy. Nebojte, vyšetření je bezbolestné.

Odstranění zubního kamene

Provádí se mechanicky. Někomu to může být nepříjemné kvůli charakteristickému zvuku přístroje, ale nebolí to. Pak si vypláchnete ústa a pokračuje se ultrazvukem. Ten dokáže nejen ze zubů, ale i z mezizubních prostorů odstranit plak a další nečistoty. Často se stává, že při tomto zákroku krvácí dásně. Obzvláště, máte-li je citlivé. I toto ošetření nebolí!

Pískování

Odborně se mu říká air-flow. Princip spočívá ve vysokém tlaku vody a vzduchu, který je kombinován se speciálně granulovaným práškem. Nejčastěji se setkáte s jedlou sodou, případně kalciem karbonátem. Zuby se díky tomu zbaví zbytku zubního plaku, neutralizuje se jejich povrch a pěkně se vybělí. Je třeba mít po celou dobu nasazené speciální brýle, aby se vám do očí nedostaly částečky prášku. Na závěr se zuby tzv. zalakují. K tomu se používá speciální fluoridový lak, který dokáže zpomalit další zbarvování zubů, a přitom je mineralizuje.

A kolik to stojí?

Ještě než se dostaneme k ceně, máme pro vás pár dobrých rad:

  1. Po absolvování celé procedury nesmíte půl hodiny jíst a pít.
  2. Cestou domů si kupte předepsané pomůcky, jinak se k tomu už nedostanete. Dají se sehnat na příslušné klinice. Na drogerie moc nespoléhejte, odborníci tvrdí, že zde už vhodné pomůcky neseženete.
  3. Pokud chcete, aby výsledek byl trvalejší, vyhněte se pití kávy, černého čaje, červeného vína a potravinám, které přirozeně obarvují zuby.

Depurace neboli profesionální čištění zubů stojí od 1000,- korun a odstranění zubního kamene vás přijde zhruba na 650,- korun podle rozsahu. Za instruktáž správné zubní hygieny zaplatíte od 800 korun.

Za ty peníze to stojí, ne? Anebo si raději budete pořádně a správně čistit zuby?

Čistit si zuby je kumšt!

Věřte, že alespoň jedna návštěva dentální hygienistky se vám vyplatí. Dle jejích rad budete používat správný kartáček, naučíte se, jaký sklon je vhodný. Stejně důsledně postupujte i v práci s mezizubním kartáčkem. Aby našel správné uplatnění, je třeba změřit mezery mezi zuby a vybrat vhodnou velikost. I tenhle problém s vámi odbornice vyřeší. Při následném čištění ale myslete na to, že se dentální kartáček používá jen od špičáků dál směrem k osmičkám. Prostor mezi předními zuby vyčistí dentální nit.

A jak často se vyplatí dentální hygienistku navštívit? To je individuální. Četnost závisí na potřebě léčit akutní zánětlivé stavy, kdy je třeba chodit i jednou týdně nebo za čtrnáct dní. Pro člověka, který chodí pravidelně, to stačí jednou za půl roku.

Cesta za zdravými a krásnými zuby nemusí být tak trnitá. Nezkusíte to?

Související témata:

Načítám