Hlavní obsah

Děti a kroužky: Vyberte jim originálního koníčka!

Foto: THINKSTOCK

Mají vaši potomci rádi dinosaury? Mohou chodit i do kroužku, který je na toto téma specializovánFoto: THINKSTOCK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trváte na tom, aby dítě navštěvovalo volnočasové kroužky, ale potomek prská, že ho kytara nebo florbal nebaví? Pátrali jsme za vás a našli originální aktivity! Která by se líbila vašemu potomkovi?

Článek

Patnáctiletá Tereza už chodila na šachy nebo aerobik. Kurz sice vždy dokončila, nijak ji ale nezaujal. Před třemi lety s mámou náhodou našly kroužek skákání na trampolínách. Tereza chodí skákat dodnes a pořád je stejně nadšená. „Neznám nikoho, kdo by na trampolíny chodil, i když teď už je to známější, a je to super,“ říká.

Všichni chtějí vařit

Pokud váš potomek nebaží po „obyčejných“ zájmech, jako je sport nebo hudební nástroj, zapátrejte v nabídce kroužků. Budete překvapeni, kam se od vašeho mládí nabídka posunula.

„Nové kroužky zařazujeme pravidelně, reagujeme na to, co si přejí děti a rodiče, ale hlavně na fenomeny doby, které u mladých letí,“ říká zástupkyně ředitele Domu dětí a mládeže v Praze 6 Jana Němcová. Třeba letos tady nově zařadili kurz vaření. „Ještě nevíme, jestli se naplní, ale je to právě reakce na požadavky dětí,“ doplňuje Jana Němcová.

Foto: THINKSTOCK

Kurzy vaření jsou v současné době mezi dětmi velmi oblíbenéFoto: THINKSTOCK

A že vaření opravdu „letí“, potvrzuje i Marie Růžičková ze společnosti Kroužky. „Je to zřejmě i kvůli popularitě televizních pořadů o vaření. Z kuchařů se staly celebrity a pro děti jsou slavní lidé lákavým vzorem,“ míní Marie Růžičková. Její agentura kroužek vaření začala nabízet loni a zájem byl obrovský, letos nejspíš bude přihlášených ještě víc. Jaké další neobvyklé aktivity si vaše dítě může vybrat?

Hledejte originální aktivitu

Posádkou lodi – Simulace můstku a strojovny hvězdné lodi či mise na cizí planety čeká na členy kroužku Hvězdná loď. Děti prožijí dobrodružství z 24. století. Pořádá Dům dětí a mládeže Třebíč.

Vyrob si šperk – Možnost nosit originální šperk vlastní výroby mají děti, které se přihlásí do kurzu Svět šperku. Naučí se různé druhy výroby, třeba vitrážovou tiffany techniku. Pořádá Dům dětí a mládeže Junior v Brně.

Malování na obličej – V kroužku Xsichtíci se zájemci naučí to, co je na dětských akcích vyhledáváno – malování na obličej. Poznají techniku kresby a mohou zazářit mezi spolužáky. Pořádá Dům dětí a mládeže Vyškov.

Foto: THINKSTOCK

I malování na obličej se vaše děti můžou naučit ve svém volném časeFoto: THINKSTOCK

Za dinosaury – Pravěká zvířata se jmenuje kroužek, ve kterém se sejdou milovníci vyhynulých pravěkých tvorů od prvohor až po současnost. Pořádá Dům dětí a mládeže Písek.

Kreslení na zeď – Grafitti ateliér mohou navštěvovat děti od deseti let, naučí se základy sprejování na papír, látku i zeď. Pořádá dům dětí a mládeže Rozmarýn Litoměřice.

Zábavná věda – Kroužek Vědecké pokusy, plný základů chemie, fyziky a přírodovědy formou zajímavých a bezpečných pokusů, mohou navštěvovat děti od pěti do devíti let. Pořádá společnost Kroužky.

Parlament – Cílem kurzu je naučit děti projevit svůj názor, vést diskusi a být sebejistý a kreativní. Pořádá Dům dětí a mládeže Mladá Boleslav.

Žonglování – Kurz vedou zkušení žongléři a děti si vyzkouší žonglovat vším, čím to jen lze. Pořádá Dům dětí a mládeže Praha 6.

Navštivte zkušební hodinu

Že se váš potomek nadchne pro nějaký originální kroužek ale neznamená, že hned sekne s hrou na housle nebo výukou jazyku. Domluvte se, že vzdělávací aktivitu doplníte o tu zábavnou. Než ale kurzovné zaplatíte, navštivte s dítětem první hodinu a nechte ho poznat, jestli je to to pravé. Většina pořadatelů tuto možnost nabízí.

A na jaký kroužek bude chodit vaše dítě?

Načítám