Hlavní obsah

Děti a odstáté uši: Kdy je přišít?

Foto: Thinkstock

Má vaše dítě odstálé uši? Můžete to řešit!Foto: Thinkstock

Reklama

Odstávají vašemu dítěti ouška a vy právě řešíte, zda mu je nechat přišít, aby se mu ve škole nesmáli, nebo počkat, až vyroste a rozhodne si o tom samo? Zajímá vás, co všechno musíte před takovým estetickým zákrokem podstoupit, kolik by operace stála a zda hrozí nějaké komplikace? Pak si přečtěte náš článek, který vám dnes na mnohé odpoví. Ptali jsme se odborníků za vás.

Článek

„Jéé, ty máš ale plachťáky. To jsou tvé nové přijímače? Ty máš uši jak Rákosníček…“ Nejen tyto, ale i mnohé další posměšky mohou být příčinou, proč se děti nemusejí smířit se svou drobnou odchylkou v podobě odstátých uší. „Jedná se o vrozenou vývojovou vadu ucha, kdy dochází k nedostatečné modelaci a nadbytečnému růstu chrupavky boltce,“ vysvětluje doktor Petr Janoušek z ambulance pro nemoci ušní, nosní a krční pro děti i dospělé v Palackého ulici v Praze.

A přestože se v podstatě jedná pouze o estetickou záležitost, jakou je i křivý nos nebo disproporce délky prstů, a tato vada není na škodu dobrému sluchu, může přinést spoustu problémů, zvláště dětem. Proto se často jako argumenty k operaci zvažují i psychosociální důvody, tedy výsměch a pocit méněcennosti. Pak lze operaci provést ještě před nástupem dětí do školy v šesti letech.

„Děti si ve většině případů v tomto věku již uvědomují jistý handicap a operaci si samy přejí. U mladších dětí je sice zákrok technicky možný, ale často nespolupracují při převazech a jejich motivace k výkonu je většinou nulová,“ objasňuje Martin Kloud z ambulance plastické a estetické chirurgie v Jičíně. Nejčastější doba k operaci přichází však až mezi 7. a 9. rokem života.

Foto: martinkloud.cz

Fotografie před operací a po zákrokuFoto: martinkloud.cz

Až ucho dospěje

„Obecně vzato se nedoporučuje jakkoli z kosmetických důvodů zasahovat do rostoucí tkáně, neboť to může vést k zastavení růstu, respektive k dalšímu nerovnoměrnému růstu. Z čistě anatomického hlediska je tedy nejlepší vyčkat s operací co nejdéle, až dojde k definitivnímu vytvarování boltce,“ upřesňuje Petr Janoušek. Další významnou metou je hranice dosažení deseti let věku dítěte, do kdy tento zákrok hradí při zdůvodnění pojišťovna.

„Mně nechali rodiče přišít uši v pěti, protože to hradila do deseti let pojišťovna. Dnes jsem za to moc ráda a nikdy jsem s tím neměla žádné problémy, snad jen, že jsou uši trochu citlivější, protože jsem měla sekanou chrupavku. Takže když je silný vítr, uši víc cítím," říká čtenářka Pavla z Teplic.

Cena za operaci jednoho boltce je 6 až 10 tisíc. „K zákroku je však třeba připočíst veškerou s ním spojenou péči včetně anestezie. Celková cena za operaci obou boltců včetně hospitalizace a anestezie tak může být i 20 tisíc korun,“ vypočítává doktor Janoušek. U dětí se provádí operace v celkové anestezii, u starších dětí, tak okolo devíti let, je možné i místní znecitlivění. Pokud se provádí zákrok na obou uších, trvá okolo jedné hodiny. U dospělých nejsou žádná zásadnější omezení.

Rizika aneb Co se může stát?

Principem operace je odstranění nadbytečné části kůže a modelace chrupavky, která způsobuje odstávání boltce. „Možné komplikace jsou stejné jako u každého chirurgického výkonu. Může to být krvácení, infekce, špatná i nevhodně umístěná jizva, záleží na tom, kdo a s jakou kvalifikací operaci provádí. Jinak poranění sluchu při standardní operaci je prakticky vyloučené,“ uvádí Štefan Lišaník z Plastické a estetické chirurgie Ostrava.

Foto: Isifa

Kdy jsou ouška odstálá až moc?Foto: Isifa

U dětí, které mají chrupavku měkčí než dospělí, bývají většinou pooperační bolesti jen minimální a málokdy vyžadují podání analgetika. Rekonvalescenci pak doktoři doporučují nejméně do 10. pooperačního dne s tím, že by se děti měly poté vyhnout častým návštěvám kolektivu a nadměrné fyzické zátěži.

Také jste nechali vašemu dítěti přišít uši nebo se na to chystáte? Podělte se s námi i s ostatními rodiči o vaše zkušenosti v diskusi.

Reklama

Související témata:

Načítám