Článek
Bílý jogurt je výborný základ pro marinádu, protože obsahuje enzymy a kyseliny, které maso zjemní a zároveň mu dodají příjemnou chuť.
Postup
01.
V míse smíchejte suroviny na marinádu: bílý jogurt, olej, koření na gyros, oregano, nastrouhanou citronovou kůru, sůl a čerstvě namletý pepř. Do připravené marinády zamíchejte kuřecí stehenní plátky bez kůže a marinujte 3 hodiny a klidně i přes noc.
02.
Troubu předehřejte na 200 °C. Připravte si formu na chlebíček a marinované kuřecí plátky do ní naskládejte vedle sebe nastojato. Maso vložte do předehřáté trouby a v průběhu pečení z formy dvakrát slijte vypečenou šťávu.
Tip: Slévat šťávu je nutné proto, aby se maso opékalo, a ne dusilo. Nebojte se o šťavnatost, kuřecí stehna jsou šťavnatá dost.
03.
Maso pečte dozlatova. Hotové vyklopte na krájecí prkénko a velkým nožem nasekejte. Masem plňte rozpečený pita chleba, přidejte nasekaný salát, rajčata, červenou cibuli a klidně další zeleninu. Nakonec pokapejte dresinkem či majonézou nebo podávejte s tzatziki.