Hlavní obsah
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Příprava masa podle tohoto receptu je velmi snadná a získáte tak kuřecí podobně opečené a chutné, jako je tradiční gyros. Poslouží jako výborná večeře nebo i oběd a pochválí vás celá rodina i hosté.

20 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
5 porcí
Maso a marináda
  • 1 kg kuřecích stehenních řízků
  • 1 kelímek bílého jogurtu
    7
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce sušeného oregana
  • 2 lžičky koření gyros
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 špetka pepře
  • 2 špetky soli
K podávání
  • 5 ks pita chlebů
    1
  • 1/2 ks hlávkového salátu
  • 4 ks rajčat
  • 1 ks červené cibule
  • 5 lžic dresinku
    7
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Bílý jogurt je výborný základ pro marinádu, protože obsahuje enzymy a kyseliny, které maso zjemní a zároveň mu dodají příjemnou chuť.

Postup

01.

V míse smíchejte suroviny na marinádu: bílý jogurt, olej, koření na gyros, oregano, nastrouhanou citronovou kůru, sůl a čerstvě namletý pepř. Do připravené marinády zamíchejte kuřecí stehenní plátky bez kůže a marinujte 3 hodiny a klidně i přes noc.

02.

Troubu předehřejte na 200 °C. Připravte si formu na chlebíček a marinované kuřecí plátky do ní naskládejte vedle sebe nastojato. Maso vložte do předehřáté trouby a v průběhu pečení z formy dvakrát slijte vypečenou šťávu.

Tip: Slévat šťávu je nutné proto, aby se maso opékalo, a ne dusilo. Nebojte se o šťavnatost, kuřecí stehna jsou šťavnatá dost.

03.

Maso pečte dozlatova. Hotové vyklopte na krájecí prkénko a velkým nožem nasekejte. Masem plňte rozpečený pita chleba, přidejte nasekaný salát, rajčata, červenou cibuli a klidně další zeleninu. Nakonec pokapejte dresinkem či majonézou nebo podávejte s tzatziki.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie4 078,19 kJ
Bílkoviny59,58 g
Tuky37,44 g
Sacharidy95,42 g
Sůl4,87 g
SAFA14,78 g
Vláknina4,65 g
Cukry6,71 g

Načítám