Hlavní obsah

Dětské kroužky: Boom zažívá vaření!

Foto: maternity-center.cz

Kroužek vyberte podle zaměření dítěteFoto: maternity-center.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes nám začíná nový školní rok, takže o děti je po dobu vyučování postaráno. Díkybohu! Co ale s nimi po škole? Pokud je nechcete dlouho nechávat v družině, přihlaste je do kroužků. V září je pravý čas, kdy tyto aktivity startují. A my vám poradíme, jak vybrat správný kroužek a za kolik.

Článek

Tradičním tématem zářijových rozhovorů rodičů s dětmi jsou zájmové kroužky. Je lepší nějaký sport, cizí jazyk nebo hra na hudební nástroj? Rodiče by měli nechat svého potomka zájmovou činnost vybrat. Volnočasová aktivita by totiž neměla být pokračováním výuky, ale něco, co dítě skutečně baví. Je určitě nesmysl aktivního chlapečka nutit hrát na flétnu. Ten se potřebuje vyběhat, aby naopak ze sebe dostal přebytečnou energii.

„Je dobré, pokud rodiče nechají své dítě, aby si kroužek vyzkoušelo, jestli ho bude bavit, jestli mu bude vyhovovat prostředí a lektor. My nabízíme zkušební hodinu zdarma, rodiče s dítětem mohou na kroužek přijít a vyzkoušet si ho. Je také dobré zjistit, kdo kroužek vede a zda je k práci s dětmi kompetentní. Práce s dětmi mladšími 6 let je totiž velmi specifická," upozorňuje ředitelka projektu Maternity Center Lucie Pivoňková.

A když se stane, že kroužek dítě přestane bavit? Pro většinu center není problém ho vyměnit. „U nás se kroužkovné platí na každé pololetí zvlášť. Když tedy chlapeček či holčička zjistí, že florbal ho nebaví, nebo že chce raději s kamarádkou chodit na keramiku, není problém v pololetí, ale i v průběhu školního roku přestoupit. Výhodou naší agentury také je, že dodáváme kroužky přímo do mateřských i základních škol po celé Praze, takže dítě může rovnou po vyučování docházet na kroužek v rámci jedné budovy a rodiče ho nemusí nikam vodit,“ uvádí Marie Růžičková z Dětské agentury Kroužky.

Boom zažívá vaření

Ani sport, ani cizí jazyky, ale vaření se v poslední době stává velmi populárním kroužkem u dětí ve věku 2,5 až 7 let. „Je to zřejmě i kvůli popularitě televizních pořadů o vaření. Z kuchařů se stali celebrity a pro děti jsou slavní lidé lákavým vzorem. Možná je ale jejich cílem jen připravit rodičům originální dárek v podobě netradičního dortu,“ vypočítává Marie Růžičková možné důvody. Kroužek je oblíbený i v mateřském centru Maternity. „Trvá 1,5 hodiny a seznamujeme tam děti s produkty, ze kterých se vaří, i s nástroji, které se k vaření používají. Vaříme i věci, které by se mohly zdát na první pohled složité, např. ovocné tvarohové knedlíky, ale pokud jsme schopni recept dětem uzpůsobit, a vždycky si na konec hodiny pochutnají," uvádí Lucie Pivoňková.

Záleží na věku

Kroužky navštěvují různě zdatné a staré děti. Jak takové situace řeší lektor? Ve sportovních kroužcích se snaží děti věkově co nejvíce přiblížit a při samotné hře jednotlivé týmy rozdělit tak, aby na obou stranách byla fyzická a dovednostní vyspělost přibližně stejná. A třeba u výuky cizího jazyka nebo flétničky ti zdatnější dostávají více samostatné práce.

Foto: maternity-center.cz

Populárním kroužkem se stává vařeníFoto: maternity-center.cz

Podívejte se, jaké kroužky jsou vhodné pro vaše dítě:

03 let: Tento věk je ideální na seznámení dětí s kolektivem a na pohybové aktivity

  • Cvičení pro miminka
  • Hry v pohybu
  • Hrátky s písničkami
  • Hrátky s bubnem

34 let: Děti nastupují do školky a potřebují se vybouřit, začínají také s výtvarnou činností

  • Dětský aerobik
  • Sportovní hry
  • Výtvarná výchova
  • Keramika

56 let: Děti by měly být zvyklé ze školky již na určité aktivity a mohou začít s kroužky zaměřenými na větší pozornost

  • Hudební výchova či zpěv
  • Sportovní hry
  • Angličtina pro nejmenší
  • Dramatická výchova
  • Malí kuchtíci

712 let: S nástupem do školy si děti mohou troufnout také na náročnější kroužky na pohyb či přemýšlení

  • Bojové sporty, fotbal či florbal
  • Moderní tanec, hip hop
  • Hra na hudební nástroj
  • Angličtina
  • Dramatická výchova
  • Základy počítačů
Foto: krouzky.cz

Hra na flétnu děti bavíFoto: krouzky.cz

Jak poznám dobrou agenturu

Jistě hodně napoví už webové stránky či leták s potřebnými informacemi. „Určitě by rodiče měli sledovat v jakém rozsahu tam informace o centru a kroužku jsou. Tedy ideálně by mělo být vše od fotografií, aby rodič věděl, kam jde, po informace o tom, jak kroužek probíhá a stručný profil lektora. Nesmí také chybět všechny platební podmínky, veškeré kontakty, atd. Samozřejmě by mělo být možné se jít do centra i podívat," upozorňuje Jana Holcová z Rodinného centra 4 Medvědi. Dobré je také třeba doporučení agentury od známých či přátel, kteří už mají s kroužky zkušenosti.

Kolik zaplatím

Ceny kroužků se pohybují různě a samozřejmě se odvíjejí od toho, jak náročný kroužek je a jaký se v něm využívá materiál. Tedy výtvarná výchova, keramika či vaření vyjdou určitě o něco dráž než třeba aerobik či tanečky. A ceny se liší také v rámci tří uvedených pražských agentur. Například v Dětském centru Kroužky zaplatíte za jedno pololetí (tedy 15 lekcí) 650 Kč. Při výtvarném kroužku však musíte ještě počítat s pětistovkou navíc na pomůcky. V Klubu Slunečnice se ceny za pololetí (16 lekcí) pohybují od 850 Kč do 1500 Kč. A v Maternity Center se platí od 1650 Kč do 2500 Kč za pololetí (17 lekcí). V ceně jsou ale zahrnuty veškeré pomůcky, které jsou k danému kroužku potřeba, jen zobcovou flétnu si rodiče pro děti na kroužek kupují na doporučení lektorů.

Už máte na letošek vybraný kroužek pro vaše dítě? A co vy, milé čtenářky mimopražské? Jak budou trávit odpoledne vaše dítka? Poraďte ostatním v diskusi pod článkem kam a za kolik své dítě přihlásit.

Související témata:

Načítám