Hlavní obsah

Škola: Kupte dětem správné tužky!

Foto: Thinkstock

Pero musí dobře padnout do rukyFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední prázdninový týden to v domácnostech se školáky začíná opět vřít. Je třeba nakoupit či dokoupit školní potřeby. Trochu složitější to mají ti, kdo pořizují podobnou výbavu poprvé a chybějí jim zkušenosti třeba s nákupem psacích potřeb. Naštěstí my poradit umíme!

Článek

Rozhodně platí, že vhodné pero bychom neměly dětem kupovat jako překvapení, ale společně s nimi. Pokud se mu s ním má dobře psát, musí do ruky padnout a dobře se držet. A zde je trochu problém v ergometricky tvarovaných úchopech – každé dítě má jinak tvarovanou ruku a to, co bude vyhovovat jednomu, druhému ne. Důležité je, aby část v úchopu byla měkká a neklouzala!

Tři hrany jsou lepší než učitel

Pro malé školáky se doporučují psací potřeby – nejen pera, ale i tužky či pastelky – trojúhelníkového tvaru. Ten přirozeně vede dítě ke správnému, takzvanému špetkové držení, při kterém se dítěti nejen dobře píše či kreslí, ale zároveň si nenamáhá zápěstí a ruku, a proto ho ani po delší době „nechytají“ křeče.

Trojhranný tvar mohou firmy ještě vylepšovat – buď speciálními výstupky, které působí jako masážní body, aktivují na bříškách prstů hmatové receptory, nebo naopak prohlubněmi. „Ty ,zdobí‘ po třech čtvrtinách délky malé prohlubně pro uložení prstů. Tím je dětem usnadněno hledání správného úchopu, prsty si spolehlivě najdou to pravé místo,“ říká Renata Unger ze společnosti Stabilo. Ve druhém případě se vyrábí jak varianta pro praváky, tak pro leváky a jsou dobře označené, aby nedocházelo k jejich záměně.

Foto: koh-i-noor.cz

Trojhranný tvar učí správnému drženíFoto: koh-i-noor.cz

Kromě ergometrického tvaru, který děti „nutí“ ke správnímu držení, je důležitá i nízká hmotnost psacího pera. Jinak se dětská ruka stejně unaví a děti budou trpět křečemi. A ty se u dětí hodně podceňují, podle výzkumu německého institutu Dialego AG z ledna letošního roku, uvedlo osmdesát procent ze 637 školáků, že při psaní pociťují křeče nebo dokonce trpí bolestmi.Na písmo se pak přestávají soustřeďovatt, což se určitě projeví v žákovské knížce. Proto u některých firem najdeme i zmenšené tužky určené pro děti předškolního věku, pro školáky od šesti, ale i dvanácti let.

Konec kaňkám!

Dnešní děti už se také nemusejí starat, zda mají pera na druhý den do školy naplněná, a my už nemusíme studovat návody, jak odstranit inkoust z koberce, parket nebo pohovky. Klasická inkoustová pera jsou na ústupu a nahrazují je bombičková.

Ke standardu u nových per patří houževnatý, zpravidla ocelový hrot. Proto i když dítě bude zpočátku na něj příliš tlačit, nezničí ho během prvního týdne. Takový hrot je proti rozskřípání odolný a osazený například iridiovou kuličkou, která zajišťuje rovnoměrné spouštění inkoustu a tenkou stopu písma.

Foto: stabilo.cz

Doplňkem rolleru je i mechanická tužka a ořezávátkoFoto: stabilo.cz

Stále oblíbenější než pera s hrotem jsou takzvané rollery. „Na vrcholu mají jen otáčející se kuličku, kterou nejde zdeformovat ani rozskřípat,“ říká Renata Unger. Navíc spoustu starostí si ušetříme tehdy, kdy se poohlédneme po perech, která mají roller přímo spojený s inkoustovou bombičkou. Podobně jako u propisovací tužky stačí prázdnou náplň vytáhnout a zasunout novou. Bombička se nepropichuje ani nešroubuje, proto nemůže vytéct. Inkoust se začne uvolňovat až při pohybu rolleru.

Cena dětských per se pohybuje zhruba od padesátikoruny až do několika stovek. Pokud bychom si snad myslely, že jim přece stačí to levnější, měly bychom si uvědomit, že je to jejich základní pracovní pomůcka, která ovlivňuje výsledky jejich učení. Za špatné vysvědčení našich dětí tak můžeme někdy i my samy!

Reklama

Související témata:

Načítám