Hlavní obsah

Kolik stojí prvňáček? Až 4500 Kč!

Foto: Thinkstock

Mezi nejdražší položky patří aktovkaFoto: Thinkstock

Reklama

Prázdniny se pomalu krátí a rodiče i děti už pomalu rozmýšlejí, jaké pomůcky budou v září potřebovat do školy. A nejvíc to asi bude zajímat rodiče prvňáčků. Obchody už totiž pro ně připravily tradiční nabídku aktovek, penálů i sešitů. Víte, na kolik vás školní pomůcky do 1. třídy vyjdou? Spočítali jsme to za vás.

Článek

Do školy? Jen s oblíbeným hrdinou!

Do prvních tříd letos zamíří okolo 100 000 prvňáčků a právě na ně se zaměřují obchodní řetězce, které nabízejí školní potřeby. Snaží se tak nalákat nejen na výhodné ceny, ale hlavně na motivy oblíbených postaviček a hrdinů z kreslených seriálů. „Podle našich zkušeností si zejména menší děti chtějí zpestřit školní docházku hravými obrázky na pomůckách. Nabízíme proto celé sady s motivy s dětských filmů, jako jsou Auta, Medvídek Pú, Princess nebo hit letošního roku Toy Story 3. O něco starší děti pak touží hlavně po motivech Hannah Montana a High School Musical nebo Avatar. Hitem sezony budou celé sady pomůcek ve stejném designu, od sešitů, přes desky až po šanony nebo kufříky,“ prozradil nákupčí papírenského zboží Tesco Anton Čižmárik.

Pozor: nakupujte jen věci ze seznamu

Pokud se chystáte poprvé vybavit své malé školáky do 1. třídy, možná jste u zápisu už dostali seznam pomůcek, které bude vaše dítě potřebovat. Pokud ne, prostudujte si náš seznam, který vám napoví, co už teď nakoupit. „V dnešní době, kdy příspěvek státu je 800 korun pro žáka 1. třídy, doporučujeme rodičům, aby zakoupili dětem pouze věci osobního užití: školní taška, penál (vybavený pastelkami, perem, gumou, lepší je jednoduchý ,jednopodlažní', ty skládané trojpatrové jsou na nic, akorát zaberou místo na lavici), cvičební úbor, přezůvky. Ostatní pomůcky dostávají žáci z dotace Ministerstva školství," říká ředitelka ZŠ Mendelova v Praze 4 Martina Thumsová.

Aktovky: velký cenový rozdíl

Nejvíc peněz rodiče vydají za nákup školní brašny. Do té se však vyplatí investovat, protože v ní děti budou nosit i několik kilogramů. Kvalitní aktovka by tak měla sama o sobě vážit co nejméně, mít anatomické tvarování zad, nastavitelné popruhy i reflexní prvky. Další výhodou je více komor na oddělení učení od dalších věcí, pláštěnka a pevné dno. Ceny školních brašen se mohou pohybovat v rozmezí od 500 do 2500 korun, takže vybírejte s rozvahou i rozumem.

Foto: Thinkstock

Prvňáčci dostávají příspěvek od státuFoto: Thinkstock

Další výdaje: školní jídelna i pokojíček

S nástupem prvňáčka do školy čekají na něj i rodiče další velké změny. Týkají se hlavně vybavení pokojíčku, kde by určitě neměl chybět vhodný nábytek - psací stůl a hlavně kvalitní židle – Jak ho správně vybrat najdete ZDE. Dítě by totiž nemělo psát domácí úkoly „na koleni". No a s jakými výdaji je dobré ještě počítat? Nezapomeňte na školní obědy, případně odpolední družinu, kde občas požadují menší příspěvek nebo zájmové kroužky. Vždyť vaše děti by se měly nadále rozvíjet i podle svých zájmů (hudební, výtvarné, sportovní) apod.

Máte doma prvňáčka? Už jste mu nakoupili výbavu do školy? A na kolik vás přišla? Podělte se s ostatními o své zkušenosti z nákupů a jak ušetřit.

Reklama

Související témata:

Načítám