Hlavní obsah

Dezert z piva? Rozhodně! Vyzkoušejte nejen tuto nepečenou dobrotu

Foto: VICUSCHKA, Shutterstock.com

Foto: VICUSCHKA, Shutterstock.com

Reklama

Honí vás mlsná, ale v létě vás prostě ze zásady k troubě nikdo nedostane? Uvidíte, že i bez pečení si můžete dopřát elegantní dezert. Máme pro vás tipy s vločkami, letním ovocem i pivem!

Článek

Zapomeňte na moučníky plné mouky a dopřejte si raději nějakou lehčí sladkou tečku. Roztomilé tartaletky plné oříšků a ovoce, vtipnou pivní granitu nebo karamelový cheesecake zvládnete i bez pečení, a přitom si zaručeně pochutnáte.

Čokoládové dortíky

Na 4 košíčky potřebujete: 100 g datlí, 200 g para ořechů, 150 g strouhaného kokosu, 2 lžíce kakaa, 1/4 lžičky soli

Na náplň: 200 g kešú ořechů, 200 ml vody, 80 ml javorového sirupu, ¼ lžičky soli, 65 g kakaa, 100 g kakaového másla, ovoce a ořechy na ozdobu

Foto: Kuchařka Máma mele vločky (vydalo Došel karamel)

Roztomilé košíčky jsou plné zdravých ingrediencí a ozdobit je můžete čerstvým ovocem nebo třeba sekanými oříškyFoto: Kuchařka Máma mele vločky (vydalo Došel karamel)

Postup: Formy na tartaletky vyložte potravinářskou fólií. Datle a kešú ořechy dejte zvlášť do misek, zalijte studenou vodou a nechte asi 60 minut nabobtnat. Jako první si připravte „těsto“ na korpus. Do kuchyňského robotu nasypte para ořechy a rozmixujte najemno – ovšem jen krátce, aby nepustily tuk. Promíchejte s kokosem, kakaem a solí. Datle sceďte, rozmixujte na kaši (nebo je umelte na masovém mlýnku) a smíchejte s ořechovou směsí. Pokud se hmota drobí a není dostatečně soudržná, přidávejte do ní po lžících vodu a míchejte. Ve chvíli, kdy je dobře tvárná, ji rozdělte na čtyři díly a natlačte na dna a stěny formiček. Nejlépe to půjde mokrýma rukama. Formy dejte odležet do lednice a pusťte se do náplně.

Kešú ořechy sceďte, zalijte vodou a sirupem, osolte je a rozmixujte dohladka. Přisypte kakao a znovu mixujte. Kakaový prášek se drží na povrchu a chvíli trvá, než se s ořechovou hmotou spojí. Buďte proto trpěliví. Ve vodní lázni rozpusťte kakaové máslo, vlijte ho do náplně a pořádně zamíchejte. Odleželé korpusy naplňte připraveným krémem a nechte v lednici zatuhnout alespoň osm hodin. Tartaletky poté opatrně vyndejte z forem, sloupněte fólii a ozdobte malinami, borůvkami nebo nasekanými ořechy.

Nepečený cheesecake s karamelizovanou bílou čokoládou

Na 4 porce potřebujete: 60 g cukru krupice, 30 g ovesných vloček, 30 g mandlové moučky

Na náplň si připravte: 200 g čerstvého sýra (Philadelphia, Buko, Matylda), 200 g zakysané smetany, 60 g cukru krupice, 1 vanilkový lusk, šťávu z 1/2 citronu, 100 g čerstvých malin

Na čokoládu (lze vynechat): 100 g kvalitní bílé čokolády, ¼ lžičky soli

Foto: Kuchařka Kublanka vaří doma (vydalo Esence)

Sofistikovaný dezert s jemným krémem, křupavými vločkami a karamelem doplňte čerstvými malinamiFoto: Kuchařka Kublanka vaří doma (vydalo Esence)

Postup: Jestli chcete dezert ozdobit efektními kousky karamelizované čokolády, začněte tou (i když tím porušíme pravidlo netknuté trouby). Troubu předehřejte na 120 °C. Pečicí papír zmačkejte, znovu ho narovnejte a vyložte jím plech (čokoláda tak získá po zatuhnutí strukturu). Čokoládu nasekejte nahrubo, rozložte na plech a dejte na 90 minut péct. Každých deset minut ji promíchejte silikonovou stěrkou. Jakmile zkaramelizuje do zlatohnědé barvy, naposledy ji promíchejte, pak ji stěrkou rozetřete na pečicím papíru do tenké vrstvy, jemně posolte a nechte zatuhnout v chladničce. Poté s pomocí suchého nahřátého nože vykrájejte 4 menši trojúhelníky a zbytek nasekejte najemno.

Vanilkový lusk podélně rozřízněte a tupou stranou nože z něj vyškrábněte semínka a smíchejte je se zakysanou smetanou, sýrem, cukrem a citronovou šťávou. Nechte v chladu uležet 30 až 60 minut. Cukr na korpus dejte do menšího hrnce a bez míchání ho nechte na mírném ohni zkaramelizovat do zlatohnědé barvy. Karamel ihned stáhněte z ohně, dřevěnou vařečkou ho rychle promíchejte s ovesnými vločkami a mandlovou moučkou a vzniklou hmotu rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Těsně před podáváním naplňte dno připravených skleniček rozlámanými karamelovými vločkami, na ně dejte několik lžic krémové náplně, maliny, posypte nasekanou karamelizovanou čokoládou a nakonec ozdobte připravenými trojúhelníky. Ihned servírujte.

Pivní granita

Na 4 porce potřebujete: 500 ml černého piva, 250 ml vody, 120 g medu, 100 g cukru, 3 ks badyánu

Foto: Shutterstock

Originální recept na granitu (druh sorbetu, který si snadno připravíte i doma a bez použití zmrzlinovače) pro vás připravil kuchař Lukáš Lang z Orea hotelu PyramidaFoto: Shutterstock

Postup: V hrnci zahřejte cukr a pomalu udělejte světlý karamel. Zalijte černým pivem a vodou, přidejte med a badyán a zvolna svařte na dvě třetiny původního objemu. Sceďte na pekáč a dejte do mrazáku. Přibližně každou půlhodinu promíchejte a po zatuhnutí škrábejte vidličkou, aby se z hmoty nestala tvrdá, zmrzlá placka, ale krásně nadýchaná směs. Naškrábanou granitu podávejte ve vymrzlé koktejlové sklenici.

Dali byste si některý z dnešních receptů, nebo jste spíše zastánci klasiky, jako je tiramisu a dezerty na bázi smetany?

Reklama

Načítám