Článek
Zapomeňte na moučníky plné mouky a dopřejte si raději nějakou lehčí sladkou tečku. Roztomilé tartaletky plné oříšků a ovoce, vtipnou pivní granitu nebo karamelový cheesecake zvládnete i bez pečení, a přitom si zaručeně pochutnáte.
Čokoládové dortíky
Na 4 košíčky potřebujete: 100 g datlí, 200 g para ořechů, 150 g strouhaného kokosu, 2 lžíce kakaa, 1/4 lžičky soli
Na náplň: 200 g kešú ořechů, 200 ml vody, 80 ml javorového sirupu, ¼ lžičky soli, 65 g kakaa, 100 g kakaového másla, ovoce a ořechy na ozdobu
Postup: Formy na tartaletky vyložte potravinářskou fólií. Datle a kešú ořechy dejte zvlášť do misek, zalijte studenou vodou a nechte asi 60 minut nabobtnat. Jako první si připravte „těsto“ na korpus. Do kuchyňského robotu nasypte para ořechy a rozmixujte najemno – ovšem jen krátce, aby nepustily tuk. Promíchejte s kokosem, kakaem a solí. Datle sceďte, rozmixujte na kaši (nebo je umelte na masovém mlýnku) a smíchejte s ořechovou směsí. Pokud se hmota drobí a není dostatečně soudržná, přidávejte do ní po lžících vodu a míchejte. Ve chvíli, kdy je dobře tvárná, ji rozdělte na čtyři díly a natlačte na dna a stěny formiček. Nejlépe to půjde mokrýma rukama. Formy dejte odležet do lednice a pusťte se do náplně.
Kešú ořechy sceďte, zalijte vodou a sirupem, osolte je a rozmixujte dohladka. Přisypte kakao a znovu mixujte. Kakaový prášek se drží na povrchu a chvíli trvá, než se s ořechovou hmotou spojí. Buďte proto trpěliví. Ve vodní lázni rozpusťte kakaové máslo, vlijte ho do náplně a pořádně zamíchejte. Odleželé korpusy naplňte připraveným krémem a nechte v lednici zatuhnout alespoň osm hodin. Tartaletky poté opatrně vyndejte z forem, sloupněte fólii a ozdobte malinami, borůvkami nebo nasekanými ořechy.
SLADKOSTI BEZ PEČENÍ
Nepečený cheesecake s karamelizovanou bílou čokoládou
Na 4 porce potřebujete: 60 g cukru krupice, 30 g ovesných vloček, 30 g mandlové moučky
Na náplň si připravte: 200 g čerstvého sýra (Philadelphia, Buko, Matylda), 200 g zakysané smetany, 60 g cukru krupice, 1 vanilkový lusk, šťávu z 1/2 citronu, 100 g čerstvých malin
Na čokoládu (lze vynechat): 100 g kvalitní bílé čokolády, ¼ lžičky soli
Postup: Jestli chcete dezert ozdobit efektními kousky karamelizované čokolády, začněte tou (i když tím porušíme pravidlo netknuté trouby). Troubu předehřejte na 120 °C. Pečicí papír zmačkejte, znovu ho narovnejte a vyložte jím plech (čokoláda tak získá po zatuhnutí strukturu). Čokoládu nasekejte nahrubo, rozložte na plech a dejte na 90 minut péct. Každých deset minut ji promíchejte silikonovou stěrkou. Jakmile zkaramelizuje do zlatohnědé barvy, naposledy ji promíchejte, pak ji stěrkou rozetřete na pečicím papíru do tenké vrstvy, jemně posolte a nechte zatuhnout v chladničce. Poté s pomocí suchého nahřátého nože vykrájejte 4 menši trojúhelníky a zbytek nasekejte najemno.
Vanilkový lusk podélně rozřízněte a tupou stranou nože z něj vyškrábněte semínka a smíchejte je se zakysanou smetanou, sýrem, cukrem a citronovou šťávou. Nechte v chladu uležet 30 až 60 minut. Cukr na korpus dejte do menšího hrnce a bez míchání ho nechte na mírném ohni zkaramelizovat do zlatohnědé barvy. Karamel ihned stáhněte z ohně, dřevěnou vařečkou ho rychle promíchejte s ovesnými vločkami a mandlovou moučkou a vzniklou hmotu rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Těsně před podáváním naplňte dno připravených skleniček rozlámanými karamelovými vločkami, na ně dejte několik lžic krémové náplně, maliny, posypte nasekanou karamelizovanou čokoládou a nakonec ozdobte připravenými trojúhelníky. Ihned servírujte.
Pivní granita
Na 4 porce potřebujete: 500 ml černého piva, 250 ml vody, 120 g medu, 100 g cukru, 3 ks badyánu
Postup: V hrnci zahřejte cukr a pomalu udělejte světlý karamel. Zalijte černým pivem a vodou, přidejte med a badyán a zvolna svařte na dvě třetiny původního objemu. Sceďte na pekáč a dejte do mrazáku. Přibližně každou půlhodinu promíchejte a po zatuhnutí škrábejte vidličkou, aby se z hmoty nestala tvrdá, zmrzlá placka, ale krásně nadýchaná směs. Naškrábanou granitu podávejte ve vymrzlé koktejlové sklenici.
Dali byste si některý z dnešních receptů, nebo jste spíše zastánci klasiky, jako je tiramisu a dezerty na bázi smetany?