Hlavní obsah

Dezerty s čokoládou: Jsou hříšně dobré!

Foto: thinkstock

Ať už je dezert pečený nebo ne, s čokoládou vám bude chutnat vždyckyFoto: thinkstock

Reklama

Na dnešek jsme si pro vás nachystali tři čokoládové recepty, kterým neodoláte. Čokoláda navíc uklidňuje, takže si v tom počínajícím předvánočním shonu aspoň trochu odpočinete.

Článek

Také máte v chladném počasí zvýšenou chuť na sladké? My rozhodně ano. Zkuste proto i vy naše dnešní extra čokoládové recepty, kterými si rozhodně uděláte radost. A kdybyste se radši chtěli pustit do čokoládového pečení vánočního cukroví, vyzkoušet můžete třeba tenhle recept na čokoládové trojhránky.

Čokoládové cupcakes

Na 12 kousků potřebujete: 160 g hořké čokolády, 200 g másla, 200 g moučkového cukru, 4 vejce, 230 g hladké mouky, 2 lžičky prášku do pečiva a 4 lžíce kakaa. Všechny ingredience musí mít pokojovou teplotu!

Na ozdobu si připravte:25 g hořké čokolády, 150 g termizovaného smetanového sýru (Lučina, Duko a podobně), 50 g moučkového cukru a pár kapek vanilkového extraktu

Foto: portál matkyadcery

Tmavé těsto se smetanovým krémem a ovocem vám zachutná na první vyzkoušeníFoto: portál matkyadcery

Postup:Troubu zapněte na 170 stupňů. Hořkou čokoládu nasekejte nahrubo a rozpusťte ji ve vodní lázni. Máslo s cukrem vyšlehejte do světlé pěny a postupně jedno po druhém do ní přidávejte vejce. Poté přidejte rozpuštěnou čokoládu a proseté suché ingredience.

Formu na 12 cupcakes vyložte papírovými košíčky, rozdělte do nich těsto a dejte asi na 15–20 minut péct. Než upečené cupcakes vychladnou, připravte si krém: jednoduše smíchejte rozpuštěnou čokoládu se smetanovým sýrem, cukrem a troškou vanilkového extraktu. Nakonec krémem cupcakes ozdobte (přidat můžete i nějaké ovoce) a můžete podávat!

Pěna z hořké čokolády s višňovou omáčkou

Na 4–6 porcí potřebujete: 200 g čokolády s minimem 70 % kakaa (plus asi 50 g na ozdobu), 5 vajec, špetku soli, 150 g cukru, 2 lžíce rumu, 125 g smetany ke šlehání, 250 g třešní nebo višní (stačí kompotované), 400 ml višňového džusu, 1 vanilkový lusk, 1 tyčinku skořice, 3 hvězdičky badyánu, 1 lžičku kukuřičného škrobu, šťávu z 1/2 citronu

Foto: Lindt

Čokoládová pěna s višňovou omáčkou se doplňují přímo geniálněFoto: Lindt

Postup:Pěnu musíte vzhledem k dlouhému chlazení začít dělat alespoň s tříhodinovým předstihem.Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh a postupně do něj zašlehejte 100 g cukru, zbytek přijde do omáčky. Žloutky smíchejte se semínky z vanilkového lusku a rumem a metličkou je vyšlehejte do pěny. Do té pak přidejte rozpuštěnou (ale zchladlou) čokoládu, smetanu ke šlehání a bílkový sníh. Připravenou pěnu narovnejte do misky, uhlaďte její povrch a dejte ji aspoň na 3 hodiny chladit do lednice.

Mezitím si připravte višňovou omáčku. Zbylých 50 g cukru nechte na pánvi zkaramelizovat, přidejte višňový džus a koření a nechte na mírném plamenu vařit asi 15 minut. Škrob rozmíchejte v malém množství vody a vmíchejte ho do svařené omáčky. Tu pak přelijte přes síto, případně dochuťte citronem.

Hotovou omáčku nalijte do hlubokého talíře či misky, přidejte pár třešní nebo višní a doprostřed naservírujte kousek ztuhlé čokoládové pěny. Dezert nezapomeňte dozdobit nastrouhanými hoblinkami čokolády!

Koláč s karamelem a čokoládou

Na formu o průměru 24 cm potřebujete: 220 g hladké mouky, 60 g cukru moučka, 120 g másla, 1 vejce, 150 g zakysané smetany, 250 g hořké čokolády, 1 lžíci másla a 40 g cukru moučka, hrst pekanových ořechů

Na karamel si připravte:200 g cukru krupice, 3 lžíce másla, 300 ml smetany na vaření a 1 vrchovatou lžíci škrobu (k rozmíchání trošku vody)

Foto: Yoplait

Tenhle jednoduchý recept na čokoládovo-karamelový koláč si oblíbíteFoto: Yoplait

Postup:Mouku, cukr, vajíčko a trochu změklý tuk dejte do mísy a vypracujte těsto, které následně nechte odležet asi 20 minut v lednici. Troubu zapněte na 170 stupňů. Odleželé těsto vyválejte na tenký plát, urovnejte ho do koláčové formy, propíchejte vidličkou a dejte asi na 15–20 minut zatížené pečicími fazolemi péct.

Mezitím se pusťte do náplně. Hořkou čokoládu rozpusťte spolu s máslem ve vodní lázni a nechte ji trochu zchladnout. Pak ji vyšlehejte se zakysanou smetanou a cukrem. Na pánvi rozpusťte cukr na karamel, do kterého vmíchejte smetanu a kousek másla a vše rozmíchejte metličkou do hladka. Nakonec do něj vmíchejte škrob rozmíchaný v trošce vody a směs povařte asi minutu do zhoustnutí.

Hotový karamel nalijte na upečené těsto a nechte ho ztuhnout, nakonec koláč potřete i čokoládovým krémem a posypte ořechy.

Který recept dnes nejvíc zaujal vás? Podělte se i svoje tipy v sekci Vaše recepty!

Reklama

Načítám