Hlavní obsah

Dezinfekce v bytě: Kdy si úklidem ničíte zdraví?

Foto: Thinkstock

Je opravdu nutné používat při úklidu často dezinfekci?Foto: Thinkstock

Reklama

Posedlí čistotou, nebo pod tlakem reklamy? Vypadá to, že stále častěji saháte po přípravcích s dezinfekční složkou, abyste zbavili domácnost mikroorganismů. Je to chvályhodné, nebo děláte chybu?

Článek

Pokud byste sledovali pouze reklamní slogany, museli byste mít pocit, že váš byt je vlastně nepřátelským územím, které osídlily miliony bakterií, čekajících jen na to, až pustíte z ruky dezinfekci… Nenechejte se pobláznit, dezinfekce je v domácnosti užitečná, ale jen v omezené míře, hlavně ta na bázi chloru.

„„Mám k tomu takové přirovnání: Přistupujte k úklidu v domácnosti jako k péči o vlastní tělo. Zašpiněné ruce stačí omýt mýdlem, na zápal plic jsou třeba antibiotika. Uklízet doma denně přípravky na bázi chloru je jako léčit rýmu chemoterapií. Biocidní a toxické přípravky mají být určeny pro krajní případy a vysoce zátěžová prostředí. Prostě i zde platí: všeho s mírou,“ říká Jaroslav Došek z firmy BioDrogerie.

Kam dezinfekci ano?

Dezinfekce by měla zůstat výjimečným doplňkem úklidu, nutně ne součástí toho každodenního. Pokud se totiž podíváte na složení přípravků, jsou plné látek, které mohou poleptat pokožku – například chloroxylenol, mohou být toxické jako fenol nebo chlornan sodný (tedy podoba často užívaného chloru), o kterém se mluví jako o možném karcinogenu. Navíc mohou tyto látky v nevhodném spojení s ostatními úklidovými prostředky reagovat a vytvořit opět toxické výpary.

Právě proto je třeba tyto prostředky používat opravdu s rozmyslem. Na přípravcích, které dezinfekční složky obsahují, to výrobce píše – již v názvu. Klasické uklízecí prostředky nedezinfikují, tedy neničí mikroorganismy, bakterie a plísně, ale jen zbavují povrchy nečistoty.

Foto: Thinkstock

Kuchyň je místo, kde se občas dezinfekce hodíFoto: Thinkstock

Kuchyň

Platí, že pečlivě udržovat byste měli pracovní desku kuchyňské linky, dřez i houbičky a hadříky na nádobí, kterými stíráte právě pracovní plochu a nádobí. Pokud budete dbát na pravidelný úklid před vařením i po něm, pak stačí dezinfekci používat jednou za čas. Lze místo ní použít i alkohol.

Koupelna a záchod

Toaleta a její okolí jsou místa, kde se občasné dezinfekce bát nemusíte. Ovšem jde většinou o uzavřené prostory, které by se po vašem zásahu neměly stát „plynovou komorou". Dobře tedy větrejte, zhruba po 30 minutách by případné škodliviny na bázi chloru měly zmizet – rozložit se.

Dětský pokoj

Prostor, kde si hrají děti, byste měli držet v čistotě, ale s dezinfekcí buďte opatrní. Pokud už tu potřebu máte, pak zvolte přípravky bez chloru a následně vše důkladně omyjte obyčejnou vodou. Pro hračky to platí dvojnásob.

Foto: Thinkstock

Pečlivě čtěte doporučení od výrobce a řiďte se jimi – což platí i pro použití gumových rukavicFoto: Thinkstock

Potřeby našich mazlíčků

Kočičí záchodky, ale i okolí misky a pelíšek, pokud je omyvatelný, voliéry ptáků. To jsou místa, kam občas můžete i s přípravkem obsahujícím dezinfekční složku. Dobře prostudujte návod zvoleného přípravku, a pokud výrobce radí plochu následně omýt, udělejte to stejně pečlivě jako v případě potřeb pro děti.

Drobnosti v domácnosti

Dezinfekci můžete použít občas i na místa, kterých se nejčastěji dotýkáte všichni – klik od dveří, ovladačů, počítačové myši, klávesnice. Ale zvláště v posledních případech dejte pozor na to, aby to byly přípravky určené pro elektroniku, jinak byste mohli napáchat víc škody než užitku. U takových přípravků i spotřebičů se rozhodně držte návodu.

Proč to s dezinfekcí nepřehánět?

„Látky s biocidními, žíravými a chemicky bělicími složkami byste měli používat v nezbytně nutném množství a rozhodně ne ,preventivně`, jak někdy výrobci radí,“ říká Jaroslav Došek. Zcela zásadní je dodržovat dávkování i bezpečnostní pokyny, tedy nutnost pracovat například v rukavicích, větrat nebo ošetřené plochy otřít studenou vodou. Ideální je samozřejmě vybrat přípravky netoxické nebo použít k úklidu páru.

Používáte dezinfekční prostředky? Napište nám, kde v domácnosti je využijete.

Reklama

Načítám