Hlavní obsah

Mám dceru. Jak ji ochránit? 3

Foto: shutterstock.com

Mladé ženy bývají lehkomyslnéFoto: shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

3. díl - Naše dcery jsme se již pokusily ochránit před pohlavními chorobami, před žloutenkou, drogami či nesprávnými stravovacími návyky atd. Lehkost mládí však vede i k dalším zbytečným nepříjemnostem, jako je neplánované těhotenství nebo nebezpečný sport. Pojďme si s nimi ještě popovídat!

Článek

Sport nemusí vést ke zdraví

Mladá žena se cítí plná síly, svět jí leží u nohou a má dojem, že zdolá všechny rekordy. Právě tenhle pocit ale může vést k závažnému poškození zdraví. Ani „nadupaná" atletka, ani olympijská reprezentantka nikdy nepodceňuje správnou obuv a vhodně zvolené tréninkové zátěže. Touha po úspěchu by se měla na míle vyhnout používání anabolik či jiných chemických medikamentů. Právě v mladém věku se mohou projevit srdeční nedostatečnosti, o kterých jste neměly ani zdání a jejich propuknutí může vyvolat přeceňování organismu. To netkví jen v tom, že déle běháte, ale třeba v extrémních podmínkách vedra či zimy, překonávání nadmořské výšky... Při prvních náznacích toho, že srdíčko šlape jinak, než jak jste zvyklá, je nutné dojít k doktorovi. Ten už podle EKG určí správnou míru zátěže...

Milá dcero:

Jsem moc ráda, že se nepovaluješ na gauči. Že chodíš s přáteli běhat, hrát tenis, plavat, šplhat do hor... Vždycky ale, dokud tě znova neslyším v telefonu, trnu hrůzou, abys nepřeceňovala své fyzické schopnosti. Vím, že jsi plná síly a zdravá, spíš já mám srdeční slabost, když pár hodin nevím, co právě podnikáš. Pamatuj na to, že kdykoli ti bude špatně, čekám u mobilu a jedu si pro tebe. Není důvod k obavám, ale taky není důvod tyhle aktivity přehánět. Nejklidnější jsem, když vím, že je s vámi někdo zkušený, kdo zná míru. Nepotřebuješ lámat rekordy, pro mě jsi stejně jednička.

Foto: shutterstock.com

Nepřeceňujte své sílyFoto: shutterstock.com

Sebevražda nic neřeší

Statistika hovoří jasně a smutně. Každý den se u nás několik mladistvých pokusí skoncovat se životem. Nemůžeme je odsuzovat za problémy (nešťastná láska, škola, šikana), které již z našeho pohledu nejsou aktuální. Jsou ještě v jiném stadiu vývinu psychiky. I v pozdějším věku - kolem dvacítky, mohou podobné nápady přijít. Dost lidí postupně zjišťuje, že má jinou sexuální orientaci nebo je prostě s..., jsou rozčarovaní ze života. Může se jednat i o psychickou nemoc, která propuká teprve v tomto věku. Pokud člověk se sebevražednými úmysly nemá s kým hovořit o svých problémech, topí se v depresi a nevidí cestu ven - respektive ven ano, dovnitř ne. V Čechách máme kolem stovky bezplatných linek důvěry, kde s ním jeho konkrétní situaci proberou odborníci na Lince bezpečí na čísle 116 111. Určitě to stojí za pokus!

Milá dcero:

Pevně věřím a doufám, že právě ty se do podobné situace nikdy nedostaneš a kdyby ti bylo z něčeho úzko, víš, že za mnou můžeš přijít kdykoli a s čímkoli. Vždycky spolu najdeme cestu, jak věci vyřešit. Mnoho lidí tě v životě zklame či zradí, takové už to na světě je. Snažím se ze všech sil, abys pro smutné myšlenky neměla žádný důvod, tak udělej totéž pro mě. Budeš-li mě potřebovat, klíče máš.

Foto: shutterstock.com

Chraňte dceru před nechtěným těhotenstvímFoto: shutterstock.com

Nechtěné těhotenství

Škola i média už udělala v téhle problematice kus práce. Přesto nikdy neškodí, zopakovat si, že dítě by měla žena počít až tehdy, když po tom touží, nikoli nahodile. Pověry o tom, že napoprvé se nemůže nic stát, jsou dávno překonány. Ani přerušovaná soulož či prezervativ není stoprocentní jistota (známe ty příhody s gumičkami, které jsou ale úsměvné až při pohledu zpět). Asi největší klid můžete mít se správnou antikoncepcí - pilulkami, které vám doporučí lékař. Mladý organismus a nejspíš ani vaše psychika není připravena na to, že byste měla prožít umělé přerušení těhotenství - potrat. Je proto jednodušší v době, kdy se chystáte započít svůj sexuální život, vyhledat předem doktora a poradit se o správném způsobu antikoncepce. Absolvujete jen prohlídku a jaterní testy - lékař hlídá, aby vám medikamenty neublížily. Pak už si jen pamatovat, že denně spolknete prášek. Při mediciální antikoncepci se vám uleví i ve dnech menstruace - budete přesně vědět, kdy ji čekat, bude kratší a méně bolestivá.

Milá dcero:

Ani se mi nechce věřit, že má holčička je už tak veliká, ale máš právo na lásku - bez ní bys tu nebyla ani ty. Jenom dávej pozor - první zkušenost ještě nemusí být ta pravá a nechci se stát babičkou do té doby, dokud ty nebudeš v dobrých rukou a nebudeš si miminko přát. Času je dost. Zatím zajdi za gynekologem nebo tam zajdu s tebou, budeš-li chtít. Deset minut na křesle je určitě daleko lepší než řešit dítě jako problém - tvého studia, kariéry, volného času. Až otěhotníš proto, že to tak doopravdy chceš, budeme si to spolu s tvým mužem báječně užívat.

Naše příklady nevystihují ani zlomek nebezpečí, která na naše holčičky číhají. Chtěly jsme jen ukázat vzorek konverzace s potomkem. Konverzace, která, věříme, bude fajn už jen proto, že vaše dítě pochopí, že s vámi může klábosit bez okolků a o všem.

Související témata:

Načítám