Hlavní obsah

Dítě našlo můj vibrátor! Co teď?

Foto: Thinkstock

Děti jsou zvědavé, a netýká se to jen vánočních dárkůFoto: Thinkstock

Reklama

Ta situace zaskočí asi každého rodiče. Jakkoli se snažíte své erotické pomůcky či lechtivé časopisy před dětmi ukrýt, přesto se jim je podaří odněkud vytáhnout. Co to je? Čí to je? Na co to je? Otázky, na které sice odpověď znáte, ale přesto se vám do vysvětlování nechce. Jak se v takové situaci zachovat? Co dětem říct? Pravdu, nebo je lepší alespoň trochu mlžit?

Článek

Jednoduše se to může stát. Maminka Jana ukládala každý den po obědě svého asi tříletého synka ke spánku do ložnice, kde normálně spí i ona se svým mužem. Jednou šla Honzíka zkontrolovat a našla ho zahloubaného do ryze pánského časopisu, který měl tatínek schovaný v šuplíku v nočním stolku. „Nijak jsem to nekomentovala, jen jsem mu časopis vzala a bylo to. Honzík se na nic neptal, tak jsem si oddychla a manžela večer seřvala, že si to musí lépe uklízet,“ popisuje Jana.

Jenže když druhý den syna opět dávala po obědě spát, chlapeček na ni zaútočil otázkou, kterou vážně nečekala. „Zeptal se mě, jestli si zase budeme číst tu pohádku o pindících,“ vzpomíná Jana, která jen zavrtěla hlavou.

Celá historka je v podstatě úsměvná, ale jen proto, že byl Honzík ještě vážně malý. Kdyby byl třeba na prahu puberty, Jana by se vysvětlování nevyhnula.

Foto: Thinkstock

Pro děti jsou pohádky přece jenom lepšíFoto: Thinkstock

Hlavně nelamentujte!

Ideální možností je, že vaše erotické pomůcky budou tak dokonale schované, že je dítě nenalezne. Ale když už si se zaujetím prohlíží váš vibrátor, musíte zachovat klid. Zděšení, urychlené schovávání předmětu a věty typu „to není pro děti“ nebo „kdes to vzal, to nesmíš!“ jsou spíš na škodu. Vše, co je zakázané, je totiž zároveň pro děti zajímavé. „Rozhodně se to nesmí tabuizovat, zakazovat, jednoduše dávat jakkoli najevo, že je to něco špatného, nedovoleného nebo nepřirozeného,“ radí psycholožka Lenka Čadová.

Podle ní platí v těchto situacích jedno obecné pravidlo: Nenechat dítě bez odpovědi, ale tu samozřejmě přizpůsobit jeho věku a také tomu, co už o sexu ví.

Tip redakce: Vtrhlo vám dítko do ložnice v tu nejnevhodnější chvíli? Jak reagovat, se dočtete v článku Šok! Dítě nás přistihlo při sexu!.

Nebojte se vysvětlovat

U malých, například tříletých dětí, to bývá vcelku snadné. O sexu neví vlastně nic, takže se spokojí s jednoduchou odpovědí. Drží v ruce vibrátor a chce vědět, co to je? Odpovězte mu po pravdě: „Je to hračka maminky a tatínka. Ty máš své hračky, my zase své.“ Podle odborníků to bude nejspíš stačit. „Nemyslím, že by se tříleté nebo čtyřleté dítě dožadovalo větších podrobností,“ potvrzuje Lenka Čadová.

V podstatě stejný postup ale platí i u větších dětí, které už moc dobře vědí, jak to mezi ženou a mužem funguje. „Když najde vibrátor třeba dítě na začátku puberty, nevidím důvod, proč mu to pravdivě, ale samozřejmě citlivě, nevysvětlit. Vždyť nebude dlouho trvat a stane se to součástí i jeho života, takže má na pravdivé informace právo,“ říká Lenka Čadová. Nebojte se říct třeba následující věty:

  • To je taková hračka, kterou si s tatínkem zpestřujeme milování
  • Je to hračka, díky níž je mamince příjemně
  • Je to vibrátor. Jde o erotickou pomůcku, která slouží k tomu, aby se žena mohla uspokojit, nebo aby si spolu s partnerem trochu zpestřila milování (tohle můžete říci větším dětem, které mají o sexu už dostatek informací)

Mlčení, odmítání odpovědět a vůbec nulová sexuální výchova totiž může dětem způsobit řadu problémů v jejich budoucím milostném životě. „Je neustále potřeba dětem dávat najevo, že sex obecně je přirozený. Když tomu tak není, mohou mít v dospělosti problémy být otevření a mít spokojený sexuální život,“ upřesňuje Lenka Čadová.

Nahota je normální!

U erotických časopisů jde v první řadě o nahotu, tedy alespoň to je to, co dítě na první pohled postřehne. Je docela možné, že v rodině, kde nahé tělo není nic tajného, kde se nikdo nesnaží nijak skrývat, nebude dítě takovými obrázky vůbec zaujato. Nebudou mu připadat nijak zvláštní, protože malé dítě nepozná, jaký je rozdíl mezi nahou maminkou, která se právě sprchuje, a „tou nahatou tetou“ na fotce. „Můj desetiletý syn třeba přišel ze školy s tím, že jeho spolužáci stahují nějaké erotické fotky z internetu. Ale on nechápal, co je na tom lákavého. Nahota pro něj není tabu, často třeba chodíme do sauny, takže on bere nahé tělo jako běžnou součást života, a ne jako něco, co by si měl potají prohlížet,“ popisuje Lenka Čadová.

Pokud ale přece jen nějaké dotazy týkající se pornočasopisů přijdou, opět dětem dopřejte odpověď. Vysvětlete, že nahota je krásná, není na ní nic ošklivého a takové časopisy slouží jako inspirace pro dospělé.

Koneckonců o tom, že vaše děti toho o sexu možná vědí víc, než bychom si přáli, se dočtete v článku Šok! Děsivé erotické hry našich dětí.

Také vaše dítě našlo, co nemělo, nebo uklízíte důkladně?

Reklama

Související témata:

Načítám