Hlavní obsah

Dítě v autě: I větší děti potřebují chránit

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když vaše miminko roste, jeho potřeby se mění. Stejně jako potřebuje větší botičky nebo oblečení, neměli by rodiče zapomínat, že s přibývajícími kily a centimetry je potřeba myslet také na výměnu autosedačky. Podle zákona musí být dítě v autě chráněno autosedačkou od narození do dvanácti let a do váhy šestatřiceti kilogramů.

Článek

Poté, co dítě vyroste z takzvaného vajíčka, určeného většinou pro miminka do třinácti kilogramů, doporučují odborníci sáhnout po sedačce z kategorie 9–18 kilogramů (norma ECE r44/04) nebo nově 76–105 cm (ECE r129 i-size). „Aby se dítě v sedačce cítilo pohodlně, doporučujeme vybrat tu, která má možnost polohování při spánku. Důležitý je také pětibodový bezpečnostní pás a dokonalá ochrana při čelním i bočním nárazu,“ uvedl Petr Horáček z firmy Baby Direkt.

Všechny uvedené požadavky splňují autosedačky Britax Römer, které pravidelně získávají vysoké hodnocení v bezpečnostních testech ADAC i v českém dTestu.

Autosedačka Trifix II I Size chrání proti bočnímu nárazu opěrkou ve tvaru V

Novinka autosedačka Britax Römer Trifix 2 i–size chrání dítě při bočnímu nárazu díky hlubokým, polstrovaným bočnicím, které jsou vybaveny technologií SICT inside a opěrce hlavy ve tvaru V. ISOFIX s patentovaným pivot link systémem a Top Tether vybavený technologií rip stitch zaručují bezpečnost v případě čelního nárazu, snižují zatížení krční páteře a hrudníku.

Další autosedačka z kategorie „po vajíčku“ Britax Römer King II LS poskytuje rodičům jistotu. Zelená kontrolka a klapnutí indikátoru jim potvrdí, že dítě upoutali správně. „Autosedačka je připravená chránit dítě při čelním i bočním nárazu. Polstrované ramenní vycpávky omezují pohyb ramen a boků dopředu a snižují tlak na páteř, bočnice kryjí tělo po stranách. Polohování zajistí klidný spánek i během delší cesty. Poutání autosedačky tříbodovým pásem umožní použití autosedačky ve všech vozidlech,“ popsal výhody tohoto modelu odborník z firmy Baby Direkt.

Autosedačka Britax Römer King II LS dohlédne i na roztržité rodiče

Pokud vaše dítě přerůstá opěrku sedačky výše zmíněných kategorií, neváhejte s pořízením nové sedačky z kategorie 15–36 kilogramů. Tyto autosedačky využívají tříbodové pásy auta. V této kategorii je možné koupit i takzvané podsedáky bez opěrky zad. Odborníci doporučují vyvarovat se těmto výrobkům. „Zádová opěrka je velmi důležitá, poskytuje ochranu při bočním nárazu, zajišťuje správnou polohu a vedení pásu a předchází tak zranění při nárazu. Sedačky se zádovou opěrkou jsou pro děti také pohodlnější,“ vysvětlil Horáček.

Naprostou bezpečnost a pohodlí nabízí například autosedačka Britax Römer Kidfix II XP SICT. Hluboké, měkce polstrované bočnice poskytují naprostou bezpečnost a ochranu hlavy a krku dětí ve věku 4 až 12 let. „Inovativníní systém XP-PAD zajistí ochranu proti čelnímu nárazu, dokáže snížit síly působící na hrudník a krční páteř až o 30 % a předejít tak zranění. Další bezpečnostní prvek SecureGuard zajistí optimální pozici bederního pásu a pomáhá předcházet zranění vnitřních orgánů břicha při čelním nárazu. Dodatečnou ochranu při bočním nárazu tvoří SICT. Všechny tyto prvky přispívají k bezpečnému cestování dětí,“ dodal Horáček.

Hluboké, měkce polstrované bočnice autosedačy Kidfix II XP poskytují ochranu hlavy a krku rostoucích dětí

Firma Britax Romer si zakládá na kvalitě a bezpečnosti svých výrobků. Jejich sídlo v Leipheimu zahrnuje kromě kanceláří, skladu a logistiky, také vývojové a testovací centrum. Všechny jejich výrobky procházejí důkladným interním testováním, které zaručí, že nejen splní nejpřísnější bezpečnostní normy a požadavky, ale dokonce je v mnohém překračují.

Stojí také za zmínku, že všechny výše zmíněné produkty jsou vyvinuty a vyrobeny v Německu.

Nechte si od prodejce poradit, jaká sedačka je vhodná zrovna pro vaše dítě. Zkušený prodejce vám navíc rád ukáže, jak správně dítě do autosedačky usadit a připoutat a také jak upevnit autosedačku ve voze.

Reklama

Načítám