Hlavní obsah

Dnešní ženy jsou méně sebevědomé, než bývaly jejich matky. Jak je to možné?

Foto: Profimedia

Dnešní ženy mají více možností než jejich matky, ale zato méně sebevědomíFoto: Profimedia

Reklama

Současné ženy mají vše! Mohou si plnit sny v oblasti práce i milostného života a možnosti toho, jak o sebe pečovat, jsou v podstatě bezbřehé. Přesto mají menší sebevědomí než jejich matky, když byly mladé.

Článek

Můžete budovat kariéru, mít tolik dětí, kolik uznáte za vhodné, kloubit práci s rodinou. Na každém rohu je fitko, kadeřnictví, manikúra či pedikúra. Obchody jsou plné luxusní kosmetiky, krásného oblečení. O možnostech plastické chirurgie ani nemluvě.

Jednoduše dnešní ženy mají snad vše pro to, aby byly krásné, sexy, úspěšné, a hlavně sebevědomé. Jenže studie společnosti Weight Watchers, která nabízí nejrůznější produkty a služby, které pomáhají zhubnout, zjistila něco úplně jiného! Se sebevědomím jsou na tom dnešní ženy daleko hůř než ty o generaci starší v době, když byly mladé!

Tohle říkají čísla

Do studie se zapojilo tisíc žen ve věku 18 až 30 let a dalších tisíc žen ve věku 50 až 65 let. Výsledek? Dnešní dámy mají až o padesát procent méně hezkých a pozitivních myšlenek o sobě samých, než měly jejich maminky!

Není asi překvapením, že většina žen (bez rozdílu věku) byla nějakým způsobem nespokojena se svou postavou. Jenže našim maminkám například pocit, že mají větší zadek, nebránil v tom, aby byly obecně šťastné. Jen dvacet procent z nich sice uvedlo, že když byly mladé, byly se svým tělem stoprocentně spokojené, ale i přesto jich 74 procent řeklo, že byly šťastné, nechybělo jim sebevědomí a měly rády svůj život.

U současných žen je ale obecné štěstí až příliš úzce spojeno s tím, jak mají, či nemají rády své tělo. Přestože péči o svůj vzhled a váhu věnují dnešní mladé dámy až čtyřikrát více času a energie, než tomu bylo u starších generací, jen pět procent nemá se svým tělem žádný problém. A až polovina dotazovaných přiznala, že právě jejich tělo je oblast, kvůli které se v životě nejvíc trápí.

Foto: Profimedia

Postava a vzhled. To jsou dvě věci, které současné ženy trápí nejvícFoto: Profimedia

Proč?

Nabízí se otázka, proč tomu tak je. „Protože sebevědomí ve skutečnosti nemá nic společného s tím, jak si stojíte doopravdy. Sebevědomí je kategorie, jak sama sebe vnímáte, a to, jestli ho berete jako nízké či vysoké, závisí na množství požadavků, které na sebe kladete, a vašem vyhodnocení, jak dobře je splňujete,“ říká psychoterapeutka Katarína Szabados Filasová z Centra zvyšování psychické odolnosti.

Velkou roli hraje i to, že starší generace žen žily reálnější život. Stýkaly se a porovnávaly se se skutečnými lidmi.

„Sebevědomí dnešních žen formují z velké míry média. Dřív byl pohled na ženu reálnější a založený na osobní zkušenosti. Dnes spousta lidí věří médiím, přestože v nich jsou zachycovány většinou jen světlé momenty žen. A spousta jich se snaží být jako modelka z plakátu, i když ani ta modelka ve skutečnosti takhle nevypadá,“ vysvětluje psychoterapeutka Barbora Sedláková.

Foto: Profimedia

Jak z toho ven? Žít reálný život se skutečnými lidmi, ne ten katalogový, co vám servírují médiaFoto: Profimedia

Chce to ubrat

Dnešní ženy by podle všeobecných představ měly prostě zvládat vše. Být krásné a sexy jak holky z plakátů, být super matkami z knížek o rodičovství, milenkami, o nichž muži sní, a navíc být ještě vrcholnými manažerkami nadnárodních korporací. A to prostě nelze!

Jediným řešením je přestat na sebe tlačit s nesmyslnými požadavky. „Je potřeba si uvědomit, že ty katalogové věci normální nejsou. Že je naopak normální mít pár kilo navíc, že po mateřské neseženete hned práci, že jste nestihly nakoupit a nemáte navařenou několikachodovou francouzskou večeři. A že vaše děti už třetí večer po sobě zlobí, což korunuje ještě hádka s partnerem,“ tvrdí Katarína Szabados Filasová.

Co myslíte, je to vážně tak? Nebo si spíš starší generace minulost přikrášlují a pamatují si jen to hezčí a lepší?

Reklama

Načítám