Hlavní obsah

Dobrý vysavač: se sáčkem, nebo bez?

Foto: Electrolux

Typ vysavače podřiďte svému životnímu styluFoto: Electrolux

Reklama

Kupujete nový vysavač? Pak vás čeká několik rozhodnutí. Zřejmě nejdůležitější z nich je, zda volit přístroj, kde se prach zachycuje do sáčku, nebo novější typy, co se obejdou bez něj. Víte, jaký je v nich rozdíl? A který je pro vás šikovnější? Poradíme!

Článek

Říct jednoznačně, který vysavač je lepší, nelze. Dokonalý přístroj neexistuje a každý z těch současných má své výhody. Záleží na tom, jak často vysáváte a jaké podlahy doma máte nebo zda s vámi bydlí alergik. Zjistěte, který typ je pro vás nejlepší!

Klasika je se sáčkem

Ještě před lety se jiné vysavače nevyráběly, a to, co se dneska označuje za nevýhodu, bylo samozřejmostí. Mezi zápory těchto typů se uvádí, že člověk musí kupovat sáčky a čas od času ty plné vyhodit do popelnice. Ale tam přece chodíte takřka každý den tak jako tak! Slyšet už by se dalo na argument, že jak se sáček plní, klesá postupně výkon vysavače. Zde je ale třeba připomenout, že ve většině případů mají sáčkové vysavače vyšší účinnost vysávání než ty bez něj.

Foto: Electrolux

Pokud používáte lux skoro každý den, zvolte raději klasický sáčkovýFoto: Electrolux

Pokud „přežijete“ tato negativa, dál už u těchto typů najdete jen výhody. Například onen zatracovaný sáček není jen tak pro nic za nic, ale působí i jako dvojitý filtr a shromažďuje hrubé nečistoty a prachové částice, a funguje tak jako další filtr. „Kvalitní vysavače používají sáčky z netkané textilie o několika vrstvách, například S-bag Duraflow. Ty působí ve vysavači, jako kdybyste měli další dva filtry navíc," vysvětluje Augustin Schneeweiss ze společnosti Electrolux.

Nejhorší variantou jsou vysavače, kde je jen plátěný sáček, který se nevyměňuje, ale vysypává se. Jejich výrobci argumentují tím, že zákazník ušetří za sáčky. Ale opak je pravdou. Nejenže vysávání není tak účinné, takže často dělají zbytečnou práci, jejich vysypávání je nehygienické, a navíc se časem v textilii objeví drobné dírky. Těmi pak prach proudí do motoru a brzy ho zničí.

Foto: Miele

Sáček je užitečný, působí jako další filtrFoto: Miele

Kdy zvolit bezsáčkové?

Pokud je pro vás kupování a vynášení sáčků takový problém, pořiďte si rovnou bezsáčkové typy. I ty mají spoustu výhod, a to že šetříte za pytlík, je jen jedna z nich. „Fungují na takzvané cyklonové separaci prachu a například u dvojité cyklonové filtrace dochází k odstranění 99 procent prachových částic,“ popisuje princip fungování Robert Lásik z Rowenty a dodává: „To se promítá i na životnosti filtrů a účinnosti vysávání. Filtry se nezanášejí hrubými nečistotami, zůstávají tak déle čisté a nesnižuje se výkonnost vysavače kvůli zaneseným sáčkům nebo filtrům.“

Foto: Rowenta

Bezsáčkové vysavače se doporučují do rodin s alergikyFoto: Rowenta

Právě konstantní výkonnost je velkým plus. Stejně tak to, že se nečistoty nevracejí do ovzduší. Proto jsou tyto přístroje vhodné i do domácností s alergiky. Jenže pozor, to platí jen pro ty kvalitní a dobré, a bohužel také dražší. Cena je důležitým vodítkem.

Pokud byste špatně vybrali, budou nevýhody převažovat nad klady. „Když přístroj nedokáže pořádně odstředit prachové částice, posílá část prachu do dalších filtrů, dojde k rychlému ucpání a v důsledku toho prudce klesne sací výkon,“ varuje Augustin Schneeweiss.

Foto: Rowenta

Dvojitá cyklonová filtrace vysavače Intensium zachytí 99 % prachových částicFoto: Rowenta

Nepodceňte údržbu!

A pozor – to, že nemusíte kupovat a vynášet sáčky, neznamená, že by tyto vysavače byly bezúdržbové! Naopak, zatímco u sáčkových jednou za měsíc či dva pytlík vyjmete, vynesete a nasadíte nový, u těch bezsáčkových musíte otřít prachové těsnění, každé tři měsíce vyčistit mikrofiltr a každých šest měsíců  pěnový filtr. Také o Hepa filtr je třeba se starat. Některé firmy navíc doporučují několikrát za měsíc nádobu důkladně vymýt a vysušit!

Foto: Electrolux

Vysavač Dust & Gone je vybavený štěrbinou, která odstraní nečistoty z prachovkyFoto: Electrolux

Nelze tedy říct, že jeden typ je lepší než druhý. Záleží na stylu rodiny a jejích potřebách, tedy hlavně zda přistroj používáte denně místo zametání, nebo zda důkladně vysáváte jen jednou týdně.

A s jakým typem vysavače máte dobré zkušenosti vy? Diskutujte pod článkem a poraďte si vzájemně!

Reklama

Související témata:

Načítám