Hlavní obsah

Dočasné tetování. Je bezpečné?

Foto: manywallpapers.com

I Angelina Jolie propadla kouzlu tetováníFoto: manywallpapers.com

Reklama

Blíží se léto, odhalená záda, paže... Nelíbilo by se vám pochlubit se krásným obrázkem - tetováním? Ale toho, že jde o motiv na celý život, se mnohá z nás zalekne. Jako na zavolanou tak přichází nabídka některých tetovacích studií na tetování pouze na pár let. Je ale toto tetování neškodné? A opravdu zmizí?

Článek

Tetování nikdy zcela nezmizí

Dočasné tetování má hodně společného s tzv. permanentním make-upem. Při něm se vytvářejí trvalé kontury očí a rtů, takže je již nemusíte zvýrazňovat kosmetickými přípravky. Princip spočívá v tom, že se barvivo nanáší do velmi malé hloubky v pokožce. To je však velice náročné na tatérův um. Asi každý si dovede představit, že v případě permanentního make-upu se vyplňuje poměrně malá plocha a při určité obezřetnosti lze tuto hranici dodržet. Pokud však chcete vytvářet trochu větší motiv než jemné linky, je tato podmínka prakticky nedodržitelná. Takové tetování bude hodně světlé a navíc ještě v různé intenzitě. Nečekejte proto, že si takto pořídíte obrázek z katalogů tetovacích studií.

A jak je to s mizením tetování? Tetování bude blednout postupně a všude jinak. Výsledek? Často podivné změti barevného pigmentu, které předchozí obrázek připomínají leda stěží. S tím se buď musíte smířit, anebo se vypravit na odstranění laserem, případně si toto místo nechat překrýt tetováním klasickým.

I na hennu si dejte pozor

Jistou alternativou trvalému tetování může být tzv. tetování hennou, ale i to může pro někoho představovat problém. Kresba hennou na těle vydrží dva týdny až tři, což se může hodit zejména v létě. Barva, kterou vám při tomto „tetování" nanášejí na tělo, se neskládá pouze z rostlinného barviva henny, ale přidává se do ní hned několik různých látek. Ty mají zaručit, aby byla barva tmavší a také kratší dobu barvení. Právě pro kratší dobu aplikace se barvy může připadávat parafenylendiamin (PPD). Ten je však významným alergenem a reakce na něj může být poměrně bouřlivá. Může dojít k zarudnutí kůže, otokům a svědění. Navíc takto vytvořená přecitlivělost je celoživotní. Pokud se tedy chcete nechat tetovat hennou, dobře si zjistěte, jakou barvu v salonu používají. Pakliže jde o čistou hennu, pak se nemusíte ničeho obávat. Vždy zvolte důvěryhodný salon, nevyužívejte služeb pouličních tetovacích stánků. I tetování na pár týdnů se totiž nevyplatí podceňovat!

Foto: google

Rihanna má na šíji drobné hvězdičkyFoto: google

Ale nevěšte hlavu...

Co se chystá

V oblasti nepermanentního tetování vysvitla nová naděje. Ve Spojených státech totiž začali s vývojem barvy, která se začne v kůži postupně rozkládat a naše tělo ji vstřebá. Pochopitelně tato barva musí odpovídat jistým požadavkům na její škodlivost lidskému tělu. Vše je však teprve ve fázi zrodu a tyto barvy nejsou volně dostupné a testované jako nezávadné. Dále můžeme také čekat, že se bude stále zlepšovat kvalita laserů, které tetování odstraňují a bude stále menším problémem odstranit i tetování klasické.

Reklama

Související témata:

Načítám