Hlavní obsah

Dokonalý dezert? Medové řezy s karamelovým krémem!

Foto: Marcel Rozhoň

Medové řezy nechte (ideálně) uležet do druhého dne. Budou se rozplývat na jazyku!

Milujete medovník? Zkuste jeho dokonalou alternativu na plech. Medové řezy plněné karamelovým krémem jsou úžasně vláčné, návykové a okamžitě mizí!

Článek

Pokud máte trochu trpělivosti, špetku cukrářského nadšení a doma bandu mlsounů, pusťte se do práce. I když těsto obsahuje med, nelepí se a snadno se válí. Základem pro těsto vyválené do tenka je důkladně podsypávat a posypat moukou i váleček. Pak už vás nic nemůže zradit.

Když se pláty upečou, chytněte pečicí papír za okraj a jednoduše přetáhněte na pracovní desku. Z receptu připravíte snadno i dort. Těsto rozdělte na osm dílků a vyválejte ho do kulatého tvaru, můžete si pomoct šablonou ve velikosti dortové formy.

Medové řezy

Na 24 řezů budete potřebovat: 450 g hladké mouky, 2 lžíce medu, 200 ml mléka, 200 g cukru krystal, 70 g tuku na pečení, 2 vejce, 1 lžičku jedlé sody, hladkou mouku na podsypávání. Na krém: 150 g krystalového cukru, 400 ml mléka, 3 lžíce hrubé mouky, 250 g másla, 1 lžíci medu. Na dohotovení: 150 g čokolády na vaření, 2 lžíce másla

Postup: Na přípravu těsta promíchejte v hrnci mléko, vejce, cukr, změklý tuk a med. Za stálého míchání přiveďte k varu a nechte směs zhoustnout. Dejte ji stranou a nechte vychladnout.

Mezitím dejte do mísy mouku prosátou spolu s jedlou sodou. Přidejte do ní vychladlou medovou směs a vypracujte hladké těsto, které rozdělte na 4 díly. Každý vyválejte na tenký plát ve velikosti velkého plechu. Nemusíte se bát, s těstem se dobře pracuje, netrhá se (jen nezapomeňte hojně podsypávat moukou).

Všechny pláty dejte na pečicí papír na plech, pak pečte 5 až 7 minut v troubě předehřáté na 190 °C, po upečení je ihned přemístěte na rovnou plochu a nechte vychladnout.

Na krém nechte rozpustit v hrnci cukr na karamel. Pak k němu přimíchejte polovinu teplého mléka. Může se vám stát, že karamel ztuhne. Mějte trpělivost, směs vařte, dokud se nespojí. Pak vmíchejte druhou polovinu mléka smíchanou s hrubou moukou a míchejte do zhoustnutí. Karamelovou směs nechte vychladnout. Pak do ní vmíchejte změklé máslo a med. Ušlehejte nadýchaný krém. Jednu třetinu krému natřete na první plát těsta. Navrch dejte další plát a postup opakujte.

Na poslední plát nalejte polevu připravenou z čokolády rozpuštěné ve vodní lázni a smíchanou s máslem.

Tip: Do studené karamelové směsi můžete vmíchat ještě dvě lžíce rumu a špetku drcené vanilky.

Je pro vás pečení vášeň? Máme pro vás spoustu inspirace. Pusťte se do přípravy dezertů lehkých jako sníh nebo rovnou do cukrářského umění provoněného růžemi!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama